Friday, May 27, 2011

Girls stands out : Claim your right over guilty on love.

Assalamualaikum.







Gud days, macho gents and manja ladies. Dua hari lepas, aku cuba membiasakan diri untuk menjadi biasa. Err..yeah. Menjadi biasa. How.? Dengan tak pegang alatan elektronik. And and guess what. Aku tak Berjaya. Sebab ada sorang kawan ni, telah menghantar kan satu email. Yeah. And aku terpaksa jawab.



               
"Salam. Red. I nak tanya pendapat you sikit. Macamana I nak hadapi dengan
Orang yang suka kat I, but he used to be my good friend.? It's really annoying.
this shit always happens. Seriously. Asal layan baik kat laki aje, mesti diorang
jatuh hati. Tak suka Lah kalau selalu macam ni. So, I nak mintak pandangan
you, macamana  nak hadapi masalah ni.?  Hope you reply. Lots of love, ****."




Okay. Di sebabkan aku ni baik. Aku jawab soalan dia. Okay. How. Macamana nak buat kalau situasi kat atas ni terjadi.? Well, First. Kepada korang yang belum hadapi situasi ni, listen carefully. Do not treats boys very very extra nice. Because, boys and girls cannot be a very very good friend.




 paused friend

Lelaki, sikap nya lebih mudah jatuh cinta berbanding girls. So, kepada korang yang belum hadapi situasi kat atas ni, jangan mengada ngada nak jadi bff dengan opposite gender. Just don't. Kalau tak nak hadapi situasi kat atas. Betul, aku tak tipu. Aku dah biasa nampak situasi ni. (bukan terjadi pada aku)


Ehem.


Pernah lah, dulu kan. Aku tengok ada kawan(s) aku. Yes. Lelaki dan perempuan. Diorang memang rapat gila. Rapat yang gila. Diorang kata diorang ni bff. So, aku tak lah expect apa apa lebih. Dalam sebulan macam tu, aku tengok diorang dah tak bertegur.



So, aku tanya lah yang perempuan. Dia kata yang si lelaki tu fall in love kat dia. Tapi kawan aku yang perempuan ni cuma anggap dia sebagai kawan aje. Tapi tu dulu. Sekarang dah ok balik. Siap bawa pasangan masing masing lagi bila reunion. Tapi diorang ni baik. Diorang masih endah kan kawan kawan yang takde awek. *terasa*




 Forced love.?

Okay back to the topic. Macamana nak buat kalau ada kawan baik jatuh cinta kat kita. But. Kita tak nak kapel ngan dia. Okay. pendapat aku, just ignore him. Yeah ignore. Jangan risau. Perasaan lelaki ni macam ferrerro roche. Sekejap aje hilang.



Lama lama si lelaki akan lupa kan perasaan kat perempuan yang dia tak dapat tackle. And and dia akan cari yang lain. Pernah tak korang tertanya tanya, kenapa lelaki tak setia.? Ha. Itu lah jawapan nya. Sebab perasaan lelaki macam ferrero roche. Cepat habis bila tak pandai nak simpan. Err. I mean, bila tak pandai jaga. (Woha)




"Then, kalau I ignore aje, nanti di kata sombong pulak."


Yeah. Aku ada kata suruh ignore. Sombong.? Ah. Tak payah percaya tu. Nak tahu tak, lagi korang layan, lagi dia akan reply. And dia akan terus ayat and ayat and ayat sampai korang terima dia. Even rasa macam terpaksa terima dia. Your heart say no, But atas kasihan kat dia, korang terima dia.? Such a fuuu rules.




Jangan terperangkap dengan hanya satu perkataan


Setakat pernyataan yang ada perkataan sombong tu, cuma akan tinggal perkataan aje lepas 2-3 bulan. Or tahun maybe. See.? Even bertahun pun, kalau Allah dah tetapkan dia akan muncul balik sebagai kawan, still dia akan hadir. Macam kawan(s) aku yang aku cerita kan tadi. Then, bila dah jumpa balik, sorang pun tak ingat yang salah sorang antara diorang pernah ungkapkan perkataan sombong tu. 




"Tapi red, I takut lah. I tak suka kehilangan kawan. Macamana kalau dia terus tak tegur.?"


