Jawapan Kepada Perlukah Saya Melepaskan Dia? | Gitarputeh


Friday, March 16, 2012

Jawapan Kepada Perlukah Saya Melepaskan Dia?

Assalamualaikum.


 My pleasure to help you. Welcome.


Hello dillema boys and girls. Masih ingat tak korang dengan entry aku sebelum ni pasal Q & A? Actually, Q & A adalah satu sessi soal dan jawab. Dimana, korang tanya dan aku jawab. And, dah sebenarnya orang tanya aku pasal macamana nak buat kalau kita terpaksa lepaskan si dia juga?. 



And soalan tu di acukan aku bukan sekali. Tapi banyak kali. Hekhek. Bukan aku tak jawab, aku jawab. Takpe. Aku tahu most perempuan akan selalu lupa. Eventhough aku dah pun bagi  jawapan dan pendapat banyak kali. I think that is why girls usually cried on the same reason. Sebab lupa. Eh aku tak cakap pasal korang tau. Korang kuat dan cool. Kan? Heks.



Well, based on the topic, how if I break it? Apa yang akan terjadi kalau aku lepas kan dia? Soalan yang selalu memenuhi jiwa raga manusia. Wait. Jangan fokuskan kat percintaan okay. Ia boleh terjadi dalam persahabatan juga. Ehem. So how? Don't worry. Any problem, abang red will come to the rescue!



True. Be apart is pain


Well, aku bet, setiap orang pun pernah rasa macam ni. Dimana, dalam tali persahabatan, tiba-tiba korang terpaksa lepaskan tali persahabatan tu. Atas sebab sebab tertentu. Oh, I don't know. Maybe pasal korang terlepas cakap, or tergurau kasar, or pasal kawan korang tu dah mula ada hot dan comel dan wangi girlfriend. Then, korang kena jauhkan diri dari korang takut awek dia marah. Or anything else lah. Mesti pernah kan? Mesti rasa miserable gila kan?



Rasa serabut sangat. And yet, merayu-rayu untuk dia jangan pergi dalam hidup kita. Perasaan dia macam tengah syok 5 bulan ber-online kat rumah, tiba tiba abang kata nak bawak desktop balik university dia. Nak buat banyak assignment, kata nya. Memang masa tu rasa spoil gila ah. Rasa macam, "haih.. nak buat apa aku lepas ni? Tak ada life lah aku lepas ni "



Macam tu lah rasa bila nak lepas kan benda or person yang kita sayang sangat-sangat kan? And how is the solution? Memberontak? Mogok? Not gonna change anything. Keputusan tak boleh diubah kalau bukan bawah kuasa kita. Macam adik berumur 14 tahun yang memberontak nak main iPad kalau abangnya dah already conquer. Buat lah macamana pun. Keputusan akan tetap. By the way, perasaan kita berkuasa atas sesuatu memang best. Macam conquer iPad tu. Haha. Ehem.



Aturan Dia sentiasa misteri


As kita pun dah tahu yang segala apa kita buat, tak kira lah merayu ke apa ke, tak akan mengubah apa apa, apa kata kita lepaskan aja dia pergi. Dia dah buat pilihan nak berjauhan dengan kita. Maybe ada hikmahnya. Yes. Semua kejadian Allah dah atur dengan baik. What plan is better than Allah's plan? No. There is no plan that is better than Allah had. Dia tahu apa yang dia rancangkan. Cuma kita sahaja yang tak tahu apa hikmah disebaliknya.



Maybe Dia nak suruh kita face the world? Search for life instead? Sebab selalunya kalau kita rapat dengan seseorang, hidup kita macam akan terikat dengan dia. Mana nak pergi mesti kena ada dia. Tak rasa rimas langsung. And that will lead to hidup kita cuma berada dalam satu kotak. Tak explore anything. Takut nak buat sesuatu yang baru tanpa dia. Contohnya, dah hari hari text dengan dia, tengah makan pun text. Tengah tengok tv pun text. Tengah pergi bank 101 pun nak text. Tak nampak langsung suasana life kat situ.



And tiba tiba Allah tarik nikmat jodoh korang berkawan. Mulalah rasa gundah. Terus rasa sangat-sangat miserable. And masa tu lah Allah nak tunjukkan kita yang kat luar sana tu ada life. Keluar dari kotak harian. Cari kehidupan lain. Cari life tanpa dia. Bukan tak boleh. Bukan tak ada orang lain macam dia. Ramai. Cuma kita je tak explore. Sebab? Takut nak explore.



Search for life instead


What if he/she really not return to me?

Kenapa perlu mempersoalkan soal jodoh. Come on. Person comes and go in to our live. Cuma terletak pada kita untuk bagi a warm welcome atau tidak sahaja. When we talk about jodoh, jodoh tu kat tangan Allah. Dia tahu apa Dia rancangkan. Kalau ada jodoh, sejauh mana pun korang berpisah, they will come again to us. Selama mana pun berpisah, they still will come back to us. Kalau dia tak kembali dan munculkan diri jugak, it means, they are not mean to be in our life in a first place. Ada sebabnya. Cuma kita je perlu cari. Like I said above, Allah tahu apa yang dia rancangkan.



Why is he/she wanna leave me very bad?

Why, why, why, why and why? The answer is simple. But mystery. Sebab, setiap orang pun ada life sendiri. Yang misterinya, kita tak tahu apa agenda orang lain. Cakap lah korang rapat mana pun dengan dia. There must be a little tiny winie secret that he/she does not showed off to you. Must be. Again. Sebab apa? Sebab setiap orang akan rasakan dia adalah watak utama dalam hidup ni. Dia rasa dia adalah hero dalam cerita dunia ini. And dia berhak untuk kawal rahsia.

 

And dia tahu apa yang dia buat dan apa yang dia pilih ada sesuai dengan hati dia. Cuma pilihan dia tepat atau tidak sahaja menjadi tanda tanya.  And kenapa aku cakap macam tu? Cuba lah korang diri depan cermin. Dan belek muka sendiri. Mesti korang cakap korang lah paling cantik. And orang lain tu semua cuma watak sampingan. Kalau korang rasa korang tak cantik pun, korang akan cakap, someday I will get something that precious than others. Still, orang lain akan jadi watak sampingan.


 
Take a step to search for life


Sekali lagi aku high-lightkan yang kes ini bukan sahaja berlaku dalam percintaan. But mostly happens in friendship. Biasanya bila berlaku dalam friendship lah korang merayu-rayu dia jangan pergi. Nak-nak kalau dia tu bff. And that is why Aku cakap just let it go. Benda tak susah. Yet, kita yang menyusahkannya dengan asyik memikirkannya. Asyik memikirkannya, tapi tak buat apa-apa pilihan dan tindakan. And why can it be so possible to break the friendship? Sebab semua orang pun ada life tersendiri. And it is mistery. 



Again aku cakap, kalau ada jodoh, korang berpisah lah lama mana pun or jauh mana pun. Allah akan hadirkan dia pada kita sekali lagi. I don't know. Maybe lepas korang dah kahwin? Or lepas korang Berjaya? Or something else? Allah tahu apa yang dia aturkan. Life is unfair? I know. Sebab tu lah kita diturunkan ke bumi. Untuk ujian.



Deal with it.



.


29 comments:

najwaMazlan said...

fine. aku tak komen tajuk. haha.
entry kau betul-betul buat aku teringat dekat benda yang terjadi dekat aku dulu. aku takut untuk lepaskan mereka and aku bodohkan diri aku buat masa yang lama. and at last, aku sedar juga yang mereka bukan untuk aku.
and now, dooom, ini aku. =)
btw, keep it up doing this kind of entry. xD

Za said...

best!

Wadi AR said...

trueee

dee said...

got sense. fuhhh.. semoga dipermudahkan!

dRopPuc!noo™ said...

"I think that is why girls usually cried on the same reason. Sebab lupa. Eh aku tak cakap pasal korang tau. Korang kuat dan cool. Kan?"

