Kawan Hadapi Musibah, Apa Kita Buat? | Gitarputeh


Sunday, August 07, 2011

Kawan Hadapi Musibah, Apa Kita Buat?

Assalamualaikum.



 Kind of wondering


Hello pesakit yang tengah sedih dan kawan kawan pesakit yang buat diorang bertambah sedih. Aku harap semua sihat sihat belaka. Ehem. Korang pernah tak berada kat situasi dimana kawan korang jatuh sakit. And apa yang korang mampu buat cuma cakap, "Sabar ya.. Ada hikmah disebaliknya tu. Chill lah..". Okay. Satu lagi situasi. Korang yang tengah sakit. Then, kawan korang pulak cakap, "Bersabarlah..ni semua dugaan Allah..". Pernah.? Mesti pernah, kan.?



Okay. Memang aku selalu dengar kes kes macam ni. Misalnya korang ada sorang kawan, doktor syak dia menghidapi barah. Barah kat bahagian otak ah kasi gempak sikit. Then, kawan tu pun dah mula risau dan takut. Asyik fikir "aku bakal mati". Biasanya orang macam ni akan sembunyikan daripada pengetahuan orang lain. And lastly semua orang dapat tahu jugak.



And bila semua orang dapat tahu, termasuk korang, mesti korang akan bersimpati dengan dia. Then, memang dah jadi nasihat yang typical, korang akan suruh kawan korang tu bersabar. And buat beberapa perkara yang buat dia terharu.



Bila dia terharu, dia akan lebih sayang korang and akan rasa sedih sebab akan tinggalkan korang. Memang dalam otak dia dah setkan yang dia akan mati awal sebab doktor pun dah bagitahu tentang deathly illness yang dia hadapi.



It touchs when them go


Nampak tak, permainan psikologi yang korang bagi tu akan buat si pesakit akan bertambah sedih. Mengikut kajian pakar psikologi, lagi suram keadaan pesakit (deathly illness) lagi tinggi peratus dia akan mati awal. Nak tak nak, korang kena terima kenyataan yang kawan korang akan mati awal betul.? Tapi korang tak sedar, korang sendiri punca kenaikan peratus tu. Ehem.




"Red, you kena faham, doktor sendiri dah cakap dia menghidapi barah. Kita sebagai kawan kenalah buat dia rasa happy. Atlease selagi dia masih ada."


Yes. Memang doktor dah buat pengiraan semua. Tapi kenapa nak cakap, "at lease selagi dia masih ada".? Sekali lagi ada perkara yang kita selalu tak sedar berlaku. Selalu kita terkena dengan psiko dari doktor. Bila doktor cop seseorang tu kena barah, automatik kita akan fikir orang tu akan mati awal. Benda ni aku dah pun aku ulaskan dalam entri Smokers Tak patut Kena Ban.



Kalau korang perasan. Aku ada cakap pasal nyawa tu bukan kat tangan manusia. Doktor Cuma buat calculation. Tepat atau tak itu semua rahsia Allah. Cuma Allah je boleh izinkan nyawa seseorang tu tercabut. Eh. Bila dapat tahu kawan kita hadapi barah, tak semestinya dia mati awal lah. Ada je orang muda mati awal, kan.? Accident contohnya. So, doktor kata kawan kita kena barah. Who cares.?


Make them happy

Berkawan je lah macam biasa. Borak macam biasa. Dapat lah jugak buat kan si pesakit tu lupakan pasal barah dia. At lease for a while. Permainan psikologi sangat lah main peranan pada pesakit macam ni. Lagi efektif kalau kita dapat buat dia betul betul lupa masalah penyakit yang dia hadapi. Sebab, bila pesakit happy, penyakit yang dia hidapi tu akan diibaratkan macam semakin sembuh.



Pada perspektif lain pulak, biasanya, kalau korang perasan, orang sakit akan murung. Orang yang murung akan rasa dunia dia kosong. Nak nak kalau baru lepas tahu dia menghidapi penyakit kronik yang membawa kematian. Cuba korang bayangkan korang berada kat tempat pesakit tu. Mesti sedih gila. Asyik terfikir tak dapat tengok langit lepas ni. Tak dapat tengok laut. Tak dapat makan aiskrim. And yang paling sedih, tak dapat main helikopter kontrol.



Tapi kalau kita berjaya trigger pesakit untuk jadi happy, maybe dia akan rasa hidup dia lebih bermakna. Yang mana satu korang rasa best.? Buat dia rasa kosong atau ada kan pelangi dalam hati dia.? Your choice.



