Troll : Smokers Tak Patut Kena Ban Terus. | Gitarputeh


Sunday, July 03, 2011

Troll : Smokers Tak Patut Kena Ban Terus.

Assalamualaikum.



Take a deep breath


Hello wangi(s) and smokers. Minggu lepas aku ada usha berkawan dengan satu perempuan ni. Kira kawan perempuan baru ah. Eh jangan salah faham. Bukan gatal ok. Tak gatal. Ehem. Then, kitorang borak borak. I mean texting.  Tiba kat satu tahap, munculah dia satu soalan yang freakin' annoying bagi aku. Iaitu, "Eh. Awak smoke tak.?" . And I was like, "Seriously. Kenapa semua perempuan mesti nak tanya soalan tu setiap kali baru kenal seseorang lelaki.?" .



It's a perfect nonsense question. Adakah bila tahu je kawan kita tu smoker, kita kena terus tak nak kawan dengan dia. Terus ban dia. Tak boleh kawan dengan dia. Kalau kawan dengan dia kita pun jadi perokok. Oh kita pun akan mati cepat. Oh tidak. Tak nak mati cepat. Oh ya. Kita kan melayu. Melayu mana ada fikir dengan rasional sebelum nak judge orang. So kalau ada smokers, kita kenalah jauh dari dia.



Kesian gila para smokers. Dah takde siapa nak kawan. Eh wait wait. Adakah ini betul.? Hell no. No way. Mana boleh macam ni. So what kalau dia smokers.? Eh smokers tu pun orang lah. Ada perasaan. Lagi lagi bila dia dapat tahu korang punya rejection kat smokers. Kan sebelum ni aku ada bagi tahu tentang cara perempuan reply bila lelaki tu jawab dia smokers or not,kan.? 






 Tacing beb diorang kalau diorang dapat tahu tentang korang punya kutuk kaw kaw.Lepas tu terus bawa diri. Berhari hari tak makan. Dan mati kebuluran. (yang ni aku tambah..)


Ehem.


So, apa salahnya kawan dengan smokers.? Eh. Aku pun lepak dengan diorang. Macam tu jugak dengan lelaki lembut. Lepak aje lah. Kenapa aku lepak dengan diorang.? Sebab persepsi diorang. Yes. Cara pandangan diorang. Cara pandangan diorang lain lain beb. Kalau orang biasa maybe cakap, "Oh. Aku(lelaki) kena lah bijak pandai. 4 flat. Barulah ramai gila perempuan terpikat.". Sebaliknya pada pandangan smokers lain beb.



Diorang prefer untuk jadi tak terlalu pandai. Sebab apa.? Sebab kalau terlalu pandai sangat, nanti perempuan takut nak dekat. Nak nak junior. Sebab diorang sedar yang diorang tak terlalu pandai nak lepak dengan budak budak pandai. Hey it makes sense. Perempuan biasanya rendah diri. Sukakan bimbingan.  




Takut or segan.?


And pada masa yang sama takut nak  berkawan lelaki yang super genius. Yang 4 flat for every semester. Diorang lebih prefer yang biasa biasa. Yang tak skema sangat. Kalau boleh yang bad-looking-boy. Nice. Sebab nampak macho bila tengah mengajar.




"Tapi red, bau dia busuk lah. And I tak suka asap dia. Lagi lagi bila kat dalam rumah. Tambahan, I ni ada alahan dengan asap."



Minggu lepas, aku belajar pasal aircond. And lecture aku ada terangkan macamana kita nak tahu dalam satu bilik ber-aircond tu orang smoking or tak. And jawapannya tengok dekat sisik aircond tu. Kalau berdebu gila punya banyak, maknanya orang dalam tu selalu smoke. Why.? Sebab asap rokok sebenarnya bukan asap biasa. Tapi asap berdebu.



And korang mesti selalu selsema bila ada orang smoking, kan.? Lagi lagi dalam rumah. Why.? Sebab asap berdebu tu tak dapat keluar. So how the solution.? Freakin' out.? No. Please don't. Senang aje. Pastikan korang bukak tingkap. Bukan satu tingkap. Tapi dua. Syaratnya tingkap tu mesti saling bertentangan antara satu sama lain. Untuk provide cross-ventilation. Kalau depan tingkap tu takde tingkap lain, cuma ada pintu aje, bukak pintu tu.