Hey. Come on. Who cares. Kan dah cakap tadi, lelaki tu still akan contact balik. Bila dia dah dapat tackle perempuan lain. Yang sudi nak jadi awek dia.  Yeah.  Aku dah banyak tengok situasi macam ni. And most of the result, lelaki tu akan kembali dan claim diorang masih berkawan. Berkawan biasa. Biasa-biasa. Selalu dengar, kan.?




 Having a little beleive


Ehem.


By the way, kenapa nak persoalkan dia akan tegur kita balik or tak.? Kalau betul dia tak tegur balik, means tak ada jodoh antara korang. Even sebagai kawan. Jodoh kan, rahsia Allah. Allah dah aturkan yang terbaik. Allah always knows good and bad for us. Allah makes no mistake. Kan.?




"Dia kan melayu. Kan Hang Tuah dah cakap, tak kan melayu hilang di dunia"
                                                                                                                                    -sepah


So. Cara terbaik adalah ignore. Perkataan sombong will never last long antara korang. And, tak payah ragu ragu pasal dia akan hilang selamanya. Sebab perasaan lelaki ni sekejap aje. And kan korang tahu, lelaki ni cepat bosan. Yup. Cepat bosan. Lagi lagi bila tak dapat tackle. Then, Mesti dia cari yang lain. Nak cover bengang tak dapat tackle.



Bila dah cover bengang tak dapat tackle, baru lah dia claim yang dia dengan perempuan tu kawan. Lelaki = ego. Bengang tak dapat tackle =  bawa diri. Cover bengang > claim kawan. Rules no  12. (Entah mana ntah aku cekup). So, aku tegaskan lagi kat korang yang belum hadapi situasi kat atas, kalau tak nak benda ni berlaku, jangan layan lelaki too nice. Sebab lelaki lebih mudah jatuh cinta.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


Wednesday, May 18, 2011

pg 58 : Freemason dan Illuminati hanya lah ilusi minda kita.

Assalamualaikum.



Ambil mood dulu sebelum baca. Hehe.

Hello boys and girls. Apamacam korang.? Sihat.? Oh ya. Like I cares. HAHA. Okay gurau. Mesti lah red cares. Tanpa korang, siapalah blog hina yang tak ada nama ni. Korang lah punca blog ni meniti anak tangga demi anak tangga.


Ehem.


Dua hari lepas red kebosanan. Red pun usha lah beberapa website. And and the most website I entered is about Freemason and Illuminati. Err. Okay skip. Korang mesti dah tahu kan, tentang dua benda ni. Yeah. These freaky Freemason dengan Illuminati . Maklum lah. korang kan rajin buat research. Kalau tak pun, korang kan suka klik bila nampak perkataan Freemason dengan Illuminati. Macam apa yang baru sahaja korang lakukan sebentar tadi. HAHA.



Well, kepada yang tak tahu. Meh sini red terangkan sikit. Freemason dan Illuminati adalah tafsiran yang dikatakan telah dirancang dari awal permulaan dunia. Di khabarkan bahawa beberapa orang kristian telah menemukan beberapa jilid buku perancangan dunia yang disorokkan dibawah mahkam nabi Sulaiman. Yeah. Perancangan permulaan dunia hingga akhir zaman. Perancangan yang dikatakan paling teliti. And perancangan menyesatkan umat islam.



musuh kita sentiasa berusaha untuk bangkit


Oh oh. Dengar macam awesome, kan.? HAHA. Dikatakan lagi, fasa dunia sekarang, termasuk dalam perancangan dalam buku tu. Ada lagi. Iblis menjanjikan kuasa, kekayaan, dan sebagainya kepada mereka yang mengikut ajaran dalam buku tu. Which means, orang kristian yang jumpa buku tu, sekarang dah keluar kristian. And yeah. They joined the Freemason and Illuminati.


Ehem.


Macam yang red katakan tadi. Most of what happened are written in those books. Maksudnya, perang dunia pertama pun ada tertulis dalam buku tu. Then, mesti ramai antara korang akan cakap, "peh. Awesome"  tak pun, "habis lah kita, orang kafir dah jumpa perancangan freemason. Mesti diorang akan terus kan perancangan tu. Takut nya~"



 Putrajaya-lambang freemason-kebetulan.?
  

Well. Basically ramai orang akan takut kalau dengar perancangan buku tu diteruskan. Sebab buku tu dikatakan langkah membangkitkan Dajjal. Yeah. Kan dah cakap. Mesti ramai takut. But. The fact is. Boleh percaya ke, khabar ni.? Okay. Red ambil contoh, kalau dikatakan segala perang dunia telah pun dirancang dalam buku tu. And did comes true. Korang percaya perancangan yang dibuat Freemason sangat teliti.? Okay. Korang tak sepatut nya percaya.




