Berfikiran Optimistik Bukan Satu Beban. | Gitarputeh


Friday, September 23, 2011

Berfikiran Optimistik Bukan Satu Beban.

Assalamualaikum.


 Sometimes i feel this way


Hello paranoid ladies and cool gents. Sorry aku lambat update. Sebenarnya aku dah mula busy dengan study. Oh yeah. Last minute punya study baru lah best. Mencabar minda dan stress membuatkan otak aku tumbuh extension hard disk. Melampau tak?



Okay pasal otak, bukan lah apa yang aku nak stress kan. First of all, (macam typical blogger lain) aku nak mintak maaf sebab lama tak update. Bajet macam ada orang tercari-cari blog aku je kan, bila blog aku tak ber-update kan? *sad face* . Well, bukan sengaja tak nak update. Tapi ada sedikit problem kat laptop. And you know. Kalau dah online kat cc, sumpah tak ada mood nak update blog.



Yang ada cuma lah visit site-site typical macam Facebook, Formspring and Tweeter. Tak lupa chatroom kat Bloggerschatroom. Well, memang selalu kita boleh nampak orang post pasal orang-bahan-orang. Mostly bahan membahan ni berpunca dari negative thought. Oh yes. Most of people tak boleh lari dengan negative thought. Negative thought macam "Eh dia tu suka suka je cakap budak tu tak handsome. Kutuk Allah dalam diam tu" . Bak kata orang, first impression.

 
The cycle of love


Kalau nak cakap kutuk Allah dalam diam, tak jugak. Sebab ianya adalah first impression seseorang. Sama ah jugak macam how perempuan boleh terpikat dengan lelaki yang suka buli dia. Yelah. Konon kononnya, mula mula cakap, "Eyy. Dia ni suka buli aku. Menyampah! Buruk perangai!" Dah lama lama, suka pulak. Yeah. Perangai perempuan memang sukar di tafsir. Pelik. Tapi comel.



And yeah, you alls pun tahu yang banyak lagi negative thoughts yang dah kita fikir. Contohnya macam kritik perempuan tak pakai tudung, muka sombong, suka pakai baju ketat, jiran suka memekak and others. Yes. Yang aku sebutkan tadi semua adalah typical thought yang korang suka buat bahan. Jangan cakap korang tak pernah. Baik mengaku. At least satu kena pun jadi lah. kan? Kan? KAN?



Well, memang mudah sangat kita nak terjerumus dalam lembah fikiran negative ni. Nak nak membahan perempuan yang tak pakai tudung. Tapi kononnya di katakan, belum sampai seru. Aku tahu, korang memang suka baca benda-benda orang bahan orang. Trolling tu best kan? Yes. Aku pun suka baca troll. Trolling memang best. Tapi trolling cuma jadi tak best kalau kita kena troll.


Why so serious.?


Bila baca pasal troll, pernah tak korang fikir pasal perasaan orang yang kena troll tu? Dah lah troll tak bagi tips untuk perbaiki kesilapan. Okay aku bagi satu contoh, ada satu muslimah ni. Yeah, macam biasa, bajet perfect. Dia troll seorang perempuan yang tak pakai tudung. Memang dia ayat kaw kaw. Sampai perempuan freehair tu speechless. Dengan harapan, lepas ni perempuan freehair tu fikir silap dia.


 
So, pada korang, adakah perempuan freehair tu akan tutup aurat terus? Hell No. Lagi dia fikir perempuan muslimah tu annoying ada lah. And she might think that Islam is way too difficult. Actually, nak nasihat tu boleh, tapi kalau nak dapat positive effect, biarlah orang yang dia kenal dan rapat dengan dia nasihatkan dia. And yeah, kalau orang yang tak ada kaitan bagi nasihat, it will leads to perfect annoying.



Okay aku bagi contoh lain. Korang bayangkan, korang baru lepas makan. And korang tak perasan cili terselit kat gigi korang. And mana korang prefer, kawan baik korang bisik kat telinga cakap ada cili terselit kat gigi korang. Atau seorang unknown, muka-macam-pecah-tembok datang kat korang, and directly sound korang kat bustop, cakap ada cili terselit kat gigi korang? Get the picture?


Don't let your optimistic fade away


Aku tahu, negative thought and bahan membahan ni, best untuk sesetengah orang. Tapi bukan semua orang berfikiran macam kita. Ada yang cepat makan hati. So how kita nak atasi? Jerit? No. Sila jangan. But, hadapi dengan tenang and cari idea untuk positifkan fikiran korang. It simple. Kalau orang putih kata, don't judge a book by its cover (which is sangat susah korang nak buat sebab rata-rata orang diselubungi first impression).


