Blog Dia Entri Merapu, Tapi Kenapa Dapat Banyak Feed Back? | Gitarputeh


Saturday, August 20, 2011

Blog Dia Entri Merapu, Tapi Kenapa Dapat Banyak Feed Back?

Assalamualaikum.



We used to be a noobs long ago


Hello boys and girls yang clueless pasal taktik buat entri menarik. Berapa lama korang dah blogging? Setahun? Tujuh bulan? Dua bulan? Okay jangan tanya aku kenapa aku tanya makin menurun tahunnya. Sebab aku pun tak tahu. And pernah tak korang rasa dengki dengan blogger lain sebab entri dia macam shit kucing comot, tapi dia dapat feedback yang banyak dari readers? Tak pernah? Okay fine. Aku sorang je yang berperangai macam tu.



Well, dulu masa aku berblogging, sumpah aku tak tahu apa apa tentang blog. And followers. And feeds. And some other things yang awesome. Memang aku clueless. Bila tengok orang syok berblogging, aku pun sibuk terhigih higih nak blogging. Mengada-ngada. Then, bila dah buat blog, tak tahu nak post apa. Yang aku tahu masa tu cuma baca blog orang je.



Then, bila nampak entri entri blogger yang macam entah apa apa, tapi dapat banyak gila feedback, tiba-tiba muncul rasa dengki. Ye lah. Korang bayangkan. Cerita pasal syampoo aje, tapi comment mencanak sampai 300. Then aku pun buat entri pasal sabun. Tak ada sorang pun komen dan akhirnya entri tu. *sad face*



Leave your steps behind


Tapi tu dulu. Sekarang lain beb. Bukan nak kata aku blogger lama, tapi 'pengalaman mengajar'. Aku belajar dengan pemerhatian dari satu blog ke satu blog (yang bagus-bagus). Then aku pun try lah cara diorang (entri yang kemas). Maklumlah, masa baru baru blogging, entri lintang pukang. Orang masuk pun cuma akan tinggalkan jejak macam, "Eww..you ni, better delete lah blog you. Sakit mata I baca. -ms red".



So how did I survive? Senang. Relax, aku tahu korang nak teka dengan jawapan, "Anggap pengkritik tu pemangkin semangat berblog". Tapi tak.. tak.. itu bukan apa yang aku cuba sampaikan. Apa yang aku cuba sampaikan sebenarnya, korang kalau nak blog korang tak kena kritik macam tu, blog korang kenalah kemas. Yes. Kemas. Macam orang jugak. Korang nak ke pergi dekat orang yang tak mandi lima hari?



And baru-baru ni aku tengok ramai yang merungut pasal entri diorang banyak isi. Tapi tak ada orang nak baca. Penat menaip katanya. Ye,s aku admit yang blogger kalau famous, taip cincai-cincai pun ada orang baca and komen. Nak nak kalau blogger tu cantik and tepek muka besar besar kat blog. Tu belum campur kalau blogger tu single. Ehem.



Jangan jadikan orang lain sebagai alasan


Well, its okay kalau korang newbies atau tak ada kecantikkan (yang sebenarnya ada) untuk dapat ramai readers. Syaratnya, korang tak payah dengki and kata, "Alah. Dia tu famous. Boleh lah orang baca blog dia". Langsung tak perlu. Apa salahnya betulkan diri sendiri dulu? Yes. Kemaskan entri. Entri yang kemas akan bantu pikat readers punya first impression. 


So apa maksud aku dengan entri yang kemas.?

 
Fonts Berfungsi Dengan Betul
Okay. Penggunaan fonts yang betul adalah sangat penting dalam penulisan. Kalau korang nak tahu, majority website yang best dibaca adalah website yang jaga fonts diorang. Yes. Diorang gunakan fonts standard. Okay, aku tahu korang semua nak nampak unik sampai semua tulisan korang bold. Sebenarnya, nak bold kan tulisan tu boleh, tapi ikut keadaan lah. Bold, Italic, highlight dan perbezaan warna fonts semua ada peranan tersendiri.



Contohnya bold. Bold biasanya diorang akan gunakan bila nak tekankan kat apa yang diorang nak sampaikan. Italic pulak biasanya diorang akan gunakan kalau nak letakkan petikan. Perbezaan warna tulisan pulak biasanya diorang akan guna kalau nak pautkan link atau nak tekankan main point (sikit persamaan dengan bold). And aku tak suggestkan korang gunakan highlight dalam entri sebab akan menyebabkan readers sakit mata. Serius.



