Stand up for love | Bila pembaca mintak pendapat aku tentang cinta. | Gitarputeh


Saturday, June 25, 2011

Stand up for love | Bila pembaca mintak pendapat aku tentang cinta.


Assalamualaikum.





Hello lembut(s) and kasar(s). Tadi masa aku jalan jalan kat dewan makan, aku terdengar dua makcik berbual. And kalau korang nak tahu, 2 orang makcik tu bukan makcik makcik yang biasa. Diorang celik IT beb. Macamana aku tahu.? Senang je. Dengar keywords diorang. Diorang bercakap pasal formspring.me beb.



Mana diorang belajar pun aku tak tahu. Anak anak dia mungkin. Eh korang tahu ke formspring.me tu menatang apa.? Haha. Baik angguk. Kalau tak, korang punya IQ maybe lagi rendah dari makcik makcik tu. Okay okay joke. Tak de lah. Formspring ni bukan nya famous mana. Lagi pun cuma tempat orang kepoh tanya tanya je. Nak banding dengan facebook lagi famous facebook.


Ehem.


Dari medan makan tu, aku berjalan sampai ke bilik. Setiap detik perjalanan aku duk fikir pasal benda ni. And sampai sampai bilik aje aku terfikir nak bukak formspring aku. Maklum lah. Dah dua tiga minggu jugak lah terabai. Dengan harapan ada soalan soalan yang best best boleh aku jawab. And the result sangat tak menghampakan aku. Sebab banyak jugak soalan bertimbun.




 Tanya je aku apa apa [formspring]


And ranking antara tertinggi soalan diorang, ramai yang tanya aku bab cinta. Cinta cinta cinta. Naik jemu pun ada nak jawab. But. Ada satu soalan ni menarik perhatian aku. Well, bukan soalan pun sebenarnya;




"Red, I teringin nak you ulas pasal cinta. Best lah ulasan you. I think I fall in love with your blog."

 
Okay. Aku tahu blog aku kacak. Tak jelez. Tak jelez. Ehem. Okay seriously. Korang nak aku ulas pasal cinta.? Well, aku sendiri fail dalam bercinta. Eh serius. Mana ada wujud lagi perempuan macam dulu. I mean yang tak keluar rumah. Bila orang datang melamar terus terima. Kalau ada perempuan macam tu kat zaman kita please info aku ya.


Ehem.


Well. Perempuan zaman sekarangkan ramai yang suka ala ala badboys, kan.? Bak kata en.K lah. Yup. Yang nampak bad tapi baik. Err. I mean, yang luar dia bad tapi hati dia baik. Nak nak lagi yang tolong nenek tua.Yelah. Muka ganas. Rambut spike, mohawk. Seluar jeans lusuh. Ada koyak sikit. Memang bikers-looking ah. Tapi pimpinkan nenek tua lintas jalan. Peh. Baru nenek tua. Kalau dia tolong pulak gadis penakut lintas jalan raya yang berpusu pusu.? Sumpah cair beb korang. Nak nak korang lah gadis tu. Ehem.




Seriusly. Aku pendiam.
 

Nasib baik je aku tak ada asset asset macam tu. Kalau tak, dah lama rasanya korang terpikat kat aku. HAHA. Eh serius. Tambahan lagi aku ni pemalu tau. Korang jangan nak yeke yeke. Untuk pengetahuan umum, aku dan gitarputeh adalah dua identity yang amat amat berbeza. Mungkin gitarputeh ni banyak membebel tapi aku tak. Aku baik. Pendiam. Pendiammm.



And aku seriously memang tak pandai nasihat orang dalam cinta. Kalau buat perempuan merajuk aku terorlah jugak. Tapi disebalik kebolehan kekurangan yang aku ada ni, I do realise beberapa benda yang ada pada cinta yang kalau boleh aku nak elakkan. Bukan cerewet tapi nak was pada. And sebab tu (kut), ramai perempuan merajuk dengan aku.? HAHA.


********************************


Biskut text dari si pujangga
Point ni lah yang paling paling paling ketara. Time nak mengurat, sangat bertungkus lumus. Awek sakit laju aje bagi ubat. Awek lapar 2 minit je pergi beli makan. Senang nya jadi perempuan masa fasa mengurat ni. Agak agak lapar masa malam malam, text aje si lelaki and buat buat ayat "b, I lapar lah.. beli kan makan plisssshhhh" .



  Kaum gedik. Tapi cute.


Mula mula memang lah si lelaki tu rajin. Tapi kalau dah hari hari lagu tu, sumpah keadaan akan jadi sangat sangat bosan. Lagi lagi masa texting. Masa mula mula mengurat bolehlah cakap "Hai. Dah makan.? Sihat.? Tengah buat ape.?" . Cuba bayangkan kalau hari hari macam tu. Dialog yang sama for the rest of the life. And sebab tu ramai lelaki tak reply.