Window provide good ventilation


Why, why, and why, kena bukak tingkap and pintu untuk provide cross-ventilation.? Sebab nak benarkan udara segar masuk untuk gantikan udara berdebu korang tu. Even kalau korang turn on kipas tapi tak bukak mana mana tingkap, it still the same. Sebab kipas bukan agen yang provide fresh air (udara segar). Dia cuma circulate udara dalam bilik tu. Kalau berdebu bilik tu, sampai bila bilalah udara dalam bilik tu terus berdebu and korang akan terus selsema dalam bilik tu.




"Tapi red, I tak suka perokok sebab diorang ni membazir duit untuk cepatkan diorang punya mati."


Ini lah statement paling digemari oleh perempuan. Nak nak melayu. Serius. Kalau tak percaya, korang boleh tanya diorang sendiri. Aku tak faham. Kenapa orang nak kaitkan dengan smokers ni cepat mati. Siapa kita nak cakap, "Oh. Dia perokok. Dia cepat mati." , "Oh. Dia perokok. Dia mati dulu." . Siapa kita nak cakap macam tu.?



Kuasa apa sangat yang kita ada sampai boleh cakap macam tu.? Sedap mulut aje nak cakap smokers ni mati dulu. Ajal maut kan kat tangan Allah. Hey even budak kecik pun boleh mati dulu tau. Ada orang tu tak merokok pun, tapi mati awal jugak. So, masih lagi nak judge smokers mati awal.? Pfft.




poison lips


"Red, ada fatwa cakap merokok tu haram. Sebab ada pelbagai jenis racun dalam tu. Kalau tak percaya, google."


Fatwa haram. Itu haram ini haram. Couple haram. Kerja kat kfc McDonald haram. Semua haram. Percaya bulat bulat.? Hell no. Screw them. Nak tahu tak, sekarang banyak gila orang-bajet-alim yang keluarkan fatwa sendiri. Orang tu buat tu masuk syurga. Orang ni buat ni masuk neraka. Orang tu ikut apa yang dia buat dapat syafaat nabi. Orang tu tak ikut apa yang dia buat geng dengan Abu Jahal. And macam macam lagi ah.



Seriously. Banyak. And ramai jugak golongan yang duk ikut aje apa yang dicakap tanpa fikir dan kaitkan dengan logik akal. Aku ambil contoh, ada seorang ni kerja kat satu syarikat yang punca duit dia dari jual arak. Kawan dia tegur pasal kerja kat situ kira bersubahat dengan pengedar arak. Lalu kawan dia kata ada fatwa cakap orang bersubahat ni ampun dia tak diterima Allah. Forever.



So, dia pun cepat cepat  berhenti kerja. And jadi penganggur. W T Hey. Korang dah kerja keras demi sesuap nasi. So, layak ah korang dapat ganjaran. Tak payah lah fikir dari mana duit tu datang. Bila dah dapat tahu benda tu, tak sepatutnya kita terus percaya and terus berhenti kerja. Carilah kerja lain dulu. Dah comform dapat, baru berhenti. Jangan terus takut dengan fatwa tu. Fikir logik. Kan dah tak pasal pasal fatwa tu buat orang hilang kerjaya and tak ada duit untuk makan.




Rehat dulu


Aku ambil contoh lain ah kasi korang faham. Contohnya aku bukak satu kedai makan kat tepi jalan. Jual mee rebus. Sedap. Tiba tiba datang sekumpulan pusher (pengedar dadah). Mengidam nak makan aku punya mee rebus. Diorang makan. Dah habis, diorang bayar. And aku terima duit diorang. Tak kan aku nak bagi diorang makan free kot.? Dah makan tak nak bayar pulak. No way.



Tu baru tentang fatwa kerja haram. Yang orang macam haram keluarkan. Belum masuk bab couple lagi. Di katakan haram 100% jugak. Pfft. So apa ulasan aku.? Okay okay aku tak ceritakan kat sini. Nanti panjang pulak entri ni.


Ehem.