Belajar respect pendapat orang lain


Jaga Alignment Perenggan Yang Baik
Okay. Alignment perenggan pun salah satu elemen penting untuk pikat readers. Even entri panjang *terasa*. Aku tahu, demi menampakkan kelainan blog korang, korang suka bantai semua alignment korang jadi center. Bila ditegur, melenting. "Blog aku. Aku punya suka lah!" katanya. Kalau macam tu, jangan dengki dengan orang lain kalau blog korang tak ada orang nak baca.



Alignment pun ada diorang punya functions. Contohnya, alignment center. Biasa orang akan guna bila nak letak petikan atau dialog. Alignment left pulak aku tak berapa jelas. Tapi korang jangan terkeliru dengan alignment right dengan justified. Function dua alignment tu hampir sama. Tapi kalau korang nak entri korang pikat mata readers untuk first impression, please please and please guna alignment justified.



Cara Penyampaian Yang Baik
Maksud aku dengan cara penyampaian yang baik bukanlah korang kena kreatif buat ayat. Tak.. tak kreatif pun tak apa. I mean, dalam menyampaikan satu satu isi tu biarlah macam korang tengah bercakap dengan orang lain. Orang memang tak tertarik nak baca blog kita kalau gaya penulisan kita macam bercakap dengan diri sendiri.



Nasihat aku, kalau nak menulis biarlah betul-betul pasti, baru lah boleh ada konfiden dalam menyampaikan sesuatu. Dari situ, barulah orang lain akan tertarik untuk baca apa yang kita tulis. Okay korang bayangkan, bila ada seseorang tu nak sampaikan sesuatu, tapi dia sendiri tak jelas dengan apa yang dia nak sampaikan. And korang rasa lah kan, korang nak percaya apa yang dia cuba sampaikan.? Like, seriously.?



Belajar keluar dari pendapat sendiri dan terima pendapat orang lain


So, penjagaan fonts yang baik, alignment perenggan yang kemas, dan cara penyampaian yang baik sangat penting untuk buat orang baca blog kita dan buat orang tertanya-tanya apa yang kita nak sampaikan kat perenggan seterusnya. And secara tak langsung akan buat orang rasa macam nak komen penulisan kita walaupun kita cerita pasal shampoo. -,-"



Kali ni aku bagi tiga tips aje dulu. Nanti aku bagi tips lain kat entri lain. Mana boleh bagi tips sekali harung. Bak kata orang Negara china, "Too much is no good". Okay jangan tanya aku kenapa pepatah dia bukan dalam tulisan cina. And tips tips yang aku bagi kat atas cuma lah untuk korang yang nak orang lain baca blog korang. And untuk korang yang amal kan ayat "Blog aku, suka aku lah", boleh abaikan tips aku.


Terima kasih sudi baca.


Sekian



.


142 comments:

Wadi AR said...

wey, kau buat entri psl sabun tu lg. aku nak bace. hahaha

Spanar Buruk said...

spanar dtg bwk link..

http://spanarburuk.blogspot.com/2011/08/freaky-friday-yang-rasa-macam-nak-gelak.html

dodol tak jdi ni..sila gelak ye..

tu la psal ada org buat entry tah pape pastu dpt komen kawtim la..jadi REEEETTIIIISSSSSSSSSSS dia mcm ni kan mr cool..

hana said...

cube sekarang wat cite pasal sabun??
mesti dah ramai yg komen punye...
haha

Red said...

Wadi AR :

apa kfau fikir haa.?? haha teetttt

Red said...

Spanar Buruk :

mr cool bukan retis. ehem :hoho

Red said...

hana :

hahaha. sabun sabun sabun XD

Rin said...

cuba link sikit entri sabun tu..

missa said...

thanks red sbb share ! =)

serius lawak ayat ni "blog aku, aku punya sukalah.." kikiki

schaze zainn said...

thanks sbb sudi share tips! :P

kalau schaze nak buat cite sabun jugek ade ke org nak komen eh? =,="

Nanal0vey0u said...

learn something new here .. tq 4 the entry :)

FYA PELANG! said...

haha. ellleh. ni kira tips jugak lha kan knp blog red salu dpt feedback even entry pjg patahnya :ragu :hoho

An Najwa said...

ehem,baru first time baca org komen pasal alignment ~ingtkan mencantikkan blog...hehe~

akn improve dr semasa ke semasa..

anyway thanks for da sharing.. :)

nashanadz said...

dengan khusyuknye akak baca.. tq share tips! ;)

Red said...

Rin :

Sorry da delete~

Red said...

missa :

No biggie

Red said...

schaze zainn :

Mesti mencanak punya. Ko kan retis ^^

Red said...