Perbualan geli geli
Semalam lah. Aku duduk kat satu meja makan. Meja oblong (petak). Secara perseorangan lah. Aku makan kat situ. Dalam lebih kurang nasi aku dah separuh, datang sepasang couple ni. Duduk kat meja sebelah. Makan kat situ jugak. Bila ada couple makan sebelah lelaki perseorangan (single), memanglah aku tak kisah. Yang aku kisah nya, meluat aku dengar perbualan diorang. -,-



Memang perbualan geli geli ah. Yang si perempuan banyak songeh berbual, yang si lelaki pulak jawab dengan suara macam dalam kelambu. Yang pentingnya, gaya cakap dua dua gedik. I mean hey. Bukan tak boleh nak geli geli. Tapi agak agak ah. Masa makan pun nak berbual ke.? Tak silap aku, diam masa makan ada termasuk dalam adab masa makan. Chek balik buku teks Pendidikan Agama Islam tingkatan 2 (tak silap).




Agak agak lah nak bermanja


Again. Nak geli geli tu cari lah tempat privacy. Dalam bilik misalnya. Masa tu, baring ah atas katil. Gayut lah lama lama. Nak bual panjang mana pun tak kisah. Yang penting roommate korang tak ada dalam bilik. And pastikan anda berada jauh dari alat tulis. Yeah jauh dari alat tulis. Kalau dekat dengan alat tulis, takut masa korang dah habis bergayut aje, sedar sedar pemadam dah patah dua. Pensel pun patah dua. Pen pulak habis korang gigit.



Mana tak nya, masa tengah bergayut mana ada korang perasan benda benda yang korang buat. Yes tindakan luar kawalan. Sedar sedar aje pembaris dah kat dalam mulut korang. Serius. Eh tak tak. Bukan aku eh. Tapi pengalaman aku tengok roommate aku. And semua ex ex roommate aku. Diorang bergayut tengah tengah malam. Lama gila. Esok pagi aje aku tengok pencil case aku dah terabur. Habuk dalam pengasah pensel semua licin. I wonder macamana boleh bersih.



Salah janji
Well actually aku dah ulaskan tentang ni dalam entri ni. Secara rumusnya, aku kata aku tak couple sebab takut tak boleh tepati janji. And bila tak tepat janji secara langsung kita boleh jadi munafik. Yes. Allah tak suka orang munafik. Mana taknya. Janji nak sehidup semati. Tup tup tak tepati janji sebab Allah tak izinkan.






Yes. Bila dah tak dapat bersama tu, tak payah terkejar kejar lagi. Allah know the best for you. Kan Allah makes no mistake. Yang penting kita tak give up cari cinta. Tu aje. Aku.? Aku lain sikit. Tumpang femes gitarputeh sudah. HAHA. Eh eh. Mana ada aku tak usaha. Tumpang femes tu usaha lah tu. Orang yang duduk kat tepi sudut and tak nak berbual dengan orang lain baru lah nama dia tak usaha.



Salah cinta
Yes ini yang no satu sebenarnya. Kalau boleh aku nak tekan tekan sangat point ni. Well dengar aje main ideanya mesti korang fikir pasal couple jugak, kan.? Aku dah agak dah. Well tak tak. Aku pernah dapat satu soalan ni daripada pembaca;




"Salam red, Apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan cintakan Allah, barulah cintakan manusia?"


Oh oh. I do love this question. Actually memang ramai lagi ke yang konfius.? Okay okay lets make it cristal clear. Ehem. Well. Memang betul pun, cintakan Allah comes first. Why why why and why.? Okay here's the reason. Bayangkan eh. Orang lain buat baik dengan korang. And then korang tersentuh. Then, mesti korang kata satu hari nanti nak balas jasa baik dia. Situasi yang tak rumit untuk faham, kan.?






Same goes with fall in love with Allah's situation. Korang buat baik dengan Allah. Dengar cakap Allah. Buat yang dia suruh, jauh yang dia larang. Mestilah Allah pun akan buat baik dengan kita. Simple. Kita buat baik, dapat lah ganjaran baik. Maksud aku ganjaran baik tu, mestilah Allah bagi yang terbaik untuk korang. Mengizinkan hubungan korang jadi kukuh, misalnya. Adil, kan.?



Well. Secara konklusinya, aku bukan cerewet ya. Tak cerewet. Ehem. Cuma kalau boleh aku nak kawal diri daripada list list kat atas. Gedik, kan.? Dah lah tak hensem. Banyak kerenah pulak tu. Taknak tu taknak ni. Mengada ngada. Ehem. Eh tapi seriously. Kalau jumpa perempuan yang duduk rumah tunggu lamaran, and akan accept siapa siapa tolong info aku ye. Maklumlah. Aku takde ciri ciri bad boys. Perempuan kan suka lelaki ala ala badboys tapi baik, kan.? Ehem.