"Tapi red, tak kan lah the thing that happens, sama seperti dirancang dalam buku tu, kebetulan pulak.?"

 
Err. Okay. Lets take it this way. Bukan tak nak kata ia nya kebetulan or perancangan tu sangat teliti. But. Korang fikir balik. Kenapa perancangan dalam buku tu comes true.? Sebab. Allah izin kan. Yeah. Allah nak tunjukkan, yang dia maha berkuasa hingga perancangan yang teliti dalam buku tu boleh dimakbulkan. Fikir balik. Tapi tanpa izin Allah, betapa teliti pun perancangan tu, tak akan jadi punya.



Tanpa izin Allah, benda semua tak kan menjadi. Means here, contoh lah Allah tak nak tarik nyawa orang dalam peperangan. Selagi Allah tak izin kan nyawa dia ditarik, maka, hidup lah dia. So, dalam kes Freemason ni, Allah dah pun tunjuk kan dia maha berkuasa. Dia tunjukkan kebetulan tu boleh berlaku. Nampak tak kebesaran-Nya kat situ.?



Pengaruh diorang dah luas sebab nak kita takut dengan diorang


Satu lagi, Freemason dan Illuminati semua adalah salah satu teknik untuk memesong kan akidah seseorang. How.? Well. Dengar sini. Kita dikhabarkan Dajjal akan keluar pada fasa keempat dunia. Which is, zaman kita sekarang. Khabar ni diberitahu dalam buku yang orang kristian jumpa tu. Yeah. Kita ditakut takutkan dengan khabar ni.



Well, dalam al-Quran pun dah bagi tahu sebenarnya. Tapi Freemason dan Illuminati ni nak tunjukkan ke-GAH-an mereka. Diorang buktikan dengan lebih terperinci. Supaya ramai yang akan terpengaruh dan takut dengan mereka.



But. Kita sebagai umat islam. Perlu ke taksub dengan kepercayaan Freemason dan Illuminati.? Hell no. Why's the fuuu kita nak taakut dengan khabar tu.? Dajjal tetap akan muncul. Dajjal tetap akan hidup selama 40 hari. Dan Dajjal tetap akan menabur fitnah paling besar. And, Nabi Isa tetap akan turun dan bunuh Dajjal tu.



 

So, kenapa kita nak takut dengan gertak kan bahawa dajjal akan muncul.? Apa yang kita perlu, cuma lah kuat kan akidah. Listen here. Even lepas Dajjal dibunuh pun, still ada orang yang mungkar dengan perintah Allah tau. Yeah. Masih ada kehidupan lepas Dajjal dibunuh. Ianya adalah fasa kelima dunia. So, didik lah diri kita dan orang terdekat dengan kita dan anak anak kita untuk memantop kan akidah.



Yeah. Freemason dan Illuminati ni, cuma lah teknik untuk memesong kan umat islam. Why's the hey kita nak takut. Sedang kan kita tahu, semua benda tu pasti berlaku. Ianya adalah kehendak Allah untuk berlaku. And semua perancangan Freemason dan Illuminati tu cuma lah kebetulan yang telah Allah izinkan. Yeah. Allah berkuasa untuk mengizin kan apa yang kita rancang. Jadi, sama sama lah kita kuat kan akidah. Wallahualam.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


Tuesday, May 10, 2011

Troll | Hukum Sebenar Bermain Gitar.

Assalamualaikum.




Hey awesome boys and girls. Sorry I takes a long time to update. Wa demam lah dher. Okay skip. Ingat lagi tak cerita pasal najwa latif.? That awesome girl.? Okay. I'm still in that topic. Ala. Kenal, kan.? Girl yang main gitar with a beautiful voice.



Well, tak perlu lah red nak cerita panjang lebar tentang ke-awesome-an dia, sebab red dah pun bicara kan kat pg 56. But. Apa yang menimbul kan persoalan kat sini ialah isu bermain gitar. Yup. Bermain gitar.



your ideas are killing me


Okay. Mesti ramai gila yang cakap main gitar tu dosa. And, I was like, "Oh. Okay. Jum jamming" . Pernah ada orang tegur red, "weh, bukan ke main gitar tu dosa.?" . Then, I asked, why.? Jawapan dia adalah sama macam yang lain lain akan jawab. Sebab main gitar tu adalah melalaikan. Berbentuk hiburan. Dan melalaikan. Yup. Melalaikan kuasa dua.



