KL, Email, dan Janji Lelaki. | Gitarputeh


Saturday, July 09, 2011

KL, Email, dan Janji Lelaki.

Assalamualaikum.





Hello pemimpin-looking boys and contact-lenses-girls. Memandangkan esok hari sabtu, dan aku bakal bertolak ke KL, aku tak sempat nak publish entri yang aku cadang nak publish. Er.. Berbelit belit pulak dah ayat aku. So, aku pun duk fikir fikir apa topik aku nak keutarakan dalam entri minggu ni. Aku ingat nak publish entri yang simple and padat.



Penat gila berfikir. Padahal tak ada masuk apa apa pun idea. So aku pun pergilah ke tingkap. Usha awek nikmati pemandangan alam semula jadi. Ehem. Cantik cantik belaka. Sambil menghirup segelas Nescafe. Peh masyuk. Then, pergi balik kat lappy. Check email. Yes, aku memang suka baca email.



But still. Tak ada apa. Then, jalan lagi ke tingkap. Belum sampai ke destinasi, berkumandanglah lagu 'check yes Juliet' bermaksud satu sms masuk ke dalam fon aku. Dalam hati cakap, "Ni tak lain maxis lah ni. Tahu nak tolak kredit aku je" . Lantas aku mencapai fon. Dan bukan maxis sms aku. Tapi sms dari seorang gadis.



**********
  

Macam ni pemandangan aku kat tingkap masa tu.

"Hey."

Assalamaualaikum. Apa dia.?"

"Oh. Waalaikumussalam. Sory lupa bagi salam. Ehem. Weh. Apesal you cakap macam tu.?"

"Err..cakap apa.?"

"Yang kat dalam blog you tu lah."

"Cakap apa.?"

"Pasal perempuan bercontact lens tu."

"Awat.?"

"You benci perempuan pakai contact lens.?"

"Nope."

"Habis tu apesal you tulis macam tu kat blog.? Okay okay. Apa pandangan you kat perempuan pakai contact lens.?"

"Perlu ke bagitahu.?"

"Just nak tahu pandangan you. Cakap aje lah."

"Tak lawa."

"Why.?"

"Coz it looks fake. Totally fake. Letaklah center mana pun kat iris, still it looks damn fake."



You are beautiful with contact lens. Peh-liss.


"Memang lah fake. Nama pun contact lens. Macam mana lah bakal gf you nanti ek.?"

"Oh. I tak judge dari luar. Asalkan jaga hubungan dengan Allah dah cukup syarat."

"Eleh. Nak yang-bajet-ustazah lah tu. Ye lah. Lain orang lain taste kan.?"

"Eh. Kenapa cakap macam tu.? Betul apa. Yang pemegang mutlak kasih sayang bukan lelaki. Neither perempuan. Tapi Dia. Kalau kita tak jaga hubungan dengan Dia, how come kita nak expect Dia akan jaga hubungan seseorang lelaki and girl(s) tu.?"

"Err..means.?"

"Okay okay. I bagi contoh lain. You ada lappy. You sayang lappy you. Suatu hari, member you nak pinjam. You bagi. Then dia pakai lappy you, tapi tak jaga dengan baik. Lappy you pun rosak. You pun pergi repair lappy you. Bila dia dapat tahu lappy you dah ok, dia nak pinjam lagi. Rasa rasanya, you nak bagi pinjam lagi tak.?"

"Ofcourse not! But. Apa kaitan.? Blur lah."



You are mine. Forever.
 

"Kaitan.? Simple. Kita jaga hak orang lain, orang lain dengan murah hatinya tak kisah pinjamkan barang kat kita. In this loving-Allah-case, kita jaga apa yang Dia tuntut, Dia dengan mahapemurah, dengan murah hatinya akan jaga hubungan couple tu. simple."

"Ok I dah faham. Bagusnya you. Untung siapa dapat you."

"Untung memang lah untung. Tapi takde siapa yang nak pun. I pun pelik. Jadi pemurah pun orang tak suka."