Rokok haram sebab ada racun dalamnya. Lol. Kalau sebab tu diorang suka suka nak haramkan rokok, baik haramkan sekali junk food. Sebab apa.? Sebab junk food ada gula. And kalau nak tahu, gula pun mengandungi racun. Tak percaya.? Tanya budak medic. Hey. Even Yusuf Al-Qardawi pun tak sahkan rokok tu 100% haram. Siapa beliau.? Google.




Fine

Okay okay. Still berdegil and korang ada dalil dalil yang membuktikan rokok tu haram. So what kalau rokok tu haram.? Kalau rokok tu haram, kita tak boleh kawan dengan smoker.? Kalau tahu dia smoker, kita kena jauhi dia.? Kalau macam tu, sampai bila bila lah dia akan terus hanyut. Why not kita tak bimbing dia elok elok.? Nasihat pelan pelan.



Hey even rasulullah saw pun pernah bimbing seorang yang tak islam masuk islam dengan cara baik tau. Cerita dia macam ni. Ada satu orang tak berapa nak islam ni wiwi (kencing) kat tempat ambil wuduk dalam masjid. Sebagaimana kita tahu perbuatan tu adalah seperti menghina islam. So, bila para sahabat rasulullah dapat tahu, orang tu hampir dibunuh.



Tapi bila rasulullah saw nampak, dengan serta merta dia suruh sahabat berhenti. Lalu rasulullah pujuk orang yang tak berapa islam tu. Dan cakap baik baik. Ajar tentang adab. And lastly dia masuk islam. Lebih kurang macam tu lah hadisnya. (correct me if i'm wrong)




Pujuk dan pujuk dan terus pujuk


Well, memang lah mostly smoker ni susah nak berhenti. Sebab once seseorang  dah start smoke, smoke dan badan seseorang tu akan ibarat seperti motor dan minyak. Or kereta dan minyak. Ianya atas kajian sains. So kalau korang awek si smoker, pujuk ah. jangan berhenti pujuk. Sometimes lelaki ni ego. Okay bukan sometimes. Selalu. Tapi kalau lelaki dah betul betul sayangkan perempuan tu, dia akan tekad berhenti smoke.



And ianya tak jadi masalah kat lelaki yang merupakan boyfriend kepada smokergirl. Sebab perempuan akan buat apa aje untuk lelaki yang dia sayang. Termasuk berhenti smoke. Sebab apa yang diorang tahu, adalah diorang dipimpin. Salah pimpinan, salah lah jalan dia. Betul pimpinan, betul lah jalan dia. Something like that lah.




Lepak sahaja


Actually best tau lepak dengan orang yang bukan type kita. Pendapat yang berbeza tu sangat penting. Honestly, masa first time lepak dengan diorang, and diorang utarakan pendapat diorang memang lah macam banyak gila clash pendapat. Bila aku fikir fikir balik. Hey. Betul apa yang diorang cakap tu.



Nice. And maybe lepas ni bila lepak lepak dengan diorang aku boleh terapkan sikit sikit pengetahuan tentang bahaya rokok dengan lebih detail. Yelah. Bila dah rapat, barulah kita saling hormat pandangan orang lain. Bukan terus ban. Insyaallah. And aku mintak maaf kalau entri aku semakin bosan. Sebab ada yang mengadu entri aku dah makin bosan. 5 hari aku buat kajian tentang entri ni. Oh ya. Aku bukan smoker tau and aku tak ban smoker.




Terima kasih sudi baca.


Rujukan :
Forum iluvislam (Rokok Tak 100% Haram) [Link]
Hamka, Fatwa Palsu Kian Berleluasa [Link]
Khairul, Kalau Couple Haram, Kenapa Bertunang Tak Haram.? [Link]
Gula dalam sains
Hanaor A.,Principle of Stucture,1990

And ada lagi lain. Tapi aku lupa.


Sekian





.


52 comments:

Siti Mashitah Saidin said...

well, aku tak kesah pon nak kawan dgn perokok. dia yg merokok, bukan aku. tapi so far, kawan2 lelaki aku sangat memahami. diorg tak hembus asap rokok kat muka org. itu sangat kurang ajar. aku mnyampah betei.

betul.. rokok haram. kapel pon haram. cakap la dalam dunia nih, sapa tak buat menda haram? keh keh keh....
tuh makan mekdi tuh... ada aku dgr haram jugak.... pompuan yg pakai make-up (termasuk aku), bahan2 yg dgunakan tuh katanya haram.

aku tak suka org gunakan perkataan tuh dekat org lain, tapi diri sendiri pon terabai.

ex-bf aku majoriti isap rokok. tau aku buat apa? sembunyi kotak dunhill dan pemetik api... keh keh keh...