Terima kasih sudi baca.





Sekian




 
.


75 comments:

Fariq said...

aku pon ade soalan la nak tanya.... agak2 feeza suka bedal pe ye selain dari oreo choc tu?? hohohoho

btw.. ade je pempuan yg dok umah tgu lamran.. meh dtg umah aku jumpa die.. hahaha.. tapi baru drjh 1 la.. :p

btw nice entri..

si macho said...

ape bongok la fs ni meh aku jawab aku suka bedal manusia --.--"


ade lah kot mne na tahu --..--

okbai

Red said...

Fariq : kau tade soalan lain ke nak tanya !tidak

Red said...

feeza : awat hang asek gado aje... aku kawen kan jugak kang korang dua !tdiak

Miss A said...

saya suka cara awk tulis entry.Really adorable.Sorry,ini *compliments*

Ermm,btw,saya sokong apa awak cakap tu,especially imaginasi berkaitan dengan badboys.Haha itu chomel okay :) like2,tapi sye tak suka lelaki.Eeew,just berangan dpt jumpe boleh lah.Tapi,taktaulah betul2 ade dpn mte kte ke tak.Hurmm wonderingg~~

nice entry,wak.keep it up.Sorry.sye mmg byk ckp.Ouh,awk pemalu?that's even cute.Sorry,jgn fikir sye nak mengurat ke ape.I just really think yang awk ni seorang yg chomel. :)

thanks sudi bce comment panjang berjela.

myhatiku said...

i'll be da one dat accept sape2 yg dpt melamar kt umah..tapi kalo boleh dah kenal orangnye..he:)
ha..bukan contest la..eyy..kalo red nak jadi gula pasir pun boleh..aha:D

Red said...

miss A : terpikat.?

Red said...

myhatiku : gula pasir tu apa.? ^^

Siti Mashitah Saidin said...

aku lak tuh slalu tanya soalan2 cintun kat ko... :P

Siti Mashitah Saidin said...

aku lak tuh slalu tanya soalan2 cintun kat ko... :P

LemonSusu Skyjuice said...

suke budak skema..boleh aku buli die..hahahaha...!~sgt stuju dgn red..ce lah bayangkan ary2 nak msj..call..kedit abeh...duit pun abeh..muahahaha..memule mmg ah ok..lm2 konpem bosan punye lah...XD..hahahhahaa...xpe lah xmsj or kol jnji korang taw die syg korang~lalalallalala...

Red said...

siti mashitah : thax cadang kan.. law ada cadangan lagi, keutarakan aje :)

Red said...

lemonskyjus : suka dak skema.? :malu

fatinmyra Sweet :) said...

tapi kan abg red ,
boleh kee bercouple ?
isn't it haram ?
ohh . confuseeeee !
ehe !

Red said...

fatin : siapa kata.? ^^

Red said...

nak ballance kan komen sat :)

asmak said...

tak cerewet? ehehe

p/s da penah jupe lelaki yg sgt baikkkk

Ekky said...

nice one....
good job....

p/s: jom singgah ke http://lainsangat.blogspot.com/

Red said...

asmak : tahniah :) and yes. tak cerewet :)

Red said...

ekky : ape bende kau.? --,--"

l° ~❤Misz Nadea❤~°l said...

nice

Red said...

nad : ^^

Norashiqin Kamaruzaman said...

<<<<<<<< gedik.....ske mnnggedik XD....hahha....tp nak laki yg tak gedik... :rokok

Red said...

ikin : haha. :D

myhatiku said...

gula pasir tak tau ke?gula pasir utk orang org yg x bape nak betol..aha:p

Miss A said...

maaf,terpikat dengan cara penulisan anda. jangan berfikir berlebihan.hehe

Red said...

myhatiku : hoho siot ek XD

Red said...

miss A : okay. haha ^^

dhilla nazli said...

arghh,,, im falling in love with gitarputeh.. *boleh ta cmni?? kah3

fatinmyra sweet; na jwab sat.. dhilla pernah tanye dekat ustazah kn, dye kata kapel tu boleh kalau niat kita nak kawen dengan die.. taktau la betol ke ta.. heee =P

SYAF said...

PanJang BerjeLa Loooo...
Tapi DaPat Gak diHaBis Kan...

