Persoalan Bekalan Mana Yang Kita Pandang Dahulu. | Gitarputeh


Friday, April 20, 2012

Persoalan Bekalan Mana Yang Kita Pandang Dahulu.

Assalamualaikum.
 
 

 


 
Macamyang kita tahu, semua orang pun sangat sangat sangat hargai duit. Yes duit. Something yang boleh dibelanjakan untuk kita terus survive di dunia yang sementara ni. Why? Sebab, apa apa benda pun yang kita perlukan, even untuk khasiat dan tenaga badan, perlukan duit. Makanan contohnya. Memang kita perlukan duit untuk beli. Same goes to our clothes and living hall.



Tapi berapa ramai antara kita perasan yang kita perlukan something yang fungsi dia lebih kurang macam duit,tapi kat akhirat kelak? Yes. Bekalan akhirat. Pahala. Kalaulah pahala tu bentuknya macam duit masa kat dunia, agak agak, orang kejar kan tak? Hekhek. 



And rancangan Allah untuk uji manusia yang mencari bekalan akhirat ni sangat awesome. Dengan buatkan bekalan akhirat ni tak boleh dilihat manusia. So, cuba lihat lagi pada kita, dalam hidupan harian kita, mana kita pandang dulu? 



Renungkan



.


27 comments:

pangkekroro said...

everything happens got the reason.Allah always know the best for us,

CeritaSekupang said...

bekalan akhirat sebenarnya lebih mudah untuk dapat berbanding dengan bekalan dunia kalau kena pada cara...

alia azmi said...

manusia lebih mngejar harta smpai lupa nak kejar pahala . busy katanya.

Fienazzuki said...

ouch...

Mimi Jazman said...

u have ur point!!
TAHNIAH.. ^^

barakallah alika..

ountbound training di malang said...

selamat page sahabat,
sedikit berbagi inspirasi pagi ya..

"ketika waktu pagi tiba, jangan menunggu sampai sore. Hiduplah dalam batasan hari ini.
kerahkan seluruh semangat yang ada untuk menjadi yang lebih baik dari hari kemarin.
dan Don't forget sobat! bahwa esok belum pasti memnghampiri kita"

Salam semangat pagi..^^

ditunggu kunjungannya ya di http://www.nolimitadventure.com/

aina halim said...

and i once, did comment on your typo kat tajuk. dulu2. kalau masih ingat la. tapi, kalau tak ingat pun, uh well.

Allah is soo awesome sebab dia sayangkan kita. Thanks for the reminder Red. Semoga Allah redha.

Red said...

pangkekroro > yes.

CeritaSekupang > absolutely

alia azmi > most of them.. maybe.

Fienazzuki > ouch.

Mimi Jazman > but my point was not good enough. its still fragile. and i knew

ountbound training di malang > one question. what is sobat?

aina halim > saling mengingat aje :)

cik hemo hemo said...

betol. kadang manusia beria cari duit bukan beria cari keredhaan Dia. ^^

niazis said...

lummrh khdpn msyrkt skrg mmg mengejar hrta dr mgejar phala. sbb phala tak nampk mcm duet. nice entry :)

EZAN IDMA said...

u remind me

Alieza Dayasari said...

terima kasih. entri yg byk ilmu nyer...peringatan..

AuraFIza said...

Takutnya sebab bekalan akhirat tak cukup lagi! Bila-bila masa je Allah boleh panggil kan..

nurkaloi said...

dua-dua same penting
we have to grab them ^_^

fierul said...

kna la bgi sama adil ..
duit untuk dunia ..
pahala untuk akhirat .. :)

Yan Saflina said...

entry yang bermanfaat....:)

syakirah izwanie said...

Ada hikmah kenapa Allah buat pahala itu tidak boleh dilihat oleh manusia :)

Cik Amal said...

thanks remind me
^.^


saya tag awak untuk join segmen ni
simple jerr
http://sayacikamal.blogspot.com/2012/06/segmen-jom-tingkatkan-follower-anda.html

Miss Xyz said...

betul, sekarang ramai kejar duit daripada kumpul pahala. Kalau boleh, seimbangkan takpun, lebihkan yang pahala ;)

cik lala said...

sesetengah org letakkan akhirat di blakang sbb tu hnya nmpak dpn shj iaitu dunia..

dunia ni kalau kita kejar mcm mana pun kita xmpu dpt kepuasan..kesenangan....ketenangan..

dh kaya,nk kaya lg..nk lebh kaya dr dia,lbh kaya dr sepolan-sepolan...
dia ada,aku pun kena ada...

itulh dunia..
takkan berkesudahan slagi hidup..

epal miracle said...

interesting^^ + nice
similar dgn entri saya
dunia hanya dihujung jari, namun akhirat tetap dihati

memegang akhirat dgn sepenuhnya tanpa melepaskan perjuangan dunia,

http://epalmiracle.blogspot.com/2012/04/rentetan-hidup-ini.html

Panglima Muda said...

salam

siti said...

sekarang ni ramai manusia kejar dunia dari akhirat.

alepridz said...

kalau boleh tengok pahala tu mmg syok la... huhu


**jap jap... aku salah masuk blog ke ni?? apsal 3 perengan pendek jer ni??
selalunya 74 perengan..
tapi cam tak salah jer... tapi eh.. eh..

rasanya comment aku lagi panjang dari entry dier ni... pelik pelik pelik... hahahahaha...

Gadis Kampung said...

kalau pahala tu boleh ditunjukkan dengan nilai wang mesti ramai yang tak kan buat dosa..org sekarang kan materialistic...

Neiaa said...

um,..ada kebenaran disitu,..sy singgah, follow dan baca, nice post seriously!

Orkid awek said...

Saling pesan memesan..saling ingat mengingatkan..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...