*panjang pulak aku membebel*

ArulchelseA said...

cuak aku baca..tk abis pun.. tp biasa la..pmpuna ni dia tk nak jd janda cepat..kih kih kih..pasal duit lak tk nak abiskan duit kat rokok..tp abiskan kat dia tk pe..kih kih kih ih

hyemynameisrasyid said...

hehe.,best~
aku dh biasa berkawan ngan mmber2 yg merokok dan as long as diorang x hmbus asap ke muka aku, aku x kesah pon.
bab hukum tu xtau nk cakap cmne.,sbb ni pendapat ulama,.depend on ketegasan seseorang ulama tu memegang hukum. cth cmni: "bunuh diri mahupon cubaan bunuh diri or mencederakan dan membahayakan diri hukumnya haram, orang yg hisap rokok ni ibarat membahayakan kesihatan diri. so mungkin sbb tu ada ulama yg berpendapat haram,. mungkin~
dan bab punca rezeki dari duit haram tu plak,.pndapat aku cmni., dua jenis. cntoh: kalau keje ket bar, serve arak kt cstmer,.itu HARAm.,tapi kalau keje kedai brger, cstmer dtg beli brger dan hasil duit cstmer tu adalah dari hasil dia ragut sape2 ntah.,itu TAK HARAM.,^^

p/s: sori red, komen terlajak.,hehe^^

peace yaw~ assalamualaikum..

NuR 'aQiLaH said...

eleh, kalo lu tak rokok,
mesti lu band jugak spesis perokok ni kankan? kehkeh

Norashiqin Kamaruzaman said...

hehehe, tengok dr cara penulisan nmpknye red ni mcm smoker yg tegar ;p

huhu, BL tak benci smokers, cuma kurang gemar, sbb bl pon ade allergy ngn asap2 debu2 ni...huhu..sapelah BL nak benci2 org ni...heheh =p

takpelah red, BL harap suatu hari nanti red berjaya quit smoking kayh...BL support red... =)

Red said...

Mashitah : semua haram.? mana ada. rujuk balik rujukan aku bagi tu. ramai gila orang-bajet-alim keluarkan fatwa sendiri weh.

Red said...

arul : ha ah

Red said...

rashid : itu ah yang aku maksud kan.

Red said...

aqilah : seriusly. wa bukan perokok beb.

Red said...

BL : hey. red bukan perokok lah.

m!Rm0_cha!yOk said...

stuju2.. tp, y psl judge owg mati awl 2.. hmmm.. myb, dats mean... merokok neh mbhyakn kshtn n memudaratkn baik dlm jgka masa yg pndek or pjg... c0z 2lh.. rmi yg kaitkn dgn smoker neh cpt mati.. inf0 ad ckp.. Rokok membunuh 5000 rakyat Malaysia setiap tahun. Satu dari dua perokok mati awal disebabkan penyakit yang berhubung-kait dengan rokok... s0, myb c0z 2lh kot.. yelh.. mmg slh.. kte neh nk judge owg mati awl ke lmbt ke... kte neh spe kn.. sume 2 kt tgn Tuhan... bkn nk judge ke ape.. tp.. dh nmpk kita neh seolah-olah mengundang saat kematian.. "Dan janganlah kamu membunuh diri kamu, Sesungguhnya Allah amat penyayang terhadap kamu.." then.. percyalah perempuan membebel bukan sebb bnci tp sayang oke! huhu~..

hmm.. tp kn. tp kn.. ape sbnrnye yg diinginkn oleh k0rg2 dgn mer0k0k 2?? pe tjuan korg y sbnr2nye?? adkh skdr ske2, rs sft kelakian ataupn rs bosan smata2?? mgkin... red blh tlg kupas isu neh plak... myb lps neh..kt0rg yg gegirl neh akn mgubah persepsi kt org y mer0k0k.. hehehe... chillssss.... ^^

fyy mokhtar said...