Nanal0vey0u :

No biggie :)

Red said...

FYA PELANG! :

I guess.?

Red said...

An Najwa :

Bukan apa. Aku pening baca blog alignment bersepah =="

Red said...

nashanadz :

Terima kasih sebab sudi menghadiri ceramah hari in :)

DaYaH JeLitA said...

wahhhh betui..betui..betui..

Leena (cenccia) said...

haha..:)

Kgibs said...

thank share tips yg menarik nih >.<

~..SiKecilMirmO..~ said...

Thanx coz share... Owhhh.. baru tahuuu.. Entry panjangggg pun rmi jgk nk bc kan?? Teeeettt.. kih3... ^^

si macho said...

mane kau culik lukisan lam ni .comel lah plakk =="

yee aku tahu aku komen ta kene mengene dgn entri .ade aku kisah ? :p

larikkkkk

otomen penyebab segala

Red said...

DaYaH JeLitA :

apa yang betul.?

Red said...

Leena (cenccia) :

haha. mesti kau terasa. haha. padan muka.

Red said...

Kgibs :

no biggie babes :)

Red said...

~..SiKecilMirmO..~ :

well. agaknya.?

Red said...

si macho :

=.="

Kakkoii said...

hmmm... entry kakkoii serabut x red?

p/s : nice entry !

che sakinah said...

Waa.. bagus la.. sangat setuju weh.

Lea IsNaw! said...

nak bace entri sabun ko jugak! hehe

btw, font n alignment memang memainkan peranan
aku pun terkada rimas nak bace kalo blog tu gune font pelik2
berekor2
pening ah
tak abes bace terus blah..

CiK AuTuMn said...

setuju sgt ngan apa yg red ckp...
sy terhegeh2 wat blog sbb tgk owg pakat dok wat...
bila dh wat,blog mmg chaos...
tah apa2 jaa..
serabot gak tgk...
ngan x reti nak hias...
x reti sbb x pndai sgt ngan tknologi2 nie...hehhee..
nak dptkan follower, punyalah ssah...

entry2 pon x menarik..
saaangatlaaah mmbuhsankan...
bila bca byk kali pon...sy rasa x lalu..
hahhaa...
nsib baik red bg tips2 nie..
bley cik autumn apply dlm blog...

serius ckp dr ati, jeles btoi tgk blog2 owg len elok, cute-mute...
entry best2...

Mish Apple said...

blog takde orang nak bace pon . okay . kemaskan entri!!

senyumSOYA said...

red..hehehe..bley jadi otai ni.. ^^"
but nice nasihat..



err..saya suka wat entri guna center..^^" adei...

aina halim said...

I cannot help myself but to terperasan yang ada typo kat tajuk entry nih. Yes. Paranoid.

Great tips tho. Setuju sangat sal font. Kalo cerita best tapi fonts buat sakit mata dan hati nak baca...errhhh annoying betul

Red said...

Kakkoii :

ok je

Red said...

che sakinah :

?

Red said...

Lea IsNaw! :

Dah delete.

Red said...

CiK AuTuMn :

CiK AuTuMn pun boleh buat. jangan risau. red pun merapu je ni.

Red said...

Mish Apple :

:)

Red said...

senyumSOYA :

haha. red tak layak jadi otai kutt

Red said...

aina halim ;

ada eh.?

Ain Zulaikha said...

har har har, blog ain merapu tak? huhuhu lebih baik jujur.. hik hik.. tapi mmg nice tips lah, penggunaan font memang sangat penting dan kekemasan blog jgk.. :)
eh tambah lagi kena komunikasi with readers.. :)

AleeyaLiya said...

entri red pun makin kemas je..
suke baca :)

GaDis BuTtErFLy said...

terima kasih, red... hiihihihi, dah mula kemaskn dah.. best blog nie :) teruskn ye.. :)

Red said...

Ain Zulaikha :

blog ain serius unik. tak tipu. ^^

Red said...

AleeyaLiya :

:)

Red said...

GaDis BuTtErFLy :

:)

*rainyscream* said...

Jot down the notes dah!! ehee
kena hati2 la b4 publish post. kalau rajin, tlg singgah tmpt sy..tgk ok ke x (entry je ye). Thanxx! ^-^

http://rainyscream.blogspot.com/

Queen F said...

baca dari atas sampai bawah sambil angguk2.. :D

nice tips bro tanx for sharing.. :)

hayatFARAH said...

senior!trimas yaa untuk tip2 tu..
aicecehhhh :D

Liling said...

ramai je followers ko ni =)

feza said...

tips yang bagus.

alepridz said...

ooo begitu ka? begitulah awan nano nano awan nano...