Come on. Think again. Melalaikan.? Hiburan.? Apa sebenarnya maksud melalaikan.? It was like, kita khayal and langgar masa. Waktu solat pun burn. Itu melalaikan. But. Macamana kalau orang yang utama kan Allah dulu.? Yeah. Solat comes first. Guitar comes second. Dosa juga.? Okay. Red suka main gitar waktu malam. Yup. Lepas semua tuntutan wajib ditunai kan. Korang kata tu dosa. Cool.


Ehem.


Okay. korang boleh cakap, main gitar juga adalah berbentuk hiburan. Oh. Come on. Kenapa nak dakwa semua bentuk hiburan adalah dosa.? Macamana pula tentang tengok wayang.? Okay fine. Korang baik. Mana layan movies ni. Korang tak pergi tengok wayang.



hiburan tu dosa.?


But. How about korang tengok dvd kat rumah.?  Or tengok tv.? Dengar radio.? Facebook.? Even Blogging.? Semua tu hiburan. Yup. Semua tu hiburan. And yet, korang still dakwa semua tu dosa.? Then, lepas ni korang dah tak nak hadap lappy or tv or even radio. Sebab nanti korang akan berdosa. These thing will happens.? peh-lis. 



Mendakwa main gitar adalah satu bentuk hiburan. And yet. Hiburan adalah dosa. Alasan tu pathetic. Fine. Take a look at Mahir Zain. Beliau seorang penyanyi and yeah. Dia penghibur. Berdakwah dalam lagu. Dia main gitar. Korang tak kata itu hiburan.? Dia buat konsert. Dalam stadium. Tempat tertutup lagi. Sambil orang jerit jerit nama dia. Okay. Dia berdakwah dengan gaya tu. And yet. Korang tak kata itu berdosa. Dengan alasan dia sedang berdakwah. Awesome!



tuntutan-Nya tak dilupakan


So far, Red tak rasa main gitar or apa apa jenis hiburan tu dosa. Selagi tak memudarat kan hingga menyekutukan Allah. Or mengabaikan Allah. It based on tujuan kita. Kalau perbuatan kita tu memang ada tujuan yang salah, baru lah ia nya dikira berdosa. Setakat main gitar. Sekadar untuk menghibur. Tanpa niat sekutukan and abaikan Allah. Korang nak kata berdosa. Awesome, kan.?




"Tapi red, bukan ke dalam al-Quran dah menyata kan, permainan bertali tu berdosa.?"


Permainan bertali tu dosa. Oh. Korang merujuk pada gitar.? Okay. Think again. Kenapa kalau bercakap tentang permainan bertali, korang mesti rujuk pada gitar.? How about nasyid.? Hey, lagu lagu nasyid pun ada menggunakan instrument bertali.



konsert nasyid. Wait. Concert.?


Yeah. Gitar bass. So, sekarang korang nak kata nasyid tu haram.? Oh(!) Awesome. Actually. Ramai dah salah faham pada maksud permainan bertali. Dulu, red pernah tanya ustat. Yup. Soalan yang sama. Tentang permainan bertali.



And yes. Dia kata permainan bertali tu haram. And red hujah lagi. "so, gitar tu, haram lah.?" . Tak pula, dia jawab 'yes'. Lagi dia terangkan, permainan bertali yang tertulis dalam al-Quran adalah merujuk pada perbuatan syirik.



Yup. Perbuatan syirik. Means here, pukauan. Pergunaan orang. Yang mengguna kan syirik secara pertalian dan pengawalan orang. Sangat jelas kat situ. Kalau korang tak faham, ia nya juga bermaksud macam mem-puppet-kan orang. Yeah. Puppet. Patung macam pinochio tu.


Ehem.


So far, kalau nak kata kan main gitar tu dosa, it depends on niat. Bukan nya nak halal kan yang haram or haram kan yang halal. But. Selagi berhibur tanpa niat menyukutukan Allah, Its okay. Menikmati alunan muzik. Kerana muzik itu pun ilmu Allah.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


Wednesday, May 04, 2011

pg 56 : Cinta dan janji. Some are worthless


Assalamualaikum.




