Salah Cara Nasihat, Orang Makin Melenting. | Gitarputeh


Monday, November 07, 2011

Salah Cara Nasihat, Orang Makin Melenting.


Assalamualaikum.


 Hello world


Hello stylish boys and girls. Ada satu topik yang lama dah aku nak keutarakan tapi asyik terbantut. I don't know why. Seriously. Well, korang mesti pernah terbaca entri entri aku pasal girls and tudung. Macam kat entry Fesyen Pengaruh Perempuan Tutup Aurat Dengan Pelik Bahagian 1 dan Bahagian 2. And tak lupa juga aku pernah cakap pasal girls bertudung bawal lagi cantik dari girls bertudung lain. Tapi bertudung labuh is better. :P



Well, bila aku cakap perempuan tudung labuh tu cantik, tak bermaksud aku nak perempuan perfect and pakai purdah bagai. And again, bawal scarf is just perfect. And mesti korang nak aim and cakap aku suka ban girls yang bertudung lain dari bawal. Tak pun, korang akan bergossip macam, " red ni suka ban perempuan bertudung lain. Menyampah."



So, the idea is, adakah aku betul betul ban perempuan bertudung lain? No. No. Memang aku tak ban perempuan bertudung lain. Ok apa korang pelbagaikan fesyen. Asalkan ikut syarak. And you know. And I know. Bila islam benarkan kita memperagakan fesyen, ada je kaum kera yang akan memandai pakai fesyen yang tak munasabah and bila ditegur, dia gunakan phrase "Islam tu tak memaksa"


Learn the propper way for counter the points
 

Okay bila aku dengar ada kaum kera yang gunakan prase tu sebagai modal untuk dia back up diri dia, dia adalah totally wrong. And percayalah kalau kita cakap dengan dia dengan mengambil contoh lain yang nak membuktikan phrase tu dia tak boleh guna sebagai back up diri dia, dia akan melawan. Except kalau korang terangkan maksud prase "Islam tu tak memaksa".



Okay aku bagi contoh. Ada perempuan bersanggul tinggi (fesyen kununnya) and ditegur oleh mr x. Then bla bla bla. Berdebat lagi bla bla bla. Sampai kat satu point, perempuan tu menjawab dengan tenang, "Islam tu tak memaksa" (with some mysterious yellow round creature with smiling face). And then mr x tu pun jawab dengan  contoh "kalau macam tu, solat tu tak buat pun tak apa lah. Sebab islam tak memaksa, kan?" And perempuan akan terus deny pendapat mr x sebab dah lari point pasal tudung.



And why is this happens? Sebab perempuan selalunya tak ada point yang kukuh untuk back up diri dia. But still. They are pretty stubborn creature. Eh korang tak. korang ok je. Degar cakap. Ehem. And diorang cuma akan terima pendapat orang yang dia sayang 'giller' tegur dia. Tapi sampai bila nak tunggu orang yang dia sayang 'giller' tegur right? And orang macam ni kalau nak buat dia terima pendapat senang je. Just tell them. Apa maksud phrase "Islam tu tak memaksa"


 Think wisely first


Yeah. "Islam tak memaksa" sebenarnya lebih merujuk pada rukhsah rukhsah yang Allah bagi kita. Like bonus. Dengan kata lain, sedekah Allah pada kita. Again yeah. Islam ada rukhsah rukhsah ibadah yang Allah beri kat kita. Macam solat jama'. Yeah menghimpunkan 2 waktu solat ke dalam satu waktu solat. So, once orang yang nak guna the phrase sebagai back up, suruh dia fikir sekali lagi.



Like the point earlier. Kalau dia faham maksud phrase "Islam tak memaksa" , korang rasa dia nak guna tak phrase tu sebagai back up? Serius diorang akan fikir dua kali. tak pun bengang terus. Bila nampak symptom symptom orang naik bengang, jangan biarkan diorang. Time ni lah slow talk terangkan pasal kenapa fesyen yang dia guna tu salah.