Dorky Guy said...

buat gedik gedik sikit... macam xuxu zabedah.. nnt ramai la orang komen.. plus.. biar orang troll.. then buat ayat menagih simpati macam xuxu jugak.. kompem la ramai sokong and keep skong

The Sharkox said...

Haha...dorky sampai kesini dia bawak xuxu..haha

cintatulip said...

red kalu buat entry... karangan saje... kak n suka centerkan sbb kak n x suka membaca.. cntohnya mcentry red ni la.. dr kiri ke kanan.. trasa byk giler.. haha

Jejaka Terhangat said...

nice tips encik Red..aku pon banyak taip "okay" dlm entri aku. tp aku cuba kurangkan. kat entri ni, cuba ko tekan "ctrl+f" search "okay", brape banyak hasilnya? kehkeh..

Red said...

*rainyscream* :

okay cun :)

Red said...

Queen F :

no biggie :)

Red said...

hayatFARAH :

senior.? haha. kembang pulak aku. adess =="

Red said...

Liling :

=="

Red said...

feza :

:)

Red said...

alepridz :

:nono entri ko dah mantop

Red said...

Dorky Guy :

boleh laa.. entri ko tak ada perenggan =="

Red said...

The Sharkox :

kau tahu tak pe =="

Red said...

cintatulip :

akak baca balik perenggan terakhir tu.. red tak paksa pun.. tips ni untuk deorang yang nak banyak readers je :terharu

Red said...

Jejaka Terhangat :

tak pe. aku tak kesah. sebab aku suka entri aku nampak panjang. rasa cam puas dapat taip panjang panjang :)

Miss Dolce and Gabbana said...

Tak ada sapa yang sudi singgah blog buruk aku.Maklumlah tak femes.Dahlah punya banyak kekurangan pulak tu.okbai#

RepublicAku said...

cuba kau ceritakan sedikit tentang hal2 template..aku ni rajin tukar2 template...tulis apa sangat peranan letak template2 ni...keh3

Cik Teddy said...

a'ah..ce citer pasal sabun tu..nk bace..

Red said...

Miss Dolce and Gabbana :

sadis.?

Red said...

RepublicAku :

ko tengok templet aku lawa sangat ke.? hahahaha. :p okay joke. nanti lah aku ceritakan okay

Red said...

Cik Teddy :

tak ada makna nya. haha

Alip Apai said...

Baik pny!

Betul. Kekdg dengki jugak tgk entry mcm hampagas tp followers dgn komen beratur berderet.

Aku rasa ada blogger guna ilmu guna2 la..

Hmmmmmm:)

Red said...

Alip Apai :

ini lah ilmu guna guna diorang ==" *aku terasa*

SuHaiLy azMi said...

thanks for the tips... ^_^

Red said...

SuHaiLy azMi :

no biggie :)

fatinmyra Sweet :) said...

fuyoo .
abg bgi tips tuu .
nahh . thankss .

kiz said...

betul sesangat..bagus tips dan entry ni..terima kasih..

EZAN IDMA said...

entry sy pon merapu. wah msred dh terbaik bg tips!

myhatiku said...

gaya penulisan red mmg terbaik! :)

nice tips..thanks sharing :)

bighagenjo said...

:) entry ko best lah. thnks 4 da tips

Iffah Afeefah said...

bile retis mule berbicara

aku tak bantah

sume aku skong

kadang tu promosi kurg

tu psl tkde pembaca

EkaBukanMakcikKau said...

hai awak jangan nak kongkang kata baru bagi 3 tips bukan 10 tips ke ? lahh , tapi blog saya blog aku suka aku lah . macam mana ni wakk ?

ishh macam gampa*g tulis macam tu . phuihhhhh

Red said...

fatinmyra Sweet :) :

sama sama :)

Red said...

kiz :

bukan ko blogger otai ke.? haha

Red said...

EZAN IDMA :

entri kamu kemas :)

Red said...

myhatiku :

I take that as comliments :)

Red said...

bighagenjo :

That as compliment too :)

Red said...

Iffah Afeefah :

rajinkan blogwalking

Red said...

EkaBukanMakcikKau :

blog kau best. kau nak kena hrempok ngn aku.??

cik hemo hemo said...

dah banyaaak komen. slalu miss the bus. :((

alia azmi said...

thanks for the tips bro .. blog u best ^^

Aujinz said...