"You pemurah.? Hey. Talent  tu. Kenapa diorang tak suka pulak.?"

"Yelah. Pemurah. I tak kedekut. I tahu I ni baik hati, tak gatal dan pemurah. So, I taknak lah bazirkan 'talent' I ni kat satu perempuan aje. Rugi beb. Tak luak pun. Kesian kat girl lain. See.? Tak faham I kenapa diorang tak boleh terima ke-baik-hati-an I ni. HAHA."

"Ha ah. 'Baik sangat' hati you. Kalau macam ni, lah..Sampai bila bilalah you takkan couple. HAHA. "

"Eh. Bukan you suka kat I ke.?"



You love me


"Ey. Mana ada."

"I tahu you suka kat I."

"Ok fine. Memang lah suka. Tapi I tak sesuailah untuk you."

"Kenapa pulak.?"

"I ni tak cukup baiklah.."

"Lah. Thats not the problem. Itulah tugas lelaki. Didik kaum perempuan (mostly ah. Sebab ramai lelaki yang kecundang bab ni)."

"Poyo."

"Eh.? I pulak kena.? Betul apa. And sebab tak ramai lelaki ada 'talent' lah, kita tak patut bazir kat satu perempuan. Tu pun masih tak boleh terima lagi."

"HAHA. Lelaki ada 'talent' ni bukan untuk I. Someone tu kena trima I seadanya. As who am I. Bukan nak kena ubah ubah."



You are born to be a leader, not follower - boy


"Yes. Setiap orang memang ada hak nak cakap phrase "no one perfect" tu. Tapi tak salah,kan kita melangkah setapak kehadapan untuk jadi yang lebih baik.? Bukan sebab cinta lelaki tu adalah mutlak untuk girl(s) terpilih based on 'who you are' or something like that."

"But ianya sebab one day you will be a mom. Yet, you will become a mentor for your daughter.  Kalau selangkah kehadapan pun tak nak berganjak, what do you think your daughter will expect from her mentor.? I wonder. HAHA."

"But no one perfect lah. Boys also have their own weakness kan.? Let see lah kalau you dah ada gf nanti. And dia nak ubah you macam macam. Rela ke, you.?"

"Kalau ubah ke arah kebaikan, why not.? Kalau ubah ke arah kemungkaran, HELL NO.  Well, basically, life is not about who is perfect and who is not. Sebab kehidupan harian kita ni macam anti-virus, tahu.? Hacker buat virus, then you pasang anti-virus. Virus mati. Then, hacker cipta virus lagi kuat. And anti-virus you kalah. So, you beli anti-virus terkini. Virus baru tu mati. Then, hacker tak puas hati. Cipta lagi kuat punya virus. And it repeats and repeats and repeats."



Life


"Same goes with life. Kita hidup, Allah bagi ujian. kita ni bukannya perfect. Kalah dengan ujianNya. So, kita belajar cara mengatasi masalah. Then, masalah selesai. Then, Allah bagi ujian yang lagi kuat. Kita kalah lagi. So, kita yang belum cukup perfect belajar cara atasi masalah lagi. Then, masalah diatasi. And Allah bagi lagi ujian yang lebih berat. It repeats and repeats and repeats."

"So, nampak tak kenapa wujudnya phrase "tak ada manusia yang sempurna" .? Sebab kita kena keep on move forward."

"Fuyoo! You are really talented in advising people. Don't waste it. Use it wisely. Just take a note. Perempuan tak suka orang judge dia melalui apa yang dia pakai, or apa yang diorang buat. Diorang jugak tak suka bf diorang ubah diorang macam macam."

"Coz they will be like originally who they are when they met. Okay. True life is short. Just make it enjoy lah. okay.?  You ni memang penuh dengan rules and opinion. Hey. So amazing. Seriusly. Untung siapa dapat you."

"Waste it.? No I won't. HAHA. Untung siapa dapat I.? You nak tak jadi orang yang untung tu.?"



Ikatan dua hati


"Boleh ke.?"