  
So here is the deal. Aku bet korang mesti dah biasa damn orang dalam hati dengan cakap macam, "Eh kau tak rasa bersalah ke, tak pakai tudung?" atau "Eh muka kau apasal sombong gila doe?" atau "Hey memekak betul ah jiran aku ni. Tak ada adab langsung." Kan? Orait. Lepas ni, sebelum korang damn orang macam tu, korang fikir dulu satu benda ni.



Korang fikir balik apa punca diorang jadi macam tu. Like, korang betul betul sure ke punca orang tak pakai tudung? Or punca orang pakai baju ketat, muka sombong and even punca jiran korang suka memekak? Contoh macam perempuan yang tak pakai tudung. Korang tahu ke, mana tahu dia tak pakai tudung sebab ayah dia tak kasi? Or memang faktor family dia tak galakkan dia tak pakai tudung?


Boys muka sombong equal to cool. Erk.


Kes muka sombong pulak, korang betul-betul sure ke, diorang memang sengaja sombongkan muka? Instead of fikir bahawa faktor genetik parents dia yang buat muka dia jadi sombong. Or korang nak kata, "muka tak sombong, tapi bila kita lambai dari jauh, dia buat tak tahu je. Sombong lah tu". So, cuba korang fikir sejenak, manalah tahu dia tak layan sebab dia tak nampak. Rabun jauh maybe.



And same goes to others. Cuba fikir sejenak. And tak salah kita nak tegur, tapi biarlah tegur orang yang kita kenal. Baru orang lain tak rasa annoying. Seriously. Aku cepat gila kesian kat orang yang kena bahan. Nak nak kes perempuan (konon perfect) bahankan si freehair. Sampai speechless dia di buatnya. Ramai gila like pulak tu.



And sometimes kita tak boleh sama kan keadaan kita dengan keadaan orang lain. Sebab kita semua dididik dengan suasana yang berbeza. Even rasulullah pun berdakwah secara pelan pelan. And bukan dengan cara bahan orang.  (correct me if i'm wrong). Think.



Sekian



.


48 comments:

Wadi AR said...

aku tak pakai baju ketat dan sedikit je sombong. cane tu?

fallenangel said...

Tak semua perempuan freehair tu xbaik kan?? Lebih baik kita pedulikan kain sendiri entah-entah terkoyak sana sini.

kadang-kadang yg bertudung tu lagi buruk perangai dari yg xpakai tudung.
itulah perempuan kan,,, lebih suka mencaci dari bagi nasihat.

Red said...

Wadi AR > ko sombong ke? cam tak aje :P

Red said...

fallenangel > you get the point ^^

ekabukanmakcikkau. said...

ohh yeah aku pompuan dan aku paranoid ? oh baru tahuuu.aku ngaku,semua yang kau tulis,sume aku penah buat . moh menumbuk . hahahaaa

*rainyscream* said...

sppose to be paranoid ladies and gents. tertaip lebih ye? *think positive nih.ehe*

typical people mesti la ada negative thought dulu bila seseorang tu ada buat salah. dan sebaliknya.

p/s: Ada terpikir nak buat entry psl negative thinking..=___=||nasib baik~

CiK AuTuMn said...

u're right, red...
nak brdakwah...
kena pelan2...
brdiplomasi...
agak2 ar nak brdkwah pon...
nie pkai serang mcm bazuga...
trkejut gak owg...
n maybe that's why..
many people have negative thinking bout islam...
they think islam is difficult...

Red said...

ekabukanmakcikkau > makcik yang cantek!

Red said...

*rainyscream* > tuis je. mana lah tawu oppinion kita berbeza. mueheheh.. :P

Red said...

CiK AuTuMn > yezza. u get the point.

missa said...

ade lah orang ni baca blog red yg tak berupdate. =)

seriusly sokong, especially part rabun jaoh sbb missa rabun n tak pakai spec, mmg xprasan org sekeliling n ramai kata missa, sombong.. huhu.. tak kesah. salah missa sbb xpakai spec.. kikiki

Tasha said...

mmg selalu kite start bsangka buruk, then baru nak pikir baik2...

huhu,sngt2 memberi peringatan pd diri sendiri.

nice!

Red said...

missa > woha! terharu :D

Red said...