Never let them alone


And sebenarnya, dalam entri ni aku tiruskan cabang ideologi asal. Korang boleh jugak kaitkan apa yang aku cuba sampaikan dengan mereka yang menghadapi musibah lain. Contohnya kawan korang baru lepas putus cinta. Nak nak perempuan. Selalu perempuan akan rasa hidup tak ada makna kalau baru lepas putus cinta. Ehem.



Apa yang aku cuba tekankan adalah tak perlulah nak buat si pesakit bertambah touching. Sedih nanti diorang dibuatnya. And itu akan membuatkan diorang jadi murung. AND INGAT. Setakat doktor cakap dia menghidapi penyakit yang bahaya, tak semestinya dia akan mati dulu. Aku dah bosan dengar tanggapan orang macam tu. And kalau korang nak baca additional points, korang baca apa yang senyumSOYA tulis kat ruangan komen. It's really true.




Terima kasih sudi baca.




Sekian



.


82 comments:

The Crow said...

Crow dah byk lalui bende camni. Ramai gak kawan crow yg meninggal awal. Sebab sakit.

Kalau dulu, typikal crow akan bg sokongan dan kata-kata semangat. Tapi usia mematangkan kita. Crow rase, perkara yg terbaik tuk kita buat adalah dengan menasihati die supaya byk beristighfar dan igt Allah. Sakit di beri oleh Allah kerana dia ingat kita dan mahukan kita ingat pada die. Dia tidak mencabut nyawa terus. Dia masih beri peluang untuk mengingati dia. Betapa besar kasih sayang Allah s.w.t. kan?

Credit kat RED. Sbb buat entri yang bernas2. Thumbs up!

(^____^)

alepridz said...

ko delete comment feeza...


:bunuh RED... <~~~ kecuali icon ni sahaja yang membolehkan orang ramai hapy walaupun ianya bersifatkan kearah kematian....

banyakkan berdoa pada yang esa supaya si pesakit buleh hidup lebih lama... itu jer yang aku mampu buat...

HEADER aku LIFE aku (Jangan klik jika anda tidak puasa)

Red said...

si macho said... [re-post]

"dia mengihapi barah." <<- mengihapi atau menghidapi ?? :ragu agak typo disitu

elipkopter kontrol :hoho :p

ni bukan ape yg smlm kite birak kt bcr ke :D

(^_^)b

Red said...

The crow :

thax buddy :bagus

Red said...

alep :

amek kesempatan kat blog aku yer.?? haha

Red said...

feeza :

thax betulkan :D

Syafiq Mokhtar said...

nice entry, thumbs up :)

nik farina aishah.... :) said...

ha lepas ni kalau ade kawan2 yg sediah ke kita ajk dia main bina istana pasir nk sapa cantik dia menang .. hheheheh tak best sedih2... red nk join ke?? hahha

AleeyaLiya said...

nice entry...

Red said...

syafiq :

ta habes habes komen macam tu T.T

Red said...

nik :

haha. boleh join ke.?? bukan seme pompuan ke.?

Red said...

leeya :

T.T

LemonSusu Skyjuice said...

assalamualaikum..betul tu red..kite mmg boleh cakap je..tapi yang rasanya org tu kan..contohnya mcm kes sabar tu, kalau kite kat tempat die boleh ke kte bersabar?rasa macam tak je kan..bak kata pepatah berat mata memandang berat lagi bahu memikul..seswaaiiii sangat !!keh3

nik farina aishah.... :) said...

boleh je pon kalau nk join takde halangn dengn jantina,... HAHAH

Red said...

lynn :

haha. actually tu idea f m.. lalala :P

Red said...

nik :

wow. i loike! nak join lah! XD

Queen F said...

perghh red, entri kau buat aku bukak mata seluas-luasnya.. ye lah aku pon kadang2 tergolong dalam golongan yang tipikal macam tu.. nak cheer up dia pon kadang2 aku rasa macam eh orang tengah sedih tak logik pulak aku nak suruh dia happy.. so apa aku cakap biasanya banyak2 sabar, banyak2 doa.. itu je lahh.. btw, tiba2 baca entri kau satu benda terlintas kat kepala aku, kenapa kita selalu pikir, orang saket barah mesti hidup dah tak lama tu, padahalnya kita ni konpem2 mati jugak, entah mati dulu sebelum dia pun tak taw kan..

FYA PELANG! said...

hurm,, klu bab mmujuk, siyes tak reti. tp, ap yg bole, ajar dia byk2 ayt quran yg agung. biar same same rasakan naluri tu. tepiskan matlamat doktor yg knon nye tinggal bpe hari. buang. tak pon, tak pyh ckp. senang.








pape pun, btol. bkn sng nk happykan kwn yg sdg cmni. kan ?

