Sombong Bukan Label Kita Kat Tempat Orang Kalau Kita Tahu Punca Orang Kata Kita Sombong. | Gitarputeh


Saturday, September 10, 2011

Sombong Bukan Label Kita Kat Tempat Orang Kalau Kita Tahu Punca Orang Kata Kita Sombong.


Assalamualaikum.



 First impression


Hello senior Malaysian and junior Malaysian. Kalau korang perasan, sekarang dah masuk bulan Sembilan. Which means, kebanyakkan student degree akan sambung belajar setelah puas cuti summer diorang (walaupun tak puas cuti). Ehem. Apa yang aku perasan, system baru university dah selaraskan kemasukan intake student sem 1 dengan student naik cuti mid sem.
 

Okay, tak kisah lah. And perkara typical yang akan belaku, mesti student sem 1 akan rasa akward. Nak nak lepasan matiks. Dan dan kena hantar university yang jauh dari rumah. Plus, tak pernah masuk asrama. Conform korang boleh teka diorang adalah student part 1. Even dari jauh.

 
Sebenarnya bukan student baru je yang akan rasa awkward, tapi korang kalau berada kat tempat baru pun korang akan rasa awkward. Ikut suami pindah ke rumah baru misalnya. Atau korang kena ikut ayah pindah rumah ke negeri perantauan sebab ayah kena tukar tempat kerja. And banyak lagi contoh yang boleh diguna pakai. Just be in the shoes, then korang akan rasa.


Overall, berada kat tempat baru ni is not a bad thing. Well, it is quite interesting for them who loves adventure and discover new things. Hey. Best lah discover benda benda yang kita tak pernah cuba. Nak nak kat tempat orang. Sebab experience yang akan kita dapat tu berbaloi. Boleh guna kat mana mana.



 Girls love to date
 

And sikap suka cari experience ni salah satu advantage bagi boys. Bila pengalaman dah ada, automatic rasa confident akan diterap dalam diri kita. So, for boys, grab your chance. Girls sangat suka kat boys yang nampak confident tahu? Serius. Take note.


Well. Itu antara advantage yang ada bila kita kat tempat orang. Tapi ada banyak benda yang tak best jugak bila kita berada kat tempat orang. Kita senang di label sombong. Nak nak kalau korang seorang pendiam. Orang pendiam, bila orang tanya sepatah, dia akan jawab sepatah. 


Korang bayang kan, ada orang baru masuk kat tempat korang. Then, korang ajak lah berbual. Kononnya nak break the ice. Mana lah tahu boleh jadi kawan rapat, kan? Unfortunately, orang baru kat tempat korang tu memang jenis tak-suka-nak-bercakap. Korang bayangkan ah apa yang berlaku. Automati budak baru tu akan dilabel sombong. Kan?


Actually, ada beberapa cara untuk elakkan orang label kita sombng kalau kita ni pendiam and kita baru kat tempat orang. Serius. Antaranya, korang kena ambil tahu pergerakan-pergerakan kecil yang korang buat. Even sikit, orang still boleh pandang serong kat kita, you know? Misalnya jalan mendongak sambil mendada. Then, tak nak senyum. Kalau korang jumpa orang macam tu, apa first impression korang?



Let the music explore
 

Bukan pasal jalan je. Bagi yang suka dengar mp3 pulak. Korang memang tak akan perasan yang korang akan pakai earphone kat mana-mana aje. Betul? *terasa* Okay fine. Korang korang tak macam tu. aku sorang je (dulu). Ehem. Well, sebenarnya bukan tak boleh pakai earphone. Boleh. Tapi ikut tempat lah. kalau tak nak free-free kena label sombong, jangan pakai kat tempat awam.


Okay. Korang kena selalu ingat, bila kita kat tempat baru, kita akan sentiasa mula dengan kosong. Yes, kosong. Even kita dihantar outstation untuk practical, kita sentiasa akan jadi junior kat tempat tu. Sebab, akan ada ramai pakcik-pakcik dan makcik-makcik kat sana yang dah already bermaustatin kat tempat tu. 


So, even kita ada ijazah, or master, or what so ever, jangan cuba-cuba nak mengajar unknown people kat sana. Melain kan kalau korang dah rapat dengan orang tu. yes. Senior tak suka bila junior cuba mengajar dia. Serious, aku tak tipu. Kalau susah nak percaya, korang boleh bayangkan yang korang ajar mak korang macamana nak basuh baju. Agak agak, apa korang dapat? Ehem.


"Tapi red, kalau kes seseorang tu betul-betul pendiam, macamana?"


Sebenarnya banyak lagi cara. Korang sendiri boleh kait pada persekitaran korang. Cara paling senang belanja makan sekali-sekala. Khairul pun ada bagi tips tips yang bagus untuk korang yang betul-betul pendiam. Contohnya, kalau korang keluar ke mall, balik belikan Big Apple untuk roommate atau housemate. Sure lepas tu roommate atau housemate korang akan fikir korang ni tak ada lah sesombong mana. Well, roommate aku dulu pernah buat macam tu kat aku. its work.



