Entry Dah Kemas. Tapi Kenapa Masih Susah Dapat Pengunjung? | Gitarputeh


Tuesday, December 06, 2011

Entry Dah Kemas. Tapi Kenapa Masih Susah Dapat Pengunjung?

Assalamualaikum.


 Hye mustached people


Hello boys yang rendah diri and girls yang perasan cun. HAHA. Okay jokes. Lately aku banyak dapat feedback kat Facebook and Twitter and Formspring (Yes. Aku main fs) pasal how do I easily get liked by people. Ah! C'mon guys. For crying out loud. Benda macam ni pun nak ungkit ke? Seriously. Aku tak faham.



Tapi tak apa. Sebab korang dah tanya kan, aku cerita kan lah. What? Ada yang tak nak ambil port? Tak kira tak kira nak bagi tahu jugak. Blog aku, kan? HAHA. Okay okay joke lagi. Dulu aku pernah buat entry tips blogging pasal macamana nak tangkap hati readers yang datang blog kita lalu difollow. Right? Kalau korang tak perasan, try search entry aku yang bertajuk, "Blog Dia Entry Merapu, Tapi Kenapa Banyak Feedback?"



Tapi dalam entry tu, most of the point aku ceritakan pasal how to make your blog becomes eyes-catching. Aku tahu bunyi dia macam gempak. HAHA. Okay tak gempak. But for now, aku nak ceritakan kenapa orang boleh minat dengan blog kita. And kenapa dia patut stalk blog kita selalu. But this time, aku nak cerita kan pasal what you should have in your blog.



 Fake Smile. Fake compliment is always around us


Aku perasan, ramai stalker yang suka blogwalking (singgah) kat blog aku yang akan cakap, "Hey, nice blog" , tak pun, "Cantik blog ni. Blogwalking here". Setiap kali aku terbaca, mesti aku tergelak. Sebab template yang aku guna cuma dari blogger je kut. Yup. Templete yang asal tu. So, Why is it become attractive and makes orang lain rasa cantik? The reason is susunan features di blog. Yup. Susunan Features.



Hell yeah. Features like Header (pronounce it as 'head-dher' not 'hidder'), Sidebar and Footer.  Yeah. This features buat orang kasi first impression kat blog kita. And aku dah pun banyak kali mention, first impression tersangat lah penting untuk buat orang suka kita. Penting dia like macamana korang dressed-up bila nak jumpa bakal mak pak mertua. Fuh. Sekali kalau dah fail. Memang rasa dem gila kan? Ha. Macam tu lah.



Header yang buat orang pandang 2- 3 kali
First, Header korang kena pandai match kan dengan 'kepala' blog korang. Agak agak macam warna dia lari tu, aku suggest, jangan pakai Header. Kalau nak pakai jugak, transparent kan background header tu biar dia interprets dengan blog. So, bila orang pandang nampak nice aje. Oh ya. Satu lagi. Bila header, pastikan korang selarikan lebar header korang dengan lebar blog korang.  So why again aku titik beratkan bahagian header?

 
Dressed your Header up like your own dressing up


Because header kasi kita (sebagai readers) bagi first impression untuk blog kita. Nak nak yang baru masuk and baru jumpa blog kita, macam cari novel. Cuba korang bayang kan, korang masuk kedai buku cari novel. First pandang tajuk. Pandang kulit. Then baru baca synopsis. Kan? Macam tu lah jugak Header. Like tajuk novel.



Kalau nak rasa lagi awesome, korang design header korang sampai dia mampu buat orang lain tak jemu nak pandang. Rasa macam nak pandang dua tiga kali. Like mengorat bakal mak mertua jugak. (tak habis habis, kan? HAHA)



Apa yang patut ada pada Sidebar
Yeah. Kalau korang tengok blog blog yang famous, most of them sangat rapi susunannya pada Sidebar. Yeah. Of course fonts pada Sidebar kena dititk beratkan. And lagi satu benda yang penting adalah. Make sure korang tak serabutkan Sidebar dengan benda mengarut like jam, visitors, and what so ever.



 Kalau kau berat, kau jammed.


Kalau jam tu, macam lah kat laptop korang tak ada jam. Even kalau online kat phone pun aku rasa kat phone korang ada features macam jam, alarm and others. And yes. The clock features in the blog will make your blog heavy. Berat. Berat maksud aku kat sini adalah berapa lama nak tunggu blog korang loading. Lama dia macam kita tertanya tanya bila nak khatam baca buku text sejarah form 5. (nightmare bagi aku. err...)



And bila aku troll Sidebars, tak bermaksud korang tak perlu letak apa apa. At least ada benda yang penting that makes people love to check it out. Macam shoutbox, tags, search box, history, and bloglist.



Jangan sorok kan shout box
Aku tahu ramai yang tak letak shout box sebab diorang kata readers boleh blog walking kat bahagian komen. Ada jugak yang letak kat page lain. Let me tell you one thing. We are humans. Manusia. Satu sikap manusia tak suka adalah dipaksa. And when korang letakkan shoutox kat page lain (kena klik klik klik) atau tak letak langsung (nak orang blogwalking kat bahagian komen) It means korang paksa orang tu tekan banyak kali kat dalam blog korang.