Nanti jap.. aku pun nak try buat entri sabun laa.. huhuhuhu

Red said...

cik hemo hemo :

mana ada bas kat sini :P

Red said...

alia azmi :

I'll take that as compliment :)

Red said...

Aujinz :

Pastu kasi link kat aku.

bahiyahaziz ; said...

asl byk sgt commentt ?? hahahah :DD
thanxxx for thisss infoo :))

Red said...

bahiyahaziz ; :

nanti saya cuba kurangkan. sekian.

rozeeta rashid said...

betul tu. susah nak cari blog yang buat alignment justified.

KiD said...

oh.aku nak buat entri serbuk pencuci.

nur aisya humaira said...

waaaa,comment da 100 lbh..tips yg menjdi ni red..:tepuk

Red said...

rozeeta rashid :

aku taw

Red said...

KiD :

bongok kau. haha

Red said...

nur aisya humaira :

mana adaa.. haha :P

merahitujambu said...

nice..=p...salam syawal

Red said...

merahitujambu :

sedap^^

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

blog ai x best..ada komen sbb ai rajin BW..kiranya ai dh ada kwn blog sendiri..saling balas-balas komen..

Red said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty :

pun bolley..

www.myobw.com said...

agak panjang entry nie.. seronok bacanya!....


blog gitarputeh tersenarai dalam list terjah bersama myobw...

Red said...

obg :

haha. thax ^^

Mss Ieza said...

retis kan :majuk

adrinaqamarina said...

yeay! sama samam sudi baca. heee.


urm, kalau blog aku, aku tak tahu blog macam mana. tapi yang pasti bukan kategori blog bagus jugak. -.-'

Minn Taj said...

thaNks ReD...=)
uTk Entry nie...tIps yG t'bAek...

Red said...

Mss Ieza :

komen tajuk =="

Red said...

adrinaqamarin :

tengs sebab sudi komen tajuk. ==" anda orang pertama. ohye. nama anda hilang huruf 'A' . kan.? memang saya sengaja. best kan, reply tajuk ^^ (nama umpama tajuk kepada diri kita)

Red said...

Minn Taj :

no hallah. ^^ anything for kawan ^^

adrinaqamarina said...

manada komen tajuk. orang baca sampai habis woo -.-'


kasi balik huruf a! :P

Red said...

adrinaqamarina :

nah.

asnizaziz said...

wahh nice entry..pasti akan dipraktikkan kelak :)

Red said...

asnizaziz :

=)

Naz said...

banyak tips menarik dari pengalaman..

thanks red.. I like! :bagus ^^

Red said...

Naz :

:P

sara zainol said...

persoalan pertama sara, ko pernah baca blog mr.k a.k.a theotherkhairul? sara rasa ko pernah baca blog dia..
btw, cara penulisan kita akan berubah jika kita selalu usha blog blog yg terbaek.. n kita pasti nk jd seperti mereka kn?

Red said...

sara zainol > aku blogger picesan. tak sehebat khairul. sila noted :)

cinnamon.com said...

sekadar di pinggiran..

Yuu Hidayu said...

nak entry sabun :(

mirmashi said...

besh nya tgk ramai komen . huk3 >.<

misz dayah said...

bagus la..terima kasih kerana sudi berkongsi petua sebgini hebat.. ahaks

A Girl Like You said...

First time jumpa blog ni! But suka3x blog ni!!! ;)

KertasWarnaMerah said...

pergghh...best baca entry nih...

! Arjunakirana ! said...

nak baca pasal sabun gak laaa huahuahuahua

Emilia said...

salam..best N3 nih... bguna utk mereka2 yg baru, mcm sy..

noraini said...

i like your entri. .

Fatin Amira said...

huhuhu (: thanks for the advice. patut lah saye tertarik je nak singgah blog ni. owner blog pun rajen reply comment, ohsemmm!

Red said...

cinnamon.com > kenapa berada di pinggiran?

Yuu Hidayu > hehe :P

mirmashi > haha.. apa yang best nya? ni pon sebab include komen sendiri XD


misz dayah > its my pleasure :D


A Girl Like You > haha. thanks. i take that as compliment ;)

KertasWarnaMerah > :)

! Arjunakirana ! > tapi malangnya XD

Emilia > saya pun baru sebenarnya XD

noraini > thanks

Fatin Amira > tapi lately busy sampai tak sempat nak reply komen XD

sharinashina blogspot said...

MENARIK TU

darisudutpandang said...

oh macam tu rupanya, terima kasih berkongsi maklumat.

♥xaturen♥ said...

Kalau pasal sabun ni.. banyak guna dia tau..!
Blog aku lagilah tak de orang nak baca.. kah..kah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...