Yes aku tahu dulu aku pernah cakap, "Kalau dulu nak tegur orang jangan pakai maksud, tapi pakai contoh. Tapi biarlah mesra environment". But in certain cases, kita kena guna maksud supaya orang yang kita nasihat tak melenting. Macam contoh tadi, bagi tahu maksud "Islam tak memaksa" akan buat dia loose the point. And dia tak akan melawan.



Sekian



.


26 comments:

rainyscream said...

lepas ni boleh mintak tudung bawal dengan red bebanyak! :yes

orang kera tu memang susah sikit nak masuk nasihat orang red. maybe nak cover malu. i dunno.

kalau nak tegur ai, slow talk ye red. baru masyuk! hihihi

Eyka said...

pretty klu girl pakai tudung bwal kan? sebab nampk kelakr kalu pompn pakai tudung unta itu wey..siyess tak tipuuu...dah pakai tudung saji..keh keh keh :P

korg yg laki pon jelek ni kan pompn macm gua ni..double geliii wey..siyes -.-

like like like:)

Farah Azurah said...

seriusly isu tudung ni memang HOTTT sekarang..oke,fara nak cakap yerr.ada jugak pompuan yg pakai tdung bawal pin kiri kanan bagi nmpak dada?itu pon salah kan..satu lagi,yg g pakai tdung sarung pendek2 buat apa?amik laa saiz besr.dah uw,jgn ah pakai yg bonjol unta uw.ni semua diri msing2 laa :) xbaik nak gelakkn orang lain :D TEETTTT ..

Tasha said...

certain yg terover dlm pemakaian diorg mmg ssh sket trime kalau org tgur...

ade kykinan tinggi,mn nak kalah..hehe

Rin said...

Sblm tegur, mungkin boleh cuba ayat mula dengan ayat ni dulu.."Antara tanda2 seseorang itu mendapat hidayah Allah adalah, dia berlapang dada apabila dinasihati (dan org yg paling beruntung adalah org yg mendapat hidayah)"


Owh, yg saya pernah dengar,"tiada paksaan dalam beragama" ini terpakai untuk seruan kepada non-muslim.

Tetapi bagi Muslim,adalah mesti baginya untuk patuh pada ajaran Islam.Solat, tutup aurat etc.

Rukhsah cerita lain.Ia tentang 'kemudahan'..


Wallahua'lam.

NuR 'aQiLaH said...

kdg2 nmpak cantek~

tp aksesori kepala kalo dah overdose sampai nampak mcm pokok krismas,

oh dem -_-"

Wadi AR said...

ouhh, aku memang pakai tudung bawal

Jejaka Terhangat said...

byk sgt dah dengar ayat tu. "islam tak memaksa"..guna ayat tu semata2 utk membenarkan kesalahan yg dia buat..ada perbezaan antara pikir guna akal semata2 dan pikir gunakan agama sbg panduan..take note tu semua. utk peringatan diri sendiri jugak..

rukhsah, point yg sangat baik di situ. nice..=)

DOMU-KON said...

saya adalah salah seorg pemakai selndang dan juga bawal.. apa pun jenis tdung yg dikenakan..mereka ini kena bijak dengan cara bgaimna nak tutp aurat..sometimes, women love to deny with the statement of "islam tak memaksa"cuz maybe she no t ready yet..like a boy can't stop smoking

FYA PELANG! said...

tu lha. nak tegur, susa. tak tegur salah, dilema. and by the way, as long as tudung ikut syara', sudaa. ape lha jadah sanggul bagai. siyes buat sakit pale je. ehehh. pelik betul.

FYA PELANG! said...

and muke fya, mmg sgt tak sesuai ade sanggul. haha. tambahan :P

muhammad amin aris said...

sebenarnya yang bertudung bonggol tu perasan cantik...orang tengok diorang bukan sebab cantik tapi pelik...

Farhan AJ said...

