Blogging Bukan Kerja Mudah | Gitarputeh


Saturday, November 19, 2011

Blogging Bukan Kerja Mudah

Assalamualaikum.


Hello


Hello blogger boys and girls sekalian. How are you guys doing? Sihat? Bagus. Kalau Korang perasan, baru baru ni aku liat sangat nak update blog kan? Bukan apa, actually sejak dua tiga entry lepas, aku baru sedar what is blogging yang sebenarnya. And you know what, bukan senang nak jadi blogger sebenarnya.



And kenapa aku cakap macam tu? Actually blogging ni bukan sekadar taip. Tapi sebenarnya kita berkongsi saham. Yeah. Setiap apa yang kita taip atau upload akan dibaca oleh orang awam. Sebab tanpa kita sedar, blogging ni membuat kan kita berbicara atau berkongsi sesuatu dengan dunia yang tanpa sempadan. Except kalau kita private kan blogging.



Yeah. Berkongsi saham yang aku maksudkan kat sini adalah berkongsi ganjaran dan balasan. You know. Stuff like kalau kita kongsi benda baik kita dapat pahala and kalau kita kongsi benda tak baik, saham dosa jugak kita dapat. Yeah. Benda yang kita kecil kecil kan sebenarnya adalah a really big deal.




Well, you know, stuff like artikel informasi pun. Salah bagi, you alls tahu lah jawapan nya kan. And ni adalah salah satu sebab kenapa aku tak buat entry SEO. SEO is a really strong killer. Aku tahu, entry SEO boleh kaut banyak gila duit dari pihak periklanan. But still. Strng killer is still strong killer. Salah info, nahas kita.



Tu aku baru sentuh pasal entry. Belum lagi pasal gambar yang kita gunakan lagi. Well, aku pernah tersentap masa baca artikel pasal teguran ke atas berhati hati bila guna kan gambar dalam artikel kita. Maklum lah. masa tu aku noobs lagi kut. Gambar main letak je. And korang pun sedap je baca entry aku dengan gambar gambar yang. Err.. err.. you know. Stuff like kissing, romance, and others. Tapi tak ada dah. Percaya lah. Dah tak ada beb.



And korang kena tahu, gambar yang bukak aib orang jugak sangat bahaya untuk saham kita. Yeah like perempuan tak pakai tudung. And gambar lelaki sexy yang buatkan perempuan tergoda. Yeah aku tahu. Badan lelaki memang senang buat perempuan rasa, "aww. Hot stuff". Ehem. Gambar macam tu bahaya. Takut menaikkan nafsu pembaca kita. Kita jugak dapat saham sebab sebarkan.



And sekarang korang dah pun tahu kenapa aku ada sedikit lambat post artikel baru. Ok fine. Bukan sedikit. Tapi banyak. Like dah malas. Tapi tu semua cuma tanggapan korang. Hakikatnya, aku tengah cuba perah idea macamana nak buat artikel artikel bagus untuk tatapan korang. And aku jugak cuba untuk bagi korang artikel yang buat kan korang tak buang masa semata mata melawat gitarputeh ni. Sebab buang masa atas satu benda tak berfaedah tu kita kena elkkan, kan?



Sekian



.


35 comments:

Reen said...

still, this entry bagi info yg berguna pd readers:) keep blogging :)

IzariahzainaL said...

bukan kerja mudah,indeed.

si macho said...

:D

HujanMenjerit said...

jangan letak gambar aiiiii red :tlg :hihi

semalam pun dah siap menaip entry, sakan nak cari gambar yang ok. go go go ^0^

laskar pelangi said...

betul tu. bukan senang nak up entry. kena fikir jangka panjang.bukan hanya jangka pendek..

^^

syaiful said...

Baik-baik jangan sampai kene hack ngan hacker suda, ada hacker yang sentiasa memerhati kita daripada jauh...

Dahlia3008 said...

Setuju sgt2! :) perkongsian yg bernas.

Sang Pemerhati said...

tak perlu risau sangat lar kan red oiii, blog awak ni dah cukup femes daaah,kalau boring pun orang datang baca XD

riff rahim said...

thanks for the reminder red.

Aqmil Lambung said...

saham tu pahala ngan dosa ke..?

Naz said...

tak mudah tapi rasa best =D

Noreen Eryannie said...

yeah, i agree with u <3
keep go on ..

SiKecilMirmO said...

Nampak simple, tp xmudah... byk benda yg perlu difikirkn.. stiap bnda yg kita bt msti kena fikir dlu kn3? xpsl2 mjawab lh 6t kt atas sana.. :)

cik AF said...

what we do reflects our personality

bLaCk pEarL said...

SEO...sy pnah dgq psai SEO. actually, what is that? serious to say that i really2 dont know bout SEO. so, can u explain bout it?

n, i like gitarputeh. sy suka snggah sbb sy suka cara red tulis entry.

n apa yg red ckp, mmg sy stuju. kkdg, kita trlupa. trletak gmbaq yg x sptotnya takpun bg info yg slah.

mmg susah blogging2 nie. n bg sy, betoi2 ssah nak dpatkan follower. ssah sgt...n sbb tue, siang mlm dok pkiaq apa nak pblish kat blog. hihi...problem kan?

M Fizan said...

betul jugak kan.. insaf aku.. hehe.. dah semakin maju gitar puteh.. tahniah2..

nelly said...

nelly sangat setuju !!
nampak mudah , hakikatnya payah juga .
sebab , kita sebagai blogger juga banyak main kan peranan ~
:)

Paris Lipton said...

suka kat blogger yg bg tulisan yg positif dr negatif...hehuuu

Jejaka Terhangat said...

kalo ko pegang prinsip ni, aku yakin, agak susah blog nak naik..tgk je la blog2 yg pemes..artis, hiburan, semua tu tak terlepas dari blog diorang. baru ramai pengunjung. apapon, tu la cabaran bg blogger yg btol2 kisahkan soal saham dosa sbrnya. semoga berjaya dlm berblogging dgn cara yg sihat..=p

DOMU-KON said...

dan blogging pun bukan benda sukar kan..ya dak?...

peep said...

gamba milkadeal ko kt bwh ni seksi a.. terangsang aku..haha :P

Za said...

betul...tak senang jd blogging, erti kata lain nak buat entri kot.walaupun pada mula nya cerita pasal personal or else kan...huhuhu

syErAh said...

memang susah pun!

macam2 benda kita kene consider and berani amek risiko. huu~

ape2, kita yang tanggung.

*selalu stuck nak wat introduction time update =.="

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

susah kan blogging ni? kdg2 perlukan komitmen n kdg2 rs frust bila org tak dtg baca walhal hakikat sebenar, asalnya menulis untuk diri sendiri.. hahaha

a!n n!a said...

g02 chayok red ! :yes :D

fatinmyra Sweet :) said...

yess. malsnyee lah kan nak update blog ;)

Yui Light said...

Totally true. Enough said.

eiyzniey said...

Nice entry!

eiyzniey said...

Nice entry!

eiyzniey said...

Nice entry!

unieMARKS :) said...

malas nak update gak. haha

Zack Hazze said...

sempoi!!!

PeJuAnG CinTa said...

macam pernah tgok idea pasal saham ni.. heheheh xD

syakirah izwanie said...

best entri niii :)

Anonymous said...

thanks, enjoyed the article

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...