Final exam dah habis. Aduh. Bila dah sampai Johor ni, hilang pulak ke-kreatif-an buat pendahuluan. Pfft. Okay skip. Tak banyak benda yang boleh di cuci mata survey bila sampai Johor ni. So, harap harap tak putus entri best untuk korang, my beloved readers :)



 Syeera Sanders

Okay. Tak banyak survey yang red buat, tapi ada jugak hasil dari surf internet. Ehem. Dulu kan, red pernah jatuh cinta admire gila kat Syeera Sanders. Dia ni seorang penyanyi cover kat youtube. Suara dia sumpah lunak. Tapi channel dia dalam youtube dah tak ada. Dia dah deactivate kut.


Seriously minat gila kat dia. Sampai mimpi pergi jumpa dia. Okay tipu. Kenapa minat dia.? Ehehe.. sebab red suka sangat kat perempuan yang pandai nyanyi. Yup. Kalau plus pandai main gitar, oh(!) pakej tu.! Boleh duet sama. Ah ha.



But, I'm sorry my deared Syeera. I rasa I nak beralih kasih. Maaf. I terpaksa curang. Ada seorang lagi ni, dah pun duduk di tempat pertama dalam hati I. (peh ayat jiwang tak boleh blah). Actually red dah terpikat kat sorang budak perempuan form 4. What.! Baru form 4.?




 Najwa Latif


Najwa Latif namanya. Owh. Mesti korang dah familiar sangat dengar nama tu kan.? Yup. Dia pun seorang penyanyi cover dalam youtube. Owh. Tapi suara dia lebih lunak owh. Plus, dia pakai tudung and nampak lebih ayu. Actually red dah lama follow dia punya lagu lagu covers. Yet, sekarang dia adalah seorang artist.(!)



Sebab ada suatu hari tu, member minta red ajar main lagu Insyaallah by maher zain. So, red cari lah cover Insyaallah dalam youtube. Yeah. Search. Then, red klik aje mana yang ada. Yang first, klik kat Heliza Helmi. Then, baru klik kat adik yang masa tu belum ramai orang kenal. First time dengar suara dia. Cair beb.



Sumpah red dah jatuh cinta kat dia. Oh. Stop berangan. Then, red stalk lah dia. And found her biodata. Oh I got to admit it. Some are pretty awesome. True. Rasa macam awsome bila ada sikit persamaan dengan dia.



 kenapalah suara kau lunak and kau pandai main gitar.?


Guess what.? She's a Johorean. Wah-la-weh. Teruja siot. But, dia pangkat adik adik lagi lah. Baru 16 owh. Form 4. Yup. Form 4. Yet, dah jadi artist. Well, rezeki masing masing. Rezeki kita semua tak sama. Kan.? But. Tugas kita semua sama. Sebagai perantau. Yang mengutip hasil dari tempat yang kita singgah. Right.? I mean, dunia.



Okay back to the topic. This is the most interesting fact. She's a Gemini.(sama dengan red). Oh wow(!) Plus. Birthday dia sama dengan birthday red. Waha. Sangat teruja. Okay sengaja tak bagi tahu birthday dia. HAHA. okay. Orang Johor rawks!



Boleh terbawa ke mimpi ni. "Eh wawa. Kalau kau terbaca blog ni, aku nak jadi bf kau, boleh.?" . Okay gurau. Tak serious pun. Macam lah layak diganding kan dengan artis kan.? Well. Bukan nya apa. Just belum ready nak ada relationship lah.



 red in relationship.? No way.


Pernah tak korang fikir, relationship yang belum halal ni banyak risiko nya.? Okay tak payah cerita pada maksiat, semua orang pun dah tahu. Pegang tangan. Jangan kata pegang tangan. Pegang baju yang ngam ngam lapik kulit (sarung tangan) tu pun kira dosa tahu.? Even bercakap dengan perempuan luar garisan Islam pun dosa, tahu.?



Then, kalau dah kapel ni, banyak lah pulak janji janji manis yang akan bertabur tanpa orang kutip. The most familiar janji yang pasti akan wujud : Perempuan akan minta lelaki tu janji akan setia. Jangan deny.



Then, mula lah janji janji tu di-verity-kan. Di pelbagaikan. Then, bila dah tak jodoh, mula lah si perempuan ungkit pasal janji janji yang telah bersepah ditaburkan. Mula lah lelaki di persalahkan. See how innocent are we.?