And when it happens, korang just rugi satu point untuk orang suka pada blog korang. Kalau Yuna kata "Dalam setiap gambar ada lagu", aku cakap "Dalam setiap features ada markah". And korang fikir balik. Korang suka ke, kena paksa buat itu ini. And the marks will not loose kalau blog walker tu willing nak tekan sana sini.




 The other three things


History, tags and search box patut ada
Hell yeah. Aku suka tiga benda ni. Macamana this both berfungsi? Tags adalah main topic dalam entry korang. I mean like himpunan beberapa entry dalam satu topik. Contohnya korang buat entry shampoo, then ada entry lain korang buat tajuk dia brushes. And satu lagi entry korang letak tajuk dia sabun.



Then, korang letak lah tag dengan tajuk 'My Wet Karok Room'. Then korang letak tags tu kat Sidebar. Kalau orang datang, baca tajuk macam tu, mesti rasa macam awesome, kan? pastu dia klik untuk baca all of the entries in the tags. Dapat satu point kat situ.



Eh. Tu sample je. Belum lagi ada orang buat tajuk macam tu untuk tags lah. HAHA. Oh ye. Kalau tak faham jugak, korang godek lah sendiri tags kat blog aku. Aku ada letakkan Edisi bla bla bla. And macamana dia berkait pada search box? Simple. Search box dalam blog kita, fungsi dia macam google. Kalau google, dia cari info dari merata tempat. Kalau dalam blog, dia akan keluarkan entry berkaitan aje.



 Just type the keywords out


Contoh kalau korang dah baca entry dalam tags, then author dia bagi hints pasal entry lain, just type the keywords out kat search box. Contohnya, taip 'sabun'. HAHA. And it same goes to history. Buat readers korang senang nak spot entry korang yang lain. And it's really important kalau blog korang jenis blog pemikat hati pembaca (bukan SEO).



Jangan tipu readers korang tentang bloglist
Yang ni paling aku tak faham. Ada orang sampai sanggup buat segmen untuk masukkan peserta dalam bloglist. Bagi aku bloglist adalah untuk kita bagi tahu readers kita, blog tu adalah blog yang kita suka baca. Kita selalu stalk.



Yes. Kalau korang tengok bloglist aku, blog blog tu memang aku suka terjah. Sebab blog diorang fun. Okay let me tell you guys kenapa diorang dalam list adalah fun bagi aku.

  •        Feeza Macho dan Tangan Punya Kerja - Both of them adalah blogger doodle and drawing. And aku suka mesej yang diorang cuba sampaikan dalam setiap doodle dan drawing. Like it really happens on our daily life. Tapi sayang. Diorang jarang update.
  • Rainyscream dan Ekabukanmakcikau - Diorang ni troller girls. Actually jarang aku nak jumpa troller girl yang boleh catch aku punya attention. And they did it. Aku suka baca sebab aku suka benda troll. HAHA.
  •    Blog Terbang dan Shawn Rasukan Kentut Gua - Dia dua orang ni sengal. Tapi aku suka baca entry diorang. Just buat gelak gelak and release tekanan je. And korang jangan fikir diorang gay. Tak. Diorang bukan gay. Serious. Walau pun diorang suka cerita pasal lelaki. Ehem.


Susun atur dititik beratkan

And same goes to Blog's Footer. Kalau macam Sidebar korang dah penuh sangat, just alihkan pada footer blog korang. So nampak kemas dan teratur. Tapi kalau macam blog aku, features pada Sidebar tak banyak sangat. And aku tak perlukan footer.



So, kalau korang betul betul jaga kekemasan blog korang, conform orang suka tengok. Well, blog adalah cermin kita sendiri. It tells how our real looks. Sama macam baju. Bayangkan korang nak ada baju capok aje. Then, korang rasa, korang nak ke keluar rumah with that baju capok? Of course not lah kan. Mesti korang nak keluar dengan pakaian yang boleh buat orang lain turut selesa, kan?



Same goes with blog, kan. Sebelum ni aku ajar tentang kemaskan entry. And now kemaskan Sidebars. And Header and Footer. On the other words, make your blog comfortable to people eyes. Baru lah orang suka datang. ^^



Sekian



.


43 comments:

Oshin said...

nice entry...boleh praktikkan kat blog nanti...nak kemaskan lagi sidebar tu hihi

Alip Apai said...

Bila top blogger berkata kata.

Terbaek!

:)

Tasha said...

aku suka gambar kat blog ni... :P

iz said...

baguih naa tips2 nih =)

HujanMenjerit said...

ai tengah dalam proses design template baru. masa sekarang still kucar kacir. harap readers dapat bersabar. hihihi.
entry ai troll ke red :malu mane ada :geleng. perli je kott :hihi

♥ MS ♥ said...

thaaaaaaank ^__^ hehe, info yang berguna. :) rasanya dah cukup :)

ceritasekupang said...

entri ini patut letak tajuk...tutorial untuk kemaskan blog....btw banyak juga benda yang dapat dipelajari melalui entri ini...yang paling penting readers tak rasa rugi baca entri panjang2...hee...