Tasha > :)

hayatFARAH said...

tegur dlu org tu secara dekat sbelom kate org tu sombong. langkah terbaik kannn :)

Red said...

hayatFARAH > :D

ainaShaf said...

yeppy-yeppy , ada yang baru , semangat tau terjah entry awak :)

Red said...

ainaShaf > terharu pulak rasanya. hek hek

~+aSma dAud+~ said...

saya muka sombong..nk wktu penat..otometik kening jd kening samurai..tp hakikatnya..hny org org y terdekat je tau..

ulasn kt atas tu..manusia suka sgt judge silap org lain..komen sana komen sini..kalau diberi kesempatan saya nk sgt kenal org2 y suke menjudge ni dgn lebeh dekat dn nilai sendiri sama ke tidak diri dorg dengan apa yg dorang tulis.mostly blogger yg suka komen itu dn ini..

Red said...

~+aSma dAud+~ > yes. i was talking about most of blogger

Nurulee said...

Betul betul. Kalaw tegur orang secara loud and memalukan orang, kesannya hanya temporary.

But, if tegur elok elok, slow and steady, the effect may be greater.

Btw, nice entry and all the best exam :)

Red said...

Nurulee :ohno kenapa private blog

hanis aleeya aka gadis sepi said...

thanks for the reminder :)

MizzMulan said...

xsume org x pkai tudung tuh ja'at n xsume org bertudung tuh baek..if kite nk menegur tiada slh yea kn..if kene cara yea...=) tq

Red said...

hanis aleeya aka gadis sepi > :)

Red said...

MizzMulan > :)

Fyqa Federeka said...

Perangai perempuan memang sukar di tafsir. Pelik. Tapi comel.
i like..

Red said...

Fyqa Federeka > haha. (blushing)

hanis aleeya aka gadis sepi said...

ceh red tadi kata nak study

Red said...

memang tengah study pom. har har har XD

imHepPie said...

selalu jgk mcm tu...kdg ada jgk junior yg alim tudung labuh tpi bila selisih...ktorang senior yg kena senyum dlu...n guess!!dorg tgk mcm slack gila...grrrr annoying ahh

Atiqah Wadiah said...

mayb dia x sombong tp muka jer nmpak sombong..tgor dulu br tau dia sombong ker x..

A'an said...

Haaa. Betul. Aan pernah kena. :(
Masa tu orientasi kolej. Aan dah la rabun. Masa kat bilik nak gi toilet nak amek air semayang. Malas nak pakai spek. Pastu ada senior lalu. Tak nampak dia senyum. @_@ Pastu malam tu kena label sombong. Kena marah gila2. Cakap kita tak respect senior la. Sedih gila. Down gila time tu. Tak perasan pon dia pandang kita. Huu. :(

syu said...

haha. sokong sgt! tak fikir agaknye orang rabun jauh ke? sengal gile!

senyumSOYA said...

teguran yang baik adalah teguran yang dapat membina ye dak?

nak tegur kena faham org tu mcm mana..lain org lain ragam..


lou muka skema cmna red? muka ja skema tapi perangan bermasalah gak.. errr..

Red said...

imHepPie > kejar diorang balik.

Red said...

Atiqah Wadiah > siapa dia ? :)

Red said...

A'an > suh senior tu baca blog ni

Red said...

syu > hoyeh hoyeh

Red said...

senyumSOYA > bawak dia kat red. taw la red kerjakan.

Ekmi Rabat said...

u got it right. orang yang suka membahan orang lain and 1 masa dia kena bahan mmg akan mengamuk giler.

Red said...

Ekmi Rabat > pengalaman ke? hek hek hek

Peah Glemer said...

perangai pempuan memang comel. cam aku hahahak

RedVixen said...

pasal sombong yang ko cakap tu memang kelepap terkena kat muka aku weh. aku memang rabun tahap cipanzi. sape yang tak kenal aku mesti cakap aku sombong sebab aku tak layan diorang. aku xnampak sebenarnya.... hukhukhuk

CoOkiE MoNSter said...

ye.ye. aku suka apa yang en. red tulis nih. memang kita akan ter-intend utk membuat andaian sendiri. bila fikir2 balik cam terkena kat aku jugak.

haha..

kdg2 ada orang yang kenal aku senyum/pandang2 aku bila terserempak kat tengah jalan tp aku jalan straaaight je. Oh, rakan-rakan sekalian, aku bukan sengaja, aku memang jenis jalan tak pandang kiri-kanan.

Oleh itu, dorang yang kena tegur aku dulu.Huhu.

Red said...

Peah Glemer > aku tahu. memang macam ko dengan ekabukanmakcikkau XD

Red said...

RedVixen > I know. Haha.

Red said...

CoOkiE MoNSter > thax sebab suka :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...