 Ehem.


Actually, lelaki rasa macam terpaksa tabur janj janji tu. Kalau tak, nanti si perempuan tu merajuk. Ya. Perempuan kuat merajuk.Then, kena pujuk. Ada yang senang tu, ok lah. How about yang pujuk perempuan macam tunggu pokok durian tumbuh.?



 Janji adalah sebagai pengikat even ter-dosa.


Okay back to the topic. Bila dah kapel, banyak janji ditabur. Then, how about janji yang tak tertunai.? Contoh nya nak hidup bersama. Tapi tak ada izin Allah. Tak ke, dah mungkir janji tu.? Ya. Mungkir janji. Orang yang mungkir janji tu, tergolong dalam golongan munafik, tahu.?



Oh ya. Bila dah tergolong dalam golongan munafik, maknanya tergolong dalam golongan orang yang kecundangan iman nya. Ingat lagi tak.? Dalam subjek agama form5.? Ha. Tang tu lah. Itu baru kes macamana kapel ni senang senang aje jadi munafik. Eh. Allah tak suka orang munafik tahu.? See.? Senang gila nak kecundang iman bila kapel.



"alah. Kalau macam tu, stik aje lah pada janji. Jangan lah break"


Fine. Senang nya jawapan. Okay. Yang bercinta last last kawen tu lain cerita. But. How about yang tak ada izin Allah.? Memang Allah dah tak izin kan. Memang Allah dah plan kan korang tak bersama. Sebab korang ada jodoh yang lagi bagus. So. Tak kan still nak stik pada janji cinta.? Kahwin dua.? Oh red lelaki sure tak kisah. Tapi yang perempuan.? Mesti ramai tak setuju, kan.?




 women with single minded
 

Okay back to the topic. Janji. Bila dah mungkir janji, mesti tipu berlaku tanpa sedar. Tahu kan, tipu tu dosa. Kita selalu dengae, "eh. hari ni hari jumaat. tak baik tipu, tau.!". Eh.! Bukan tipu hari jumaat aje dosa tau. Tipu hari hari lain pun dosa. Mudah nya dapat dosa bila kapel. 


Ehem.


Tu belum lagi bila perempuan yang tipu. Cakap, "I.? Eh. I Single lah.." . Padahal banyak spare bersepah kat belakang. Mentang mentang laki muka hensem tanya. Yang muka stok pecah tembok, jadi spare. Dem.! (ramai terasa). Eh. Bukan korang tau. Korang semua baik. Korang mana ada macam tu. Ehem. Ya. Korang baik.



Well, selagi boleh avoid these thing, avoid lah. Sebab tu red belum fikir untuk in relationship lagi. Nak sara anak orang pun belum mampu lagi. Because I'm still a student. Yup. Masih belajar. So, setakat janji janji dalam bercinta.? Peh-lis.



deals with rules


Okay. kalau korang nak sangat bercinta, nak sangat tabur janji, fine. Boleh. But.! Macamana janji korang dengan bos kita.? Yup. Bos kita, Allah S.W.T. Ingat tak.? Ya. Memang tak ingat. Tapi, setiap manusia, masa dalam alam roh, kita ada janji dengan Allah untuk patuh perintah nya.

  

So far, ada suruhan-Nya di ikut.? Okay ada. How about larangan-Nya.? Ada di jauhi.? Even buang sampah merata pun belum dikawal. Buang sampah merata tu, Allah marah tau. Cuma kita aje yang tak perasan. Or di spesifik kan, kita tak tahu. Yup. Kita tak tahu. Please lah. Islam tu indah. Islam tak ajar buang sampah merata tahu.? Kalau ada di ajar, Tak cantik lah Islam tu.



Sama sama lah kita renung kan. Patut ke kapel.? Sebab, most people kapel, semata mata atas dasar nafsu untuk bersama.(ramai terasa). Bukan atas landasan menegak kan islam. Sebab tu, banyak gila janji murah ditabur kan.  Ingat lah balik janji kita pada Allah. Wallahualam.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


Sunday, May 01, 2011

Segmen Tips Red : Tips lelaki nak suka kat perempuan.

Assalamualaikum.



Kongsi hanya terbaik untuk korang


Maaf sebab entri lepas, kat pg54, tak berapa nak best. Sebab entri nya red buat masa minggu exam. So, terpaksa curi masa and taip taip. Hembusan yang tak menjadi gamak nya.