Norashiqin Kamaruzaman said...

:TULIS....owhhh....hihihi.....tips bagus heheh...thanx .......hahha

Muhd Hanis Harun said...

nice entry and blog..i follow

♥CIK SHA♥ said...

good tips! tapi tu la..kadang2 susah jugak nak tambat hati pembaca ni kan sebab masing2 ade citarasa tersendiri..

Syuhada Nur Ekhwan said...

info sgt bguna... huhuuhu jmput melawat blog sy :)

Magrib said...

menarik entry anda, buat saya tertarik untuk baca selalu.. suka dan minat.. nanti saya datang lagi.. suka dan follow blog anda...

ini entry terbaru dari saya.
warna mata boleh membuatkan anda cantik
cara gua hilangkan stress
lagu-lagu yang membuatkan gua ingatkan pada sesuatu situasi

Cheek Eyka said...

NICE POST.. INSYALLAH AKAN DI PRATICSKAN DI BLOG SYA...
THANX!!!
>.<

Phat said...

baik red saya akan cuba sedaya upaya untuk ikut tunjuk ajar anda terima kasih sebab berkongsi

fatinmyra Sweet :) said...

spread the fake smile plus compliment :)
ahh . bencii bolee .
Thanks abangg foe these sweet infoo .

Nadea said...

oh.. mcm ni..patut lah nad nyer blog dah bersawang.. nad setuju ckp red.. sebab nad salah sorg yang akan stalk red sokmO . :) thanks for sharing..

Vicc said...

Wahhh!! so nice.. thanks so much :) amat bermakna.

Shawn Razaleigh said...

hahahaa. serius tidak gay.

lurus punya taste. hik3

cik wanie Lovela (CWL) said...

kurang blogwalking ....kud

! eh ? si.ulatAPPLE ! said...

tips yg sgt sempoi utk new blogger like me , tengsss bro . ;)

syErAh said...

:angguk owh cenggitu

tapi..tak tau dah nak tambah ape kat blog :lari

EZAN IDMA said...

blogger sudah mmberi nasihat jadi sila dngr hee nice entry!

jelah said...

owh cmtu...tme kasih coz bgi tips...

Alieza Dayasari said...

ermmm.... 1st time singgah blog ni.. hebat.. teruja..
ermm...
mmg susah nak cari org yg sudi baca blog. faktor entri mempengaruhi..
diri pun kena blogwalking ....
apa2pun... blog ni sedap mata memandang.

Encik Atan said...

blog atan xlawa giler...

bLaCk pEarL said...

haha...mcm aq nie, tiap2 ari ada hati nak manage blog bg simple, nice..but, apa pun x reti. nak letak shout box ponnnn..jd problm besaq tau. hahhaaa..

Nur Zawawi said...

kaw tahu ape yang best blog kaw?
sebab aku suka bahasa baku kaw

tulisan kaw kemas
blog kaw bersih tak serabut.

seronok baca

btw thanks untuk entry yang ini. (^_^)

LifeIsDreams said...

hai..say baru follow ur blog..n if u dont mind pliss follow me back..blh kongsi cerita :)

ekabukanmakcikkau. said...

hishhh kau ni memang lah aku tiru dia, muahhahaaa. ohh mementang lah haritu aku sebut nama dia kat comment box kau nih ,kau pon nak jgaklah? HAHHAHAHAHAA. ehh tapi memang blog kau sebest dia ahh.cayalahh,kembang sikit woihhh

azzifarunnurafizza said...

memang tips baik punya.. terima kasih !

Cik MataKuyu said...

dah 10 kali dah bace entry ni :malu

LifeIsDreams said...

hai..sy bru follow ur blog..n if u dont mind, pliss follow mine.blh share cerita :)

rATU bIDADARI cHENTA said...

best2 thx berkongsi...

Internet Marketing Super Sistem said...

follow here..berminat utk berkunjung lagi

piegorgonphoto.blogspot.com said...

good job...

hamzah ian said...

aku tak tahu nak komen apa

Original CikTeddy said...

okeh dh hbis bace smpai the end..nk gi praltik lu..chao!

Mimi Jazman said...

thnx.. this is totally helping.. :)

bella YOYO said...

Hmm, entry yang....NOICE! :D

Fisha Adura said...

dah baca theotherkhairul blog..macam adek beradik jer..heheh..just joking...apa2 pon..congrats dgn blog anda..terbaek!!

|ardani| said...

like3...tq2 :)

♥Mr.Petak♥ said...

Mr Petak Like u !~~

chinta said...

singgah jup ye cik gitar yang xbrape nak puteh, saya suka baca entri awk..kelakar giler..secara jujurnya blog awk xde la comel sangat, ngee~~tapi saya suka cara penyampaian awk. so fun. i like.. setiap hari saya mesti bce ape2 dari awk punyer blog. terbaik la cik gitar xbrape nak puteh. hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...