Istilah islam tak memaksa tu ada dalam ayat "la ikrahafiddin" dalam surah al-baqarah..

ianya diturunkan untuk memberitahu bahawa TIADA PAKSAAN DALAM AGAMA apabila melibatkan orang bukan Islam..

bermakna, kita tidak boleh memaksa org bukan islam untuk masuk islam..haruslah dengan nasihat dan ajakan yg baik..

tu la masalahnya, baru belajar arab sket2, tu pun ade yg dengar2 je maksud ayat tu, terus nak berlagak pandaii..

akhirnya jadilah manusia yg jahil tapi belagak pandai

mOoN said...

tudung bawal pun skang dah jadi macam2 fesyen... tapi apapun,, love this entry...

dulu sy pun suka sangat nak pakai shawl... kejutan kut.. huhuhu.. but skang macam dah malas nak lilit bagai ni... kenapa? entahlah... sometime rasa macam x kena pula... even dah banyak bazir duit beli shawl... huhuhu...

EZAN IDMA said...

entah la. kalau nak ckp pasal tudung smpai bile pon tak habis. sekarang ni terpulang la pada diri masing2. kalau rasa apa yg dibuat tu salah, faham2 la. perbetulkan diri sendiri dulu baru betulkan orang lain. pesanan utk dri sndiri.

EZAN IDMA said...

entah la. kalau nak ckp pasal tudung smpai bile pon tak habis. sekarang ni terpulang la pada diri masing2. kalau rasa apa yg dibuat tu salah, faham2 la. perbetulkan diri sendiri dulu baru betulkan orang lain. pesanan utk dri sndiri.

EZAN IDMA said...

entah la. kalau nak ckp pasal tudung smpai bile pon tak habis. sekarang ni terpulang la pada diri masing2. kalau rasa apa yg dibuat tu salah, faham2 la. perbetulkan diri sendiri dulu baru betulkan orang lain. pesanan utk dri sndiri.

rozeeta rashid said...

saya pakai tudung bawal jadi tak kemas. pakai shawl kemas. tapi tak la berfesyen pelik2. pakai style biasa je.

kesimpulannya, kalau tak nak kena tegur, jangan buat benda yang boleh buat orang rasa nak tegur. hehe.

senyumSOYA said...

bak kate ustazah saya..

"pakaian wanita ikot fesyen tak salah pun, asalkan menurut syarat2 menutup aurat.. plus..kalau pakaian yang dipakai tu kita yakin boleh buat solat..tu adalah sebenar2 pakaian Islam.. "

^^"

sekadar renungan..

ekabukanmakcikkau. said...

aku tak tau nak komen apa sebab cara kau blog sama je dgn the other khairul . selalunya aku jadik silent reader je kat belog beliau jadi bolehkah aku jadik silent reader kat belog kua jugak wahai encik red? woihhh silent reader dgn secret admirer memang dah tak jauh beza tauuu? ehemm ehemmm

ReYnn said...

-speechless-

najwaMazlan said...

"ISLAM TAK MEMAKSA"
hampeh je. tak memaksa apa actually?
in fact orang yang sebut phrase ni pun tak faham apa maksud benda ni.
actually entry ni cool gila. at least kau terangkan apa maksud phrase tuh dekat orang yang tak faham. tapi sampai bila kau nak condemn wanita je? xD
cool entry beb.

AleeyaLiya said...

:angguk setuju.. :idea

atiqa aris said...

kadang2 die rase die cukop vogue dgn fesyen yg tah pape tu yg susa nak trima kritikan org laen.huu

alia zainol said...

blog simple dan menariks :)

minat najwa latiff?meh tengok nih http://im-not-heartless.blogspot.com/2011/11/ikut-fesyen-najwa-latiff.html

♥ Capital N said...

Betul jugak tuh .
Btw , rasa nya sekarang orang dah malas nak membelit , so balik macam dulu berbawal aje . *takmasal . (:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...