"Boleh. Tapi nombor tiga lah. "



**********

Lepas tu, terus dia tak reply reply. Kredit dia habis kut. Or dia dah tertidur. Err. Ada tak aku mention yang kitorang chatting sampai malam.? Eh. Mana ada dia tengah marah. Tak ada. Tak ada. Takkan lah chatting dengan orang baik, tak gatal serta pemurah ni, boleh sakit hati. Tak akan punya. Then, esok paginya, aku terima lagi satu sms. Masa tu aku tengah mamai baru bangun tidur.



**********

"Weh. Pasal semalam tu.. Jangan pulak you tulis dalam blog tau."

"Tulis dalam blog.? Tak ada lah. Tak tulis punya. Jangan risaulah. 'Janji lelaki' kan boleh dipercayai. Lagi lagi yang tak ada apa apa ikatan."



*********

Then, bateri fon aku habis. Charger pulak hilang entah kemana. Dan disaat korang baca entri ni, aku dapat dengar  teriakkan beliau dari Dang Wangi. Menjerit sepuas hati nama aku. Aku rasa semua frasa "I-you" dah jadi "gua-lu" lepas ni. Erk.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


77 comments:

LemonSusu Skyjuice said...

Assalamualaikum..Wo chaih..sekarang ni bukan pompuan je pakai contact lns..laki pun ramai pe..hahahhaha XD

Syakir Rahman said...

stuju...x suke pompuan pki cntc lens yg berwarna2 bagai...totally look fake n of kos x nmpk natural...

Miscellaneous Smiles said...

see

kau tak leh pecaya..=D

Siti Safiyyah said...

cerita asal pasal contact lens boleh pulak melarat sampai tajuk lain. keh keh keh..


oh yes, aku setuju ngan ko. aku pon rasa pemakai contact lens nampak cam fake. same jugak dgn mereka yg pakai mekap over2 tu. hehh sorry to say..

Red said...

lynn : mana ada. netural eye taw XD

Red said...

syakir: kan.?

Red said...

smiles : percaya lah

Red said...

siti safiyyah : tak payah cakap sory. aku pun setuju. XD

Siti Suriani said...

contact lens ? ergh. baek gune spek mata. lagi selesa. xpyh nk susah2. nak2 yg kaler2 tu. iuw.. haha (sbb aku pakai spek mata!) :p


btw, best ar bace. xsngka aku boleh baca smpai habis. so. nk kate yg janji llaki tak boley pkai la kan ? hahaha yeah. 50 : 50 kot. or. mmg xley caye.! haha :p

Red said...

siti surihani : oh wow. tahniah XD

senyumSOYA said...

seb bek makan carrot..hhihii...
nice nasihat there.. u jaga hak org org akan jga hak u..

tabik..
then.. jnji laki? if laki tu pemurah? err...cmna tu red? ^^!

fatinmyra Sweet :) said...

AHA .
luckily fatin tk pakai .
HAHA. hmm. spe dy tuu ?
wooahh . abg ngakuu suke dy tuu .
:)
good action .

Siti Suriani said...

pembetulan. siti suriani ni. bukan surihani.. haha

Red said...

senyumSOYA : macam red lah. boleh percaya, kan.? haha XD

Red said...

fatin : mana ada. tak ada suka suka ni. haha XD

Red said...

siti suriani : haha. okay okay sorry. teringat kat lisa surihani tadi. wee~ XD

fatinmyra Sweet :) said...

aicehhh abg .
blushing2 nmpakk !
HAHA.
Ye yeee jee..

Mss Ieza said...