Ehem.


But. Lepas ni, insyaallah. Entri entri nya pasti menggemparkan korang.(ye ye aje). Sebab final exam dah lepas. Alhamdulillah. Jawab last exam dengan happy senyum ending. Okay back to the topic, actually permintaan kali ni dah lama di request oleh Cik Bulan.





Di requestnya cara cara nak buat lelaki suka kat perempuan. Oh oh. Macamana red nak tahu.? Kan setiap orang taste nya lain lain. Kan.? But. Red harap entri yang ni tak mengecewakan Cik Bulan. Sebab red Cuma dapat tolong dari segi overview setiap lelaki.



Love needs effort. Work on it.

Means here, maybe red tak dapat tolong 100%, atlease ada lah jugak isi, kata orang. Actually. Kalau nak orang suka kat kita, absolutely kita kena buat benda benda yang orang suka tengok. Ye tak.? So, para perempuan sekalian, kalau nak lelaki suka kat korang, buat lah benda benda yang lelaki suka. So, korang dapat attract perhatian diorang.


Ehem.


Actually entri kali ni untuk bacaan perempuan. Tapi kalau laki nak baca jugak, apa salah nya. Tak salah. Buat pedoman lah kata kan. Well. Korang(kaum hawa) tahu tak apa perkara perkara yang boleh attract attension lelaki.? Meh dengar sini. Meh rapat. Ya. Rapat lagi. Okay cukup.



First. Ni benda paling simple yang orang selalu lupa. Yakin diri. Yup. Yakin diri. Bila kita ada yakin diri, orang senang terpikat dengan kita. Some of the problem orang tak yakin diri, sebab dia fikir rupa dia tak cukup lawa. Hot. Cun. Cute.



Yakin yang setiap orang adalah cantik


Well, tukar idealistik korang. Betul kan tanggapan korang. Yakin lah yang Allah memang dah cipta kan korang cukup cantik. Kita sendiri pernah dengar firman Allah,  



"Laqad' khalakna insa nafil 'a sani taqwim : sesungguhnya aku telah mencipta manusia sebaik baik kejadian".

 
Ya. Memang Allah dah cipta kita cukup cantik. Cantik pada mata Allah. And most importantly, cantik jugak pada mata orang yang cinta kita. So, bangkitkan rasa yakin diri.


Ehem.


Yang kedua, lelaki ni, senang cair dengan perempuan, sebab sikap diorang. Yup. Perempuan ni biasanya sikap dia gedik manja. Ya manja. Perangai macam budak budak. Umur je nampak dewasa. Tapi sikap nya, still macam budak budak. Plus, suara diorang pun macam budak budak.



sifat lelaki tak sama dengan perempuan


Macam yang red pernah mention dalam pg 28, sikap diorang yang menggedik manja mintak adik gula gula. So, sikap diorang yang macam ni boleh buat lelaki tertawan. Sebab, lelaki tak boleh ada sikap macam tu. Lelaki ni bersikap seorang pemimpin. Pembela. Macho. Infact, bila lelaki sikap macam budak budak, perempuan yang akan naik menyampah. Betul.?



Okay. Point yang ni penting. Lelaki senang cair kat perempuan yang jaga agama nya. Yup. Its awesomely true. But. Jaga agama tu, biar berpada. Jangan menunjuk. Cuba korang bayangkan eah.


situasi 1
A             : Eh, jum lah pergi makan, kita lapar lah..
B             : Oh. okay. Jum. Tapi kita tak makan kat sana sekali tau.
A             : Lah.. kenapa.?
B             : Ala.. kita kan, puasa.. puasa sunat..maklumlah. Hari ni kan Khamis.
A             : Erk.



Okay. Jaga agama. Perkara wajib tak tinggal. Malah perkara sunat pun dia buat. Dah ada pakej buat stok bini lah tu. Ehem. Kalau agama terpelihara, tapi menunjuk, bukan lelaki aje. Orang lain pun menyampah tengok kita. Cuba kalau korang kat tempat A. korang pun menyampah. Betul.?



 aww..


Next. Lelaki suka perempuan sexy. Oh.(!) Sexy. Tapi dia malu untuk tunjuk kan ke-sexy-an nya. Yup. Yang malu nak sexy kan diri dia. Yang jaga aurat nya. Molek aje aurat terpelihara. Cair owh. Orait. Its natural lah mata lelaki memang suka tengok perempuan sexy. Tapi just sekadar tengok aje. Kalau nak buat stok bini. Sorry to say. Memang tak lah.


