Troll | Hukum Sebenar Bermain Gitar. | Gitarputeh


Tuesday, May 10, 2011

Troll | Hukum Sebenar Bermain Gