How Keikhlasan Mematikan Kepenatan. | Gitarputeh


Sunday, February 26, 2012

How Keikhlasan Mematikan Kepenatan.


Assalamualaikum.



Kacau perempuan sebenarnya best, tau.


Hey girls-yang-penat-dengan-tricks and boys yang sentiasa bersemangat dengan tricks. There is one question yang aku selalu dapat dari kawan-kawan perempuan aku. Soalan dia macam ni, "weh, kenapa lelaki tak pernah rasa penat bila mengorat perempuan. Kitorang ni letih tau nak melayan tricks kaum korang ni" . HAHA. 



The answer is simple. Sebab ianya fun. Like seriously. And kenapa fun? Sebab lelaki tak pernah rasa terpaksa, bila nak kacau kaum perempuan. Haha. Okay let me explain a bit more kenapa kitorang tak rasa penat kacau kaum perempuan.


 ***********

 
Pernah tak korang rasa macam kena paksa buat something yang korang tak nak buat sebenarnya? Like Terpaksa sukakan perempuan/lelaki yang already tergila gila kat korang?  Ataupun.. ataupun.. rasa macam terpaksa pergi kedai semata mata nak belikan kawan punya barang? Belikan tiket bas sebagai contoh.



Mixed up emotion


Member korang mintak tolong belikan tiket bas sebab dia tak ada cukup masa and transport untuk ke stesen bas misalnya. By that time, rumah korang pulak dekat sangat dengan stesen bas. Then, korang pun tolong belikan. Hey I was telling you about bas balik kampung punya tau. Bukan bas tambang nak pergi ke Angsana, Johor Bahru tu.



Then, bila dah tiba masanya, korang kena pergi sekali lagi kat stesen bas tu untuk kasi kawan korang tiket bas dia. Sekali lagi, by that time, hujan turun. Turun dengan lebat pulak tu. Dah lah kena pergi stesen bas tu naik basikal. Korang pun kayuh. Kayuh punya kayuh, bila sampai aje kat stesen bas, kawan korang tak ada. And bas tu pun berlalu dengan muka tak bersalah. Rupa rupanya, kawan korang tu sebenarnya, tak tahu jalan pergi stesen bas. Masa tu, apa korang rasa?

 
***********


Orait. Bila cakap pasal mintak tolong, sebenarnyakan, kita memang selalu sangat minta tolong. Aku kecilkan skop lagi : Sebenarnya kita selalu minta tolong dengan otak kita. How? By forcing them to do something. For example, berjalan, makan, cuci mata, and something that usual. And yang paling ketara, kita selalu forced diri kita to think about something yang kita perlu buat untuk survive. Exam for example. Selalu dalam exam, mesti korang pernah alami situasi macam, "Arghhhh!! Jawapan, tolong lah turunnnnnnnnnnnn" kan?



School on Saturday
 

Tak pun, aku ambil contoh lain, buat entry untuk blog. "Idea, tolong lah muncul untuk entry blog pleaaaaaaaaaseeeee" . Pernah tak korang rasa macam tu. *terasa*. As blogger, mesti sekali pun ada macam tu kan? Ah tak payah nak geleng geleng, jangan nafikannya. Haha. Mengaku je. Lagipun, bukan orang lain tahu kalau korang mengaku pun. By the way, ni bukan alasan kenapa aku tak update selalu macam dulu. Hekhek.



Yet, there is two things will happens when forced-to-do occurs. Satu, korang rasa penat. Satu lagi korang rasa puas hati. And how the pencil can that the effect  boleh terbahagi kepada dua? Senang je. Sebenarnya, It depends on korang perception. Sebelum effect, dia ada satu lagi tapisan which is keikhlasan to do something. Okay listen up. Keihlasan sangat bagi effect kat kita. Dia yang menentukan apa effect setiap perkara yang kita buat.



Teorinya simple. Korang ikhlas, effectnya akan pergi ke kepuasan hati. Korang tak ikhlas, effectnya penat. Contohnya makan. Korang lapar. And secara redhonya korang suruh otak korang berjalan cari makan. And makan. Then kenyang. Then rasa puas hati. And vice versa berlaku bila korang tak ikhlas buat something.