==' panjang nye. macam karangan gagah gak aku bace :) katekan tak nak pade rokok!!

Red said...

mirmo : ada dalam entri tadi

"once seseorang tu dah start smoke, rokok dan badan dia akan jadi seperti kereta dan minyak."

kereta tak boleh bergerak tanpa minyak :)

Red said...

fyka :)

si macho said...

:fuh :fuh :fuh .

ta kisah pon kawan dgn sape :D
sesaje na tanye smoke ke tak :D tu pon na jd isu .gedik :P :lari

kalo busuk ckp je direct "kau busuk dowh" :D ingt dorang heran ? :D

paling aku ta suka sebenanye kan

--,-" mesty lips nampak cam kotor n hitam . err .. gigi pun . err .bole smoke.tp jge la kebersihan mulut :idea

kalo yg pandai jge tu tape lah kot :P .

nway . ta kesah pon lepak same dgn smoker :D .kalo rse cm ta tahan dgn bau tu gi je la dok jauh sikit . kan ? pe de hal ??

:rokok << :D

asmak said...

penat bace haha..
xkisah pon nk kwn smoker, asal x ngade2 smoke depan2 sudah :)

ckp psal pjuk memujuk ni kn,teringat lak kt sorg mmber ni..smoker la, lelaki..yela, sbb kite klu boley tanak la dia smoke, so pujuk dia slow2..tp, yg x best nye, ttbe one day dia trus elakkan diri n hilang cmtu je..skrg ni xtau la dia cmne..sihat la kot :)

*xsume org boley trime/dipujuk tuk stop smoke la kot.. *think*

Red said...

Feeza : two thumbs up! apa ada hal nak member ngn smoker an.? yang penting tak ikut cara dia.

Red said...

asmak : lelaki tu bengang. sebab terasa macam terlalu di push. somqething like that lah.

asmak said...

ntah, xphm la mereka2 ni ahaha *ttbe*

Red said...

asmak ; eh. macam tu ek.? haha XD *tetibe jugak*

dhilla nazli said...

cite pasal jgn judge and ban smoker ni kan.. tetibe mase kem semalam dhilla jumpe sorang laki.. baek giler... tapi dye smoke. pastu dhilla pikir ta sume yg smoke tu jahat kan.. n mentality dhilla kt smoker dah berubah.. wao!

Red said...

dila : sebab tu lahh.. finally ada jugak seorang antara seribu faham apa yang red faham :)

missa said...

relaks dulu bang. chill..! =)

everyone has their own perspection.. sbnarnya org tu yg tak baek, kbetulan they are smokers.. so org tuduh laa smokers nih mcm2...

oh cool man.. kita tak prnah smpurna di mata org.... =)

Red said...

missa : cool lah ni :)

myhatiku said...

mcm satu isu besar yg diperbahaskan di peringkat internasional gitu..aha:D
pasal rokok nie i'm nothing to say,dad brothers are smokers..
yg myhatiku tau
'apabila bertembung nas (Al-Quran n hadis)dengan logik akal, nas mesti diutamakan' iman mesti mengatasi akal..he:)

Red said...

myhatiku : internasional.? hee.. banyak buat research je :)

The Crow said...

heheh. Terbaik entri ni.

Orang merokok kerana rase nak merokok. Serius la. kalau ade rokok yg wangi dan memberikan nokotin yg cukup. Dah tentu takde sape lg yg sudi isap rokok yg berbau busuk.

Yang pelik, kita kecoh pasal rokok busuk, haram jadah, itu dan ini. tapi takde ke sape2 yg tampil tuk menaik taraf rokok menggunakan teknologi terkini?

Ade. Rokok elektronik! phew~ perokok bukan nak asap. kami mahu nikotin. koh3..