Bitter said...

lepas tu aku nak cakap ape nih wehh?? dah takleh guna ayat 'sabar lah'..suggestion??

fallenangel said...

red, I've been through this situation. tapi, aku yg sakitla. nasihat aku kan, I prefer kawan2 aku banyak unsur humor sebab akan terikut ketawa. bila sudah ketawa kan, hilang segala rasa sakit tu. :)

Dhiya Fariza said...

i feel the annoyingness of this cliche as well. agreed with your idea :)

Red said...

queen F :

:D tu lah tu..

Red said...

fya :

:angguk

Red said...

bitter :

he.. nak senarai ke.?

Red said...

fallen angel :

kan.? ^^

Red said...

dhiya :

speaking XD

mimi fatin said...

agree.. sepatutnya psakit tu kena kuat lwn sakit dia bukn mkin murung, so kwn2 dia xbolehla down kn dia lg

Red said...

mimi :

hehe.. i;m not talking about sex(jantina) .. ianya entry umum :D

Wadi AR said...

betol. tp kalo aku sakit, aku segan suro kwn2 nengok aku.

Red said...

wadi AR :

erk. camtu lak ek.? haha

nashanadz said...

All problems have solutions n don't ever give up. Kita slalu t'silap lngkah hngga b'laku p'selisihan faham dn mnyebabkn kpercayaan org t'hadap kita, hilang sama skali. Tp, jgn skali2 mnyalahkn org ats ksalahan yg kita lakukn. Slalu b'muhasabah diri smada btul atau tak tindakn kita. Mngadu pd Allah adalh yg t'baik krna Dia shja yg boleh meleraikn sgalanya. Dugaan dn ujian yg diturunkn oleh ALLAH kpd kita ssuai dgn kmampuan kita utk mnempuhinya. Hnya prlu b'sabar, tenang dn redha dgn ketentuan-Nya ^^

Red said...

nas :

i didn't ask. haha.

Iffah Afeefah said...

herm betul kate ko red

elokla ckp cmtu

ni tak kite nangis sme2 die pulak

lgilah die mkin sdh

Asyila Zainuddin said...

tak pernah lagi experience situasi macam ni..

Red said...

iffah :

kan.?

Red said...

asyila :

takpe. amek ikhtibar je. :P

mOoN said...

if aku dalam situasi macam ni,, aku rasa aku akan jadi orang pertama yang nanges...huhuhu...airmata aku cepat saja kuar...

siti kektus said...

buat je lah dia hepi. kan elok tengok dia tersenyum dari sedih membazir air mata. :p

Red said...

moon :

laa.. hati kaca rupanya moon :hihi

Red said...

siti :

=,=

shawn razaleigh said...

awat sedih sgt..

senyumSOYA said...

the power of subconscious mind..heheheh..

makin happy org makin lambat dia meninggal..
dah ada kes bila sorang yang ada penyakit barah otak.. then she thinks positif..make her time the fullest...be happy... then miracle happens.. she is free from any cnacer.. the doctors was shocked!! great what how our minds works..


stuju ngn red
papepun ajal maut dtgn tuhan..
so doa byak2~

be happy.. and as a friend.. make ur friend happy even she or he is in her's/his' devastating state.. ^^~

tu gunanya kawan..

Saiful Bakhtiar said...

cuba bayangkan kita terlantar dikatil hospital,then byk org dtg ,sebenarnya itulah support kita untuk membahagiakan kwn kita atau sesiapa saja yg sdg sakit

Red said...

shawn :

mana ada sedih..

Red said...

senyum soya :

thats what I really want to tell :)

Red said...

saiful :

:angguk

Anonymous said...

sabar itu sifat terpuji dlm agama oleh islam..sedih atau tidak itu bergantung pada kekuatan jati diri seseorang individu..kerana sabar itu kita ucapkan bila 1st time kita berhadapan dgn seseorang itu.selebihnya,lakukan seperti yg saudara cdgkan.buat dia hepi.jadi tidak salah jika kita mengucapkan 'sabarlah'..org yg ditimpa musibah itu juga harus bersyukur kerana masih ada yg ingin memberi nasihat dikala ia dlm kesusahan drpd tak ada lansung.

nadia fatihah said...

yup betul tu, dah ramai yang selalu buat macam tu bila dapat taw member dia sakit..sibuk dok kata 'sabar2'..orang yang sakit tu lagi la sedih kan...

Red said...

anonymous 11:47 :

yeah.

Red said...

nadia :

kan.?