<< x pkai contec lens pon :well

EZAN IDMA said...

die suke awk :)

si macho said...

kalau bg free pon aku tak nak contact lenss tu .

haram jadah enta . ta reti langsung pakai -..-"

Hans said...

hahahaha
nih ko dah tulis
sah2 la dia mengamuk
ekekekkekek
contact lens
bagi aku tgok orang
ada pakai elok ada pakai nampak aneh

Keputusan Jom Main Teka - Teki

Siti Mashitah Saidin said...

aku suka entri ini. tambah2 kisah laptop tuh. sbb aku mmg tak reti bg org pinjam barang aku kalau tak pandai jaga. tapi aku paham maksud ko yg tersirat tuh...

oke, part yg sy tak cukup baik. kadanng2, bukan kdg2 la... selalu aku rasa aku tak cukup baik untuk psgn aku.

ok, chow~

Red said...

ye.. betul.. hee~ :P

Red said...

ieza :bagus

Red said...

ezan : tak lah. tak suka.. :)

Red said...

hans : yup. esti mengamuk punya ah. haha

Red said...

mashitah : tengs sebab paham :)

Red said...

feeza : tak yah pakai pun :)

antara said...

sweet. ehe

HAJAR hasan said...

aku baca sambil senyum. LOL~

pssstt: kat kolej aku, ramai je perempuan pakai contact lens. comel katanya.

myhatiku said...

suke lah conversation neyh..:)
thumbsup red!
nnti msg i k..aha:D

Red said...

antara :)

Red said...

hajar : saye pun baca komen awak sambil senyum :)

Red said...

myhatiku : msg.? ok. tapi u topap i dulu, k.? :) *wink wink*

cik Dil said...

hohooo..takut nk pakai lens..takut butaaa..hehehe..

yup..yg asli lg pnting..^^

miszatie said...

aku stuju sgt dgn kau weh...dulu aku pakai..then aku x pakai...sebab rse x natural laaa.a..rse mcm mate kucing...ade jgk niat nk pakai balik..tp xpelaa..x natural beauty..huhuu

Halusinasi said...

haha, pemakai lens dan spek mata jugak...

myhatiku said...

lah..i ingat nak mintak share topup dgn u..xpe la,kalo mcmtu tak yah msg..tulis surat ja :D

Red said...

cik dil : boleh buta ek.? wow

Red said...

zatie : natural beauty XD

Red said...

myhatiku : ok. kita main surat. jangan lupa letak bedak :)

Red said...

halusinasi : ok

AZTIQAH said...

mcm mna la diorg bleh pkai cntct ens
eii kna koyak mta
tkut seyh

Red said...

aztiqah : koyak mata.? peh. ganas.

syErAh said...

dari dulu smpai skang ngeri tgok orag pkai cntact lens..

xtau la nape...xtakot ke terlekat terus kat mata tu..uh..

*pakai spek pun kadang2 agi comey xD

Red said...

Syerah : Sumpah comey!!! XD

Halimatun Sa'adiah said...

assalamualaikum..
i xpkai contact lens..u suke i x???
hehehehee

Red said...

Halimatun Sa'adiah:

Waalaikumussalam. Suka :)

Nurul uNaz said...

: nice entry tho .

anyway , i wore a lens and much more prefer to used it rather than my own glasses .

Red said...

Nurul uNaz:

Ukey. Hey. Ni cuma personal view from me aje. :) Chill. Lain orang lain pendapat, kan.? ^^

Alin said...

Slm, 1st time singgah blog kamu. huhu seumur hidup xpernah pakai lens walaupun rabun. just pakai spek mata je. hehe. btw cara penulisan entri nie lebih kurg mcm blog 'the other khairul'^^ hv anice day and happy blogging :D

Red said...

Alin :

Alamak ! Kantoi suda. Haha. Okay okay. Actually ,mrK tu I punya mentor. Have a nice day. Peace yaw.

Eisha said...

salam..
saje eisha mnyinggah lam belog nie..
fun jgk time bace..
but sal lens nie,,eisha nak tnye nape xsuke gurl kai lens?
eisha salah sorg yg kai lens..eisha kai lens bukan sb nk bgaye,,but eisha pakai sb eisha rabun..
lau kai spek,,byk kali patah,,so aktif la kate kan...
eisha nie aktif ngan sukan,,so,x s'suai la kan lau kai spek..hihihi...
juz nk tau nape yg awk xsuke gurl kai lens???

Red said...