(^____^)

Red said...

the crow : nampak nya anda sangat berpuas hati ^^

EZAN IDMA said...

amboi. marh sgt la ni eh. haha. gwa tak kesah pon laki tu smoke ke tak. kalo gwa dpt suami yg smoke, silalah smoke diluar rumah ahahha

Red said...

ezan : eh. mana ada marah

Mss Ieza said...

best..btw..
jujur sy xkesah bkawan gn prokok as long as die respect dgn sy coz sy xcke org mrkok dpn sy (byk lg tmpt na mrkok)
slen tu,mrokok 2 xtw la haram yg psti mkanan yg merosakkn dri adlh d larang dlm islam (rokok mknn ke ?? ==')
btw, ex sy dlu perokok tegar !! but die respect sy n x rkok dpn sy XD

Red said...

miss ieza : Rokok boleh jadi haram. boleh jugak jadi sunat. Rujuk balik Yusuf AlQardawi :)

dyg said...

Yusuf AlQardawi is the best.,
i like 'bajet alim' hahha
ko dpt apa pulaukn perokok? dpt duit?
dorng cma prlukan bimbingn dn kash syg..btl kata red.,bukn salh kwn ngn perokok, cma bl dorng merokok tu pndai2 la elak asap, cz asap dia tu y bahaya..
lg pl bukn senang dorng ni brenti isap sbb dh jd macm makan nasi,

smoker ni xjahat.,dorng cma cool.,hahha

p/s: makan pisang 3kali seminggu blh kurangkn ketagihan merokok

Red said...

dyg : hi-five!! XD
erk. boleh pulak berhenti tengah jalan. haha XD

cik ayin said...

memang panjang...yang penting tak suka perokok..melekat bau dia

Red said...

cik ayin : ...

(apa aku nak reply.? dia tak baca kutt.. tu yang main komen je.)

fatinmyra Sweet :) said...

kesiann kan para2 smokerss.
tulaaa .
better korunk stop smoke jelaaa .
baru SEMUAAAA org sukee .
and it's for your own benefits jugax kann ? kann abg red ?

Red said...

fatin : betul jugak tu :)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sy x kisah org nak hisap rokok atau berkawan dgn perokok..even suami sy merokok ms sy couple dgn dia..

tp perokok please menghormati org lain yg bukan perokok..sbb perokok pasif lebih tinggi risiko utk dpt penyakit berbanding perokok itu sendiri..kesian budak-budak kecil yg kena asap rokok..ibu mengandung..org tua (org tua perokok itu dia nyer pasal)

mcm suami sy mmg susah nk pujuk dia berenti..walaupon sy telah halang dia dr sejak berkawan..cuma dia hormat sy..x penah merokok depan sy..even kotak rokok pon xda kt rumah..kalau sy jumpa mmg sy akan psiko dia smpi menyesal..

so kpd perokok..anda nk merokok..itu anda punya pasal..duit anda..kesihatan pun anda..cuma pls respek org lain yg x merokok..

Red said...

cik betty :

:D

Chempaka Sari said...

saya tak kisah kawan dgn perokok. tapi sgt kisah dengan orang yg merokok di depan kit. Macam RUDE sesangat, Tak chill lah siksa kawan ;lain yangnak jaga kesihatan diri.


Satu lagi, Agama bukan ikut logik akal....memang dah tertulis apa yg dapat dosa, apa yg dapat pahala...

Red said...

chempaka sari :

kalau agama bukan ikut logik akal, boleh terangkan kenapa nabi muhammad berasal dari tanah arab.? sedangkan masa zaman nabi muhammad dulu adalah zaman pemerintahan ROM yang berpengaruh besar.?

Anonymous said...

tapi.. tapi.. ust ckp merokok tu macam menzalimi diri kita, so dikira bdosa sobs3

but, i've nothing against them. cuma baru2 ni kat padang di sebuah daerah ni terkenal dengan port berbuka. so, aku tak puas hati la, dyorang berbuka winston dsb dlm public yg crowd with org tua dan kanak2. tak berperikemanusiaan dan rude.
#justsaying

AnakAyah said...

Assalam..
lebih elok tinggalkan benda yg sia2 kan?"jgn kamu campakkn diri k'lembah k'binasaan" ;)

sollehahn said...

gila awesome entry nih...aku sbg smoker pun tersentuh hati beb

Mrs. ShuN Ju said...

u noe why dak pompuan yg ko 'berkawan' tu tanye soklan freakin' annoyin' question bg ko tu red???
Let me clear dat for u...
Absolutely sbb sang dia nak tahu kelemahan n' kelebihan ko...
Yupp, i admit it...kelemahan kaum hawa, kalo dah terasa 'suka' kt dak laki, we bound to ask many things... tmasuk soklan tu, cos they freakin' care...repeat, C.A.R.E
So, sgt tak relevan ko nk distract dgn soklan pompuan yg nak mgenali ko lebih dekat....
I dont judge smoker bad person..
may peace be upon u...