"I am sooooo pieced off"


Okay lah aku bagi contoh yang lagi senang faham. Korang main game. Biasanya kalau dah kemaruk main game ni, sampai tak tidur malam pun rasa tak ngantuk. Tak rasa penat. And why? Sebab bila main game, tak rasa pun kita paksa diri kita. And it same goes to baca novel. Aku tahu, perempuan kaki novel ni, sampai tengah malam baca novel pun tak rasa ngantuk. Kan? Hek hek.



Berbalik kepada cerita kat atas sana pasal belikan tiket. Apa yang korang rasa? Again, it depends on your guys' perceptions. Perception kita boleh tukar bila bila masa. By that time, kalau korang rasa tak paksa pun diri korang tolong belikan tiket, its fine. Emosi korang semua terkawal. Plus, korang akan sentiasa fikir benda baik disebalik kejadian yang berlaku. Lepaskan gian main hujan misalnya. Andddd...



Kalau korang rasa terpaksa belikan tiket, mesti korang akan rasa penat. And sakit hati. And marah marah. And.. and.. macam macam lagi lah. Kalau kena kat perempuan stok mulut longkang punya, mahu tak maki maki kat stesen bas tu. Eh aku tak cakap korang tau. Korang baik. Mana ada maki maki ni. Tak main lah, kan? Hek hek.



Face it out


And that is how keikhlasan determine korang punya effect. You rasa terpaksa, you penat. You ikhlas buat something, you puas hati. Anddd perception kita boleh tukar ikut keadaan. Ianya sangat fleksibel. Like an art. And aku ada satu lagi soalan : korang yang blogging ni, rasa terpaksa update tak?



Kalau rasa terpaksa, better leave the blog world kalau rasa terpaksa. Sebab yang korang dapat hanya penat. Kalau korang memang betul betul ikhlas buat entry, barulah teruskan. Sebab korang akan rasa puas hati. Macam aku, rasa puas hati menaip panjang panjang. Hek hek. Lepas ni jangan tanya kenapa aku punya entry panjang panjang. Hek hek.



Sekian



.


15 comments:

dRopPuc!noo™ said...

Red puas hati taip entri panjang2.. ok note that.. :)

Kalau ikhlas,buat benda dari hati, semua benda jadi best!

mirmashi said...

wahh . hyperbola betol perbandingan XD . konklusinya , mmg da nature lelaki laa kacau perempuan kan ? sbb x rasa terpaksa . sbb ikhlas . anyway , i get the picture . lol .

KUKUMALU said...

Kesimpulannya ialah IKHLAS.

Alieza Dayasari said...

kalau ikhlas... buat apa pun senang , gembira dan senyum jer...
so ikhlas kan hati....... hehehehe

che_wawa said...

hohohohohohoho.....
sy sgt ikhlas and pernah penat dgn die.. :)

sHy said...

Ikhlas..means adakah red ikhlas kacau perempuan? Hihu

haniekunie said...

ingatkan nk cite psl nape laki suke kacau pompuan..

senyumSOYA said...

ada ka org kaco org sebab terpaksa? errr...heee~

Domu-kon said...

melakukan sesuatu secara tanpa paksa.."sukarela"akan datangnya ikhlas..

tapi jangan dalam ngurat perempuan okies.. :)

feeza macho said...

hek hek <--- gelak mcm kambing tercekik vavi -..-

cik ciku said...

ikhlaskan hati and hepy...x gitu red?^^

Yuu Hidayu said...

memang best bila dapat main hujan smbil kayuh basikal.. kayuh basikal laju2 .. pastu, kne tutup mata sebab taknak air hujan masuk mata..nasib baik tak langgar siput. sampai je kat stesen 'bas' .. basah kuyup dan semua org pndg. terasa hot sekejap walau pun tgh sejuk . ohh.. indah nye perasaan tu.. Eh, saya cume bayang kan je kalau saya kat situsi tu.. hiks

miss ct said...

Assalamualaikum...

keikhlasan itu penting...wlpn mcm mana keadaan juga, kena paksa perasaan ikhlas tu juga..err


p/s: dah tau nape entry pjg ^__^

Noorieda said...

Betul3x..memang puas hati bila kita tulis panjang and then orang lain baca dan tinggalkan komen..

Tapi, bila post something, xde orang baca and comment, rasa give up nak berblogging..huuu

fndrocka said...

ahhh..puasnya dapat komen kat sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...