 Duduk seorang diri pun akan kelihatan sombong


And yeah. Aku harap sedikit sebanyak, korang boleh tangkap apa yang aku cuba sampaikan. Pasal benda ni boleh berlaku bila bila masa aje. Siapa tahu kita kena pindah, kan? Nak nak kalau job korang sebagai bola syarikat. Asyik dipindah ke sana ke mari. And for those yang sem 1 punya student, terpulang kat korang kalau nak pandang sebelah mata tentang topik yang aku bangkitkan.


Well, kalau nak ikut kan, ada banyak lagi cara untuk korang adapt dengan korang punya persekitaran untuk elakkan orang label korang sombong. Antara korang perasan atau tak perasan aje. Nak nak yang pasal pergerakan kecil tu. Sebab aku tengok, ramai perempuan sekarang suka jalan mendada -.-  sama je yang RM2 atau 50sen. Aku tak cakap lucah ea. Aku cakap, kalau diorang dapat duit raya RM2 atau 50sen. Haiss korang ni.


Sekian.


.


49 comments:

Wadi AR said...

gua tak sombong. kure yg aja gua

dhilla nazli said...

dhilla budak baru pun org ramai kenal.. senang bergaul.. tapi org yg jeles die cakap dhilla suke mencapap.. sedih tau~

noonaQQ said...

assalamualaikum,red..secara jujur kali ni noona x mampu nak baca sampai habis... hoho.. tpi noona akn baca lagi la utk seken raun k..

kalau org kata noona sombong sebab noona xnmpk dorg?? acane?? sebab noona rabun tpi x pakai spek...haha..

red,noona nak cakap something tpi red jgn terasa tau..

red,ape karakter sebenar red ni? bila red tulis entry,red nmpk mcm matang dan agak gila2 ckit.. tapi kat bcr,red nmpk mcm kebudak2kn... majuk sana sini even itu cuma gurauan bgi red... kdg2 agak konfius gak la..

by the way,bnde ni x pnting pon kan? biarlah lain2 pon,pe de hal kan?? tpi masih gak nak tnya ni.. wat is ur true color??? hohoho..

senyumSOYA said...

hehhe..rumet saya time first year cakap ayat ni kat saya lepas stahun bersama....

" nampak nerd & sombong bdak2 ni awal2 dulu..tup2 rupanya sengal gak"

first impression.. biasanya cmtu la.. then terpulang kat kita mcm mana nak bagi org x cop kita sombong...

heheh..semua org istimewa..
mungkin sorang ni cakap dia smobong..tapi sorang lagi cakap tak..heheheh

saya cello191 said...

nak kena blanja big apple ke..?

hehe..

ORLANDO AHMAD said...

tak sabar nak tekel junior2 keh3

M Fizan said...

cannot disagree.. pernah alami pengalaman nie.. dan untuk elakkan dilabel sombong, cara di atas memang bagus :)

Shawn Razaleigh said...

oih tips ni tips..awrr

Peah Glemer said...

gua sombong tak?

mrs.asrafovic said...

selalu nye kalu mcm sy lak kt tmpt bru..
tego2 org..pastu klau yg xpndai nk communicate blk mmg 2 la last den tego...huhuhu..

bukn susah pon nk mnegur...asalkn kite gune bhase baik..
insyaallah org leh trime kte kt tmpt baru kn3..:)

*rainyscream* said...

saya suka merantau.best! ohoho. yg tak best, duit pun merantau. sombong, insyaAllah setakat ni xda lagi kwn kata sombong.ehe. peace no war! ^^

Red said...

Wadi AR > kure lu? jom sembelih. haha.

dhilla nazli > chill aje. dia ada gangguan emosi tuu :D

noonaQQ > my true color is red :cool

senyumSOYA > time balik ja? ekeke.. :P

Red said...

saya cello191 > ikut lah.. nak belanja apa =.=

ORLANDO AHMAD > amboih! =.=

M Fizan > okeh.

Shawn Razaleigh > awrr!!

Red said...

Peah Glemer > lu rasa?

mrs.asrafovic > yezza.

*rainyscream* > kita banyak same in common lah :D

si macho said...

aku tak sombong .tapi pendiam dan baik hati .:cool wakakakaka :hoho larikk

Red said...

si macho > aku mengaku yang tu :)

fallenangel said...

red, aku ni jenis yg suka pakai earphone bila jalan..... so aku ni sombong jugakla ek? tapi kalau dah nature aku sejak azali lg suka dengar lagu bila jenjalan, amacam nak elak tu?????.

cik_paan said...

aku tak sombong..tapi kalau aku jalan tak pakai spek,lepas tu telinga pulak sumbat earphone, memang tak hirau keliling lah..

yang penting, bila kita selisih dgn orang, senyum..walaupun kita bukan jenis orang yang suka senyum

mOoN said...

orang yang baru kenal me maybe akan label me sombong coz me memang kurang bercakap... huhuhu...

