Salah Guna Voucher Dari Kerajaan. And Solution-nya? | Gitarputeh


Sunday, January 29, 2012

Salah Guna Voucher Dari Kerajaan. And Solution-nya?

Assalamualaikum.





Hello boys yang prihatin dan girls yang tak tahu nak gunakan voucher 1 Malaysia dengan elok. Now days selalu sangat nampak artikel or status berkaitan dengan penyalah gunaan voucher 1 Malaysia tu. Pfft. Orait, dipendekkan cerita, aku bukan nak berceritakan tentang hukum menjadi tak jujur, but aku cuma nak bercerita sikit pasal adopt and adapt. (entry ni pendek. Bahagialah korang baca ek?)



Okay lah macam ni. Selalu sangat aku nampak artikel pasal orang nak kondem orang lain pasal penyalah gunaan voucher tu. But. For those yang mengondem tu, Do you think mereka yang jual voucher tu akan baca artikel korang? Hell no. Sebab apa? Bila buat jahat ni best tau. So, the chance untuk orang sedar yang dia buat salah adalah tipis sangat.



And for addition, umah zaman sekarang ni cara nak ajar dia lagi efektif kalau dia rasa apa yang dia buat. For example, cara orang dulu dulu paling senang nak mengajar anak nakal. Contohnya korang kecik kecik nakal suka main panjat pokok. Then, adakah opah korang atau ibu korang akan cakap "Nak, turun dari pokok tu. Tak elok. Bahaya tau" ? Heh. I bet deorang akan cakap "Ha! Panjat lah pokok tu! Panjat lagi!" and then korang terus tak jadi nak panjat. Elele. Nak geleng geleng kepala pulak.





And same goes to the voucher cases. Diorang akan rasa nikmat yang tak diberkati Allah dengan duit cara menipu tu. True story. Sebenarnya kita kena adapt and adopt environmental kita. And itu je cara nak bagi kesedaran kat masyarakat sekarang. Heh. Still then, masih ada yang merungut macam :



"Eh. Kalau tak boleh nak jual voucher tu, saya nak buat apa dengan voucher tu? Sedangkan saya dah sem akhir?"


Aapa susah. Korang beli lah buku atau alat tulis untuk adik adik korang. Is that a big deal? Oh lupa. Adik adik korang dah dapat duit jugak. or korang tak ada adik dah. Apa kata korang beli Kitab Al-Quran or something else yang boleh diwakafkan pada surau or masjid? Cool stuff kan? Ganjaran sampai akhirat. InsyaAllah.



So, kalau dah dapat voucher 1 malaysia tu, pandai lah korang aturkan. Rasanya kalau beli stok pen banyak banyak pun tak luak kot. Boleh pakai masa kerja kelak. Kan?



Sekian




.


18 comments:

hana said...

yeah..
byk bahan bacaan lain yg leh di beli..
x semestinye yg berkaitan dgn kos semata..
=D

Nana said...

Hah,setuju..kalo xde adik,jiran ade,jiran kampung sebelah pun ader..and taw x,baucer aku tggl rm50..aku beli kaler paling besar n mahal..skrg tgh tggu kalkulator kat kedai tu ader balik..nak beli yg mahal tuu..wakaka..bg aku laa,voucher ni x cukup la..nk tmbah RM200 lagi bole??

♥CIK SHA♥ said...

aku ada jugak bercadang nak tulis hal ni..tp ko dah explain apa yg aku teringin nak tulis tu kat perenggan-perenggan yg akhir..itulah pendapat aku jugak..good!

Yuu Hidayu said...

ade rm150 lagi ni.. bukan tak tau nak beli ape... tapi, tak tau bila dpt ke kedai buku yang jauh itu.. :kecewa

FYA PELANG! said...

HAHA. mcm tak percaya ni entry red. separuh panjangnya dari biasa XD and terkesima dengan content yg menakjubkan. :D

Si Pensel said...

mostly mereka yg mnyalah gunakn voucher adlah disebabkan malas membaca.

visitme@FaTiN cOrNeR said...

tulh..bila dh dpt kemudahan xnk gn dgn sebaiknya..huhu..

xgn lg voucher 1 mlysia tu. smpn tuk beli bku next sem..hehe..

ReYnn said...

for this time,i agree with your entry :terharu

DOMU-KON said...

senang je..xpayah ambil voucher tu..and kerajaan xd la bayar voucher yang sem akhir..

sakit hati dengn org jual voucher.. misz domu pun sem akhir jugak.. tapi still guna beli buku for subjects..

!akurakura! said...

tak puas hati jugak . nak cincin 24 juta jugak ! 200 daripada 24 juta tak luak langsung . :baby

schaze zainn said...

setuju dgn ckap kamu

geram je dgr student yg jual tu

mereka beruntung dpt voucher tu

mcm schaze dulu mana merasa dapat voucher mcm tu

tak bersyukur lgsung

FiqaComey said...

ishk2... tapi fiqa x cmtu.. sok fiqa nak beli buku!! :-p hik2

Alieza Dayasari said...

yup. tak yah lah jual....
hmmmm......

rasanya byk buku boleh dibeli....
as long buku tu beri manfaat...

Ekmi Rabat said...

good idea beli AL-Quran tu, tak terpikir pun. bagus2, leh buat. Adik2 suma dah abih belajar

CeritaSekupang said...

tak berkesempatan nak pegi kedai buku lagi :tlg

LemonSusu Skyjuice said...

ade org siap jual lagi voucher tu..siap de discount lagi..ape daaaa...baik bagi aku..boleh gak aku beli novel..lalalallaaa

AzwanRamli said...

alasan x mendapatkan apa2 hasil...nice one

EZAN IDMA said...

yg penting jgn slh guna! penjara nnt haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...