Bayang kan eah. Perempuan perempuan sexy ni suka menayang nayang kan asset nya. Situ terdedah. Sini terdedah. Lelaki pulak enjoy tengok free show. Pandangan pertama tu harus bagi lelaki, kan.? Ehem. But. Untuk menayangkan asset isteri kat lelaki lain : yang suka cuci mata ni.? Nope. Negative. So, perempuan yang malu nak tunjuk kan sexy nya, cair red lelaki dibuatnya.


Lelaki suka perempuan yang tak cerewet. Yup. Tak cerewet. Membebel.? Ok. Yup ok. Sebab membebel tu memang hobi fitrah perempuan. Banyak cakap.? Pun ok. Lelaki suka perempuan yang pandai bercakap. Maksud nya kat sini, lelaki suka perempuan yang boleh buat dia rasa ditemani.



 perempuan banyak cakap, laki tak bosan


Tak lah sunyi and suram. Maklum lah. Nak bersama bukan nya sekejap. Sampai akhir hayat owh. tapi jangan lah cakap cakap benda merapu. Maknanya, banyak cakap tu, fine. But.! Cerewet.? Absolute no. Ada beza perempuan cerewet dengan banyak cakap.


Memang lah banyak cakap and cerewet ni boleh dikira satu kategori. But. Ada beza nya. Perempuan banyak cakap ni, selalu curah idea bernas. Perempuan cerewet pulak, selalu ulang ulang benda yang sama. Rimas tau. Kalau dalam beli barang. Perlu ke perempuan cerewet dalam memilih barang instead of bagi pendapat.? So. Banyak cakap, yes. Banyak cerewet.? Nope.



Lelaki suka perempuan yang tak kuat cemburu. Its true that cemburu dengan perempuan dah macam darah. Cemburu sikit sikit tu, ok. Kalau cemburu melampau tu.? Naik sesak para lelaki tau. So, cemburu tu ok. Tapi berpada. Bukan nak kata jangan ada cemburu. Kang nanti laki fikir perempuan tu tak ada perasaan.


Ehem.


 Lelaki jugak suka perempuan yang pandai naik kan semangat. Mana tak nya. Asal tanya pendapat aje, jawab , "hmm.. I tak tahu lah.. ikut U lah" . Asal down aje, bila bercakap dengan perempuan, perempuan tu jawab, "hmm.. sabar eah". For crying out loud, babes. Kalau korang selalu jawab macam ni, lelaki akan rasa macam korang tak ada function. Tak ada peranan. Its better kalau korang bagi pandangan.


Two brains is better than one. Sebab tu lelaki akan pilih korang kalau korang jenis pandai bagi pendapat. Ehem. Lelaki akan pilih perempuan yang pandai bagi pandangan sebab dia akan rasa korang seriously diperlukan dalam hidup dia. Which means, wujud rasa saling memerlukan kat situ.



 perempuan jangan malu mulakan langkah


Last but not lease. Perempuan start the first move. Wait. Red tak bermaksudkan korang murah kan diri. Tapi, start the first move dengan beradab. Which is, korang suruh kawan korang introduce korang kat laki yang korang minat.


Just kenal kenal kan. Suggest. Which is, kalau borak borak, selit selit kan sikit pasal korang. Tapi jangan selit terlalu banyak. Nanti suspicious pulak lelaki tu. Okay. Dengan cara ni, the possibility of boy attracted to the girl is high. Bila lelaki tu asyik dengar pasal korang, mesti sikit sebanyak ada rasa attracted.


Then, mula lah langkah lelaki tu. Bila dah dapat, pasti diorang akan mengaku yang diorang yang start the first step. Even korang yang start kan. Jangan risau. Benda ni normal. Sebab tu Cuma ego lelaki. Sebab tu diorang percaya diorang yang start dulu.



So, rasa nya cukup lah beberapa tips ni. Try lah. Even tak 100% effective, but still. Its seriously worked. Tapi jangan lupa. Tips tips ni, cuma lah usaha. Doa dan tawakal perlu ada. Baru lah hubungan lebih diberkati. Wallahualam.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.





Nak tanya red.? Klik SINI. Tak pun, request kat SINI.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...