Elisha :

Haha. Okay okay. Ini cuma personal thought je tau. Dont take it granted for all boys. Tak semua lelaki fikir macam I.

Ehem. Macam ni, actually dah terlalu ramai perempuan yang pakai lens. So, pada mata I, ianya dah jadi satu trend. Bila trend berlaku, pakai lens tu dah tak jadi unik. And dah jarang perempuan pakai spek. Sekali sekala pandang perempuan pakai spek ni, rasa macam diorang ni lawa. Sangat lawa.

And perempuan pakai spek ni nampak misteri. Sangat misteri. Mereka simpan kejelitaan belakang spek. Once diorang bukak spek, I rasa macam "walah!" , "peh, cun doh!"

Err. Something like that lah.. Don't take it serius k.. Pendapat peribadi je..

Nurul uNaz said...

: hey , i'm just fine laa . i'm not blaming u with ur personal tot . seriously no offended at all .

as u said , different people got different perception rite . no one is wrong or rite .

Red said...

Nurul uNaz :

:)

deeya said...

ai pun ta pernah pakai contact lens .. mekap pun ta reti . kite cam seswai la .. hahaha !

Red said...

deeya : anda pasti.?

Najla Aklili said...

wahhh , nice entry ! aku penah la gak pakai contact lens berwarna ni tapi sekejap je sbb mata aku tak boleh terima yg berwarna . now , pakai yg tade warna . so tadelah fake ye dak ? kih3 ^^

Red said...

Najla Aklili :

Okay :)

FYA PELANG! said...

siyes lawak :D

Red said...

FYA PELANG! :

Kan.? Akhirnya.! Ada jugak orang mengaku lawak :yes!

noraimidiyananorazmi said...

haah la red.bgosnye pndpt U red.mst bangge c pemct U ni.thx ya Mr Red 4 da opinion!=)

Red said...

noraimi :

sama sama :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

fake ! bila buka contact lens dah takde apa pun .. but girls . sanggup buat apa saja for beauty . er ~ hmm , nothing :)

Red said...

tia : err.?

asmak said...

nseb baik pkai spect :hoho

Red said...

asmak :

:bagus

cintatulip said...

die salah... pompuan bukan untuk menjadi diri sendiri.. sebab kak n mampu kalau lelaki y kak n syg ubah kak n.. thats y i love lelaki y slalu nasihat... sbb dr situ.. kak n akan brubah... tp dlu dpt bf smuanya ubah kak n jadi jahat.. hua3... btol ckp red.. walaupun kita tetap hamba y tak sempurna.. kita mampu melangkah setapak lebih baik.. sbb kak n dlu sgt jahat.. n kak n tau diri kak n camna.. kak n sentiasa setapak ke hadapan.. tp stiap perubahan y kita lalui.. kadang2 kita akan jatuh dan bgn balik.. :)

Red said...

kak n :

Sama lah kita.. red bukan berlatarkan budak baik.. :ohno Tapi kan tak salah kita setapak kedepan untuk berubah, kan.? :D

yaya said...

" "Oh. I tak judge dari luar. Asalkan jaga hubungan dengan Allah dah cukup syarat."

meaning u dun mind if that gurl is wearing contact yet still jaga hubungan dgn ALlah , rite ?

and i dun rly agree with the girl actually bcuz there are still girls who are willing to change themselves for the sake of the people they love. and perubahan ke arah kebaikan bukanlah sesuatu yg buruk. in fact it is what a girl should do, wut more a wife.

Red said...

yaya : good point ^^

far said...

sengal do! -.-"

Red said...

far :

aku taw. dia sengal =="

*rainyscream* said...

spek ku patah!!! so pakai lense for a while. *alasan*

dRopPuc!noo™ said...

err.. baru baca entri ni.. haha.. walaupon terlambat, tapi still nak cakap entri ni SANGAT BEST :bagus
(terus den follow ekau.. hohoho)

SumBody Me.. said...

ces...hak3..lelaki..lelaki..stress plak aku baca..apa2 pon disbbkn cite ko best, i folo..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...