EHEM2.. saya beruang yg cool..
OK POYO.. BHAHAHAHA!

Betul tu, pk things again and again, memang buat rasa sakit kepala!

Tapi kekadang kita yang terlampau manjakan diri sendiri sangat dengan things yang x berapa nak perlu. =.='

farr said...

true :)

adeyla said...

thats so true..tengah mengalaminye sekarang :/

Raden said...

kite kan cume mampu merancang. Allah yg menentukan. yet still kita kne berusaha utk dptkn apa yg kite nk. berserah la..

Yuu Hidayu said...

ohhhh

Mss Ieza said...

we dont need strength to let go of something, what we need is understanding XD
and why we keep me missing of something coz missing is part of moving on :DD

Alieza Dayasari said...

agree...
melepaskan dont mean kita tak gembira...

Cikgu Fikri said...

thx sbb komen kt blog aku...
sorry sbb lama gler xonline kt bcr,
tapi aku still ingt kat ko...
ahhahaha..
rindu doe..
xpew2, nnti ada masa, aku join bcr yer...
huhuhh :)

rabi atul adawiyah rosli said...

seriously, ayat u y santai mantai nie mmg kasi respct & buat we all smue t'pkir blik. nice n___n

Cikgu Fikri said...

salam bro..
td aku nk chat kt bcr, tapi xbole..
dia kata pliz contact admin, lebih kurg cmtulah..
knp ek?
huhu :)

Cikgu Fikri said...

red..
sorry..
aku xder fb..
cmner ek?

Cik Hujan said...

rainys baca sampai abis tau tau..

kalau friendship, rys rasa tak ada ape-ape sebab kawan bole dicari. kawan baik? i only got 1 best friend. truly is friend. a few best friend kenal dari sekolah lagi which is i know, im not the only friend yang dia ada.

as for love part.
he wants to go. i let him go. because i know there is someone which is much better than him.
Life must be moves on. kan?

!akurakura! said...

wow, dah jadi kaunselor lah sekarang . :D

p/s : saya sedih sebab tak dapat join contest bcr . saya rasa terpinggir . :(

SYAF said...

thank atas info red nie...

grosir Jilbab said...

best artikel

♥ NuR 'aQiLaH ♥ said...

bila dah mula lepaskan,

hati akan tenang :)

Izz Faizah said...

sstgah org ckp tak boleh idup tnpa mereka lah apa lah...sbnarnye boleh...sbab sblum mereka kenal, mreka msih idup kan.. :)

EZAN IDMA said...

nak lepaskan. mula2 mmg payah, sbb ahti dh sayang. tp sbnrnya itu jln terbaik. buat apa nak still lagi dgn org yg taknak kite bukan?

Eyka said...

ahhh propaganda je kau! harharhar

Miss Nadya said...

tahu tak apa nad rasa lepas baca entry Red?

sedih la jugak sebab entry red ni sebijik kat nad..ye nad brpisah dgn dye ada sbb..nad pon masih mencuba untuk melepaskan dye dgn ikhlas seikhlasnya..

Allah tahu apa yg terbaik untuk umatnya kan..hurm..tetiba rasa sedih...

tapi nad kuat lepas baca entry red ni..nad kene kuat dan nad boleh...ye nad tahu nad boleh..:)

atiqa aris said...

setuju 2 ratos percent:)

faeza eigheverlens said...

Itu lah dia di namakan kehidupan..Ada pahit ada manis..Just ingtlaa kalo pahit yg tuhan beri pasti ada kebaikan di kemudian hari cth seperti ubat mostly ubat pahitkan tp ngan kepahitan itu lah yg akan menyembuhkan penyakit...

dyabunga said...

suka entry ni.. terjadi pada dya..huhu..

Master Software Mobile said...

Salam kenal sobat!

Red said...

najwaMazlan > bila aku aktif, ko pulak senyap. pehal?

Za > thanks :)

Wadi AR > :)

dee > insyaallah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...