Iffah Afeefah said...

aku tak ske perokok

tp tak bmkne aku jauhkn diri dr die

byk sngt nsihat utk perokok bg dorg sdr

kalau rokok tu haram wajib die tinggalkan

kalau bab halal haram tak jaga

mcm ne nk jadi pemimpin keluarga?

sbb tu kene rejek..rokok bukan sbb bau je..

kesian tgk anak2 pak perokok

kene hidu asp tak sihat tu

kalau die tak mati dlu org lain mti dlu

mmg kite tak tahu ajal maut..tpi since da tau bende tu memudaratkan

kn elok kite tnggalkan..

Jαnnαhツ said...

erm, saya rasa, mende tu kalau dah kita tau mudharatnya, baik kita jangan amik. tak kira ah junk food ke, rokok ke, ape ke. kita cuba elakkan mengambil menda2 tu.


erm tu pada saya lah. lagipun second hand smokers lagi teruk risiko untuk kena cancer whatsoever yg ade kaitan ngan rokok tu. dats why most girls tak suke. tapi tak bermakna girls kena terus reject laki2 yg smoking. tak! that's sure is unfair. boleh try bagi nasihat.

but my friend once said that she will reject any boy who smokes coz susah nak mintak org yg smoke ni quit smoking (bukan semua kot coz ayah saya bleh je quit smoking right after kawen ngan mama saya).

pada saya, pompuan tanak boyfren mati cepat, babtu tanak boypren merokok (mestilah dia sayang bf kan?). memang ajal maut Allah tentukan, tapi bukankah kita juga harus berusaha?

saya pun kurang suker kalau ade driver bas yg smoke lam bas. dala ventilation takde, so asap tu memang linger je la dalam bas tuh. memang sesak nafas. so saya harap pakcik bas supaya tak merokok time bawak bas. kalau pakcik nak merokok, saya mintak tolong pakcik cari kawasan lapang. please..... coz saya ni alergik.

wallahuallam...

erm, skadar mengingatkan org lain dan diri sendiri...

Qaseh said...

hmmm hye, ko smoke x? hahhahaha...
btw mak aku kate, mak kepada nenek aku, yakni nenek mak aku la tu... or moyang perempuan aku dulu pun perokok tegar.... so far umur die cecah 100 tau~ takdir kan.... ;)

CoOkiE MoNSter said...

aku tak benci pada perokok as long as dia tak membabitkan aku ke dalam asap rokoknye. kalau nak smoking, sila smoking jauh2 na..

dulu penah masa kat kedai makan, meja depan-belakang-kiri-kanan aku penuh dengan perokok, steady isap-hembus depan muka guwa. sikit lagi aku nak lemas. dan-dan aku nak bertukar jd the hulk time tuh..

huh.

Pikah said...

mmg la tak semua perokok mati cepat, tp asap rokok dari perokok bule buat org mati cpt, 2nd hand smoker. fatwa terbaharu, rokok tu haram. :D wallahualam

Zee said...

:) bukanlah nak kata haram tapi most of that, smoking, couple, and etc, peoples look that from opposite perspective, mcm mana diorang tak dakwa haram coz diorang nampak lebih byk keburukan dpd kebaikan.

Allah pun tak suka hambanya menzalimi diri sendiri which the content inside of cigarettes mostly dangerous. same goes to junk food, dalam hadis, disuruh memilih halal lagi baik, which is, baik dari sumbernya, mutunya, kebaikan pada tubuh, couple pulak, slalunya jadi pada yang benda xspatutnya. and dats y peoples always banned couple-2 ni.

tapi it doesn't mean kita kena banned diorang. they need guidance, who can guide, support with love, and persuade them to stop, and have a better life.

banned diorang ni tak memberi apa-2 impak pun. peoples should open their eyes and minds, and do something to prevent this matter.

let's support them:) they need us to guide them:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...