Red said...

dhilla : haha. nanti cukup bulan amek gaji sebagai my assistant, ok.? haha okay okay joke :)

Red said...

syaf : tahniah :)

nelly said...

nelly tak fail bab cinta ..
but , orang yang bercinta dengan nelly akan fail ~
hahaha

pelik tak ayat ? fikir ..
:)

missa said...

sangat menarik red ! yg missa fhm, red tak kapel lg btol? kalaw cmtu sama lah ! sbb tu sukeeee sgt bace entri red. heee.

wlaupun pndpt kita beza, tp tu lah yg missa suka. variety ! =)

god job red.. clap3.

senyumSOYA said...

lari dari cinta manusia plak cmna red? heheh..

mode tengah tunggu orang masok minang~hahahaha

M Fizan said...

well..menarik macam biasa :)

cinta tu kalau setakat kerana nafsu, better stop..kalau ikhlas, go on..

Red said...

nelly : queen control.? HAHA. okay okay joke.

Red said...

missa : pendapat berbeza.?? menarik :)

Red said...

senyumSOYA : jangan layan dia :)

Red said...

Fizan : ikhlas...ikhlas... insyaallah aku ikhlas.. haha XD

kiwi said...

bad boy? kiwi tak minat. Asal indah di mata indah lagi di hati pun, insyaallah mencukupi pada kiwi.
Cinta Allah kekal abadi :)

Red said...

kiwi : mintdak doa jodoh ngn red. ops. eh tak tak. gurau je :) *wink wink

hyemynameisrasyid said...

haha.,post ni sgt best.,^^
betol la tu.,kalau awal2, mula2 nk ngorat, lelaki mmg sweet gila.,paling romentik la.,tp bila dh lama2.,mula la.,mcm2 hal.,dr fadzilah kamsah pon ada ckp cmtu jgk.,sifat semula jd laki ^^

Red said...

rashid : kan.?

NuR 'aQiLaH said...

encek, kem salam kat gitarputeh.
jatuh chenta.

*pengsan*

Red said...

Aqilah : kem slam.? Ok. (tak jeles. tak jeles)

ika said...

wah..entry ni best la..

tp ika ta cm tu kot..hahaha..kitorang pelik..:P

p/s: yup..kwn baik nelly..syg dy cgt2..folow cni ye..:)

Red said...

ika : tahniah habis baca :)

ghab van hal said...

nak tany jugak la...kekeke...

Red said...

ghab : no hal :)

Elie Lily said...

fakta mana yg kata perempuan suka lelaki ala2 badboys ni?
hahha

missa said...

i mean red, pndpt kita beza bab knapa xnak cpel...

red macho boys, pndpt dr side lelaki..
missa cute girls, pndpt dr side gurl lah...

so, missa thu lah knapa ada boy yg tanak cpel...

betol red. lelaki yg baek, dpt prempuan yg baek.. =)

aleen aiden said...

yg time mengorat sgt bertungkus lumus 2 alin stuju!time ngorat jela.hahah

Red said...

lily : Deny.? HAHA.

Red said...

Missa : Oh. Okay okay. Tapi red nak tahu jugak, macamana pendapat perempuan ;)

Red said...

Aleen : kan.? HAHA

Budak Botak said...

He3, makcik yg educated...

Entry terbaru -> Cara Budak Botak Dapatkan Backlink Dari Website Luar Negara... (",)

Red said...

budak botak :)

nur aisya humaira said...

red jdi dokter cinta kaa??:)

Red said...

aisya : eh mana ada. red fail lah bab bab cinta ni =="

amir aizat said...

nice entry! hehe

Red said...

Amir :

:)

♥ Cik Panda ♥ said...

lambat. baru nak baca. haha

I mean yang tak keluar rumah. Bila orang datang melamar terus terima. Kalau ada perempuan macam tu kat zaman kita please info aku ya.

ans = saya :P

Red said...

cik panda :

anda pasti.?

♥ Cik Panda ♥ said...

well , a bit. nope. yang bab keluar rumah tu tipu la. saya kaki wayang apa -.-'

Red said...

cik panda :

Fine then. Saya pun. bahhahahaha

GaDis BuTtErFLy said...

kadang2 keliru sal couple n pengertiannya, ada yg kata couple itu haram... tp, bila di baca, ia jatuh haram pd merekaa yg x berniat dan berusaha untuk ke jinjang pelamin... mknernyer cm x serious n langgar tuntutan aagama. cmner tue red???

Red said...

gadis :

couple tu tak haram selagi kita tak buat maksiat... even sikit ringan ringan pun tak boleh..

kalau couple tak langgar syariat islam, boleh je :)

hamzah ian said...

nice one

Red said...

hamzah ian :

haha. tengs.

AnakAyah said...

Assalam..
:)

Red said...

AnakAyah :

Wassalam..
:)

jaja said...

saya sukaaaaa :))

Yuu Hidayu said...

suke lelaki yg pandai main sepak takraw je.. :lalu

:bye

lovingmiss said...

nice la....suka sgt..sgt2..hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...