Red said...

fallenangel > ko kan pakai tudung. apa ada hal?

cik_paan > hoyeh hoyeh!

mOoN > hoyeh

Anonymous said...

cara penulisan kau apasal macam Mr K ?

aleen aiden said...

sebagai senior2,ade juga rasa awkward bila tiba2 tempat study terase lebih sesak dari biasa.dan adanya junior2 hemsem,seronok juga cuci2 mata.keh3

hayatFARAH said...

kalau muke mmg dikurniakan nampak mcm sombong??cane?

myhatiku said...

Org selalu ckp ika sombong kt fb..tapi actually, kurang minat sgt bersosial kt fb..haha..lebih suke face to face..:D

Malu la nk jln mendada-_-

Afikah Aziz said...

org akan ckp ika sombong bile die senyum kt ika tp ika xbls,sbb nye bile xpki spek ika xnmpk die senyum hahaha,nak2 lg jauh lg die dh senyum mane la nk nmpk ngeee :p

dhiera said...

erk..yela. perkara kecik yang kita anggap simple pun bole bagi bad impression

Aina Shafiqah Shaidi said...

nak jalan mendada tu betul oh . byk gila perempuan sekarang macam tu.tak tahu kenapa -,-

EZAN IDMA said...

ramai ckp sy ni sombong. tp bile dh kenal dorg ckp sy peramah. hehe

Umie Artoqiemie said...

orang yang suka pakai earphone ni ada dunia sendiri macam kawan aku.. haha..

Red said...

Anonymous > mesti ko suka baca blog aku :D

Red said...

aleen aiden > cuci mata tengok junior memang best! five sket! XD

Red said...

hayatFARAH > senyum kat orang kalau terselisih bahu :D

Red said...

myhatiku > nama awak eka *noted*

Red said...

Afikah Aziz > kite pun rabun jugak :D

Red said...

dhiera > :D

Red said...

Aina Shafiqah Shaidi > kan?

Red said...

EZAN IDMA > sama ah :D

Red said...

Umie Artoqiemie > hoyeh hoyeh XD

Nurulee said...

memang cuti xcukup, spatotnya kena extend cuti kasi lama sikit :geram

Red said...

Nurulee > haha.

missa said...

seriusly tak [uas bercuti... kikiki. missa cuti 6 bulan kowt, hati dah sangat sebati kat rumah... huhuhuhu

setuju red ! mana da sombong haa. lelaki je yang bajet wanted. tolong laaa.... =P

Red said...

missa > lelaki bajet wanted? cool kan? haha.

ekabukanmakcikkau. said...

aku suka buat sombong . rasa comel . ada maksalah ke? heheh

Red said...

ekabukanmakcikkau. > kau memang comel pon. HAHA.

Yuu Hidayu said...

saje dtg bace entry2 yang tertinggal...

ehm, ramai cakap yuu sombong.. sebab yuu suke buat muka poyo :cool

tp, poyo2 pun, tapi sweet kot... :larikkk

Fida said...

but sumtimes sombong is cool..hehe..
sy cuma sombong dgn laki...dgn prempuan tidak.. :)

kanna_chan said...

yes,, i'm the one.. sgt2 pendiam..bkn xnk berkawan.. cume mmg jenis pendiam kot?.. org skeliling saye anggap saye sombong.. bile kt tempat baru, saye mbik mase setahon plg lame.. hanye utk ade kawan biase..mknenye kawan yg xmngate blkng 'weh, bdk ni kerek siot..' *terasa

Fatinnadiah said...

ayah sy selalu kena tukar tempat kerja..bukan polis.tp kerajaan.dah byk negeri sy duduk..nama je org kedah tpi kat sekolah sll ckp KL dialect..sampai skrg bljr kat negeri kedah sendiri pun still ckp KL..kwn sy kata mcm blgk ckp KL..pastu sy bagitau la sy ckp kedah dgn family je sebab x biasa ckp KEDAH dengan org luar..dah selalu sgt tukar skolah. sekolah rendah saja 4 buah skolah sy tukar,sekolah menengah tak pyh kata la.

sbnrnya ada untung gak sll kena pindah sekola sbb kenal ramai org.tp x bestnyer sebab sy x der kwn yg kekal.sebab setiap setahun tukar skolah,mn nak lekat..yg agak best dan persannye bila masuk IPTA ngan pegi memana mesti ada org tegur ," muka awak familiar lah..macam kenal.." . lagi satu , "eh,ko tau,muka ko mcm bla..bla la.." . " awak dulu bljr kat bla..bla eh?"

wah,byk btol org kenal aku..ahaha..

CoOkiE MoNSter said...

emm...memang buleh pakai pun strategi red tu. bila kita sampai kat tempat orang, automatically (wah tu dia), kita kena adapt/ikut cara orang kat tempat baru tuh.

tapi kan red, kalau sosial background kita tak sama dengan orang2 tempat baru tu cemana eh. contohnya, orang2 kat situ sume gila2, sosial terlebih(contohlah) tapi kita ni kategori biasa2 je, slow, agak pendiam la kalau tak kena 'gu'. pastu kalau kita tak ikut rentak dorang, tiba2 kena cop berlagak, sombong. cemana tuh?

haish..


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...