Jue Space said...

Good Entri Red..Saya pun mengalami situasi mcm tu... Apa yang penting..kita kena kuat kan...Saya belajar untuk kuat untuk meghadapi segala dugaan yang tuhan berikan...! huhuh....

Red said...

jue :

good luck, kayh :D

missa said...

betol tuu red.

niat kita baek kan? nak hepikan orang tuu.. tapi ada ja org nak kata kita tak fhm keadaan...

ish3...

Red said...

missa :

kan.? :P

mySara said...

haha, sokong2..
bile ade kwn yg tengah frust menongeng bile putus cinta..x payh suruh dia sabar..redha or sumtg else. benda dh jdik kan? baik, ajk pi menyelam kt sungai lagi bgus. haha, paling2 tidk dpt dia lupakn skjap mslh dia. ye dak?

Cik Ladies said...

Betul tu, kena happy kan kawan kita. Disamping tu, kena jugak ingatkan diri sendiri dan dia utk sama-sama menghadapi perjuangan di muka bumi Allah ni kan? btw, ni citer pasal Reynn ke :(

Retis :nah

Red said...

mysara :


lain kali nak menyelam kat sungai bawak red sekali, k.? :P

Red said...

CL :

ha ah. cerita pasal reynn

~sHy~ said...

buat cam biase je sudah...
cam normal..
at least bole kurangkn penderitaan si dia....
emosi yang gembira boleh melawan segala-galanya

Chempaka Sari said...

saya rasa ni motivasi dan teori dari barat, kurang setuju 50 dgn teori ini.

Chempaka Sari said...

sokong dgn anonymous kat atas. hehe

Red said...

shy :

mesti kau tak baca entri kan.?

chempaka sari :

ni bukan teori barat. tapi ikut logik. pernah dengar tak, kita dah tak boleh guna kan cara orang dulu dengan cara orang sekarang.? contohnya nak didik anak berpuasa.

ZyzyAfrina (: said...

Nice entry! This is so trueeeeee <3

Red said...

zyzyafrina :

:D kan.?

~+aSma dAud+~ said...

red skit lagi bleh jadi pakar motivasi dh..:hoho

Red said...

asma daud :

itulah apa yang mereka beritahu :D

myhatiku said...

waktu melawat kwn ayah yg kene kncing manis,kaki dye baru lepas kne potong..then tetibe dtg pulak kawan dye nk melawat dye..boleh pulak org tuh ckp "bulan lepas si A nie pun potong kaki jugak diabetes..tapi beberapa ari lepas tu meninggal.."

grrr..time tu rase nak debik je muke pakcik tuh..baik tak yah melawat kalo nk ckp mcmtu..

Red said...

myhatiku :

hang debik aje.

ct N honey said...

selalunya ayat sabarlah..tu mmg biasa digunakan,mmg best info ni,lepas ni klu ada kwn yg menghadapi kesusahan bolehlah gunakan cara ni,

Red said...

ct hiney :

:)

wanhamiza said...

sungguh. totally agree. n sumtimes ble si A meluahkan kegundahan, si B akan crita pasal duka die plak. means that masalah si A tak seberat dia . sumtimes,aku rasa tu bukan cara yang baik :(

Red said...

wanhamiza ;

u patut suruh kawan u baca blog i yang tak sebuerapa ni :(

EkaBukanMakcikKau said...

Lah aku x pernah pon weh cakap bersabar blah blah kat member aku yang sakit . Mcm makcik2 plak rase . Haha

weh sblh kiri dlm gmbar tu bapok ke hape ? Muke hensem dah , hahaha tp ade bulu2 habat ahh

Red said...

eka :

peh mata kau =="

fatinmyra Sweet :) said...

ohho .
adik sgt susah utk menjge hati kawan adik .
Jujur jujur. Hee ~

Red said...

fatinmyra Sweet:) :

belajar :)

fatinmyra Sweet :) said...

insya-allah :)

Red said...

fatin :

:)

~..SiKecilMirmO..~ said...

Dats rite En.red.. mmg betoi pn pe yg kmo cakap... Act.. sy kt hspitl dh bese jpe kes cmni.. Doc y owez kc shocked pny kt ptient.. hohohooo... Tp pe pun, kte kne tnjuk hapi.. jgn bt dorg tacing2.. 6t lg sedih la dorg.. *terlambat komen lagi.. hahahaaa* sobs3..

Red said...

~..SiKecilMirmO..~ :

takpe sayang, komen anda sentiasa dihargai :)

senyumSOYA said...

baru terperasan ada link kat situ..^^" heheheh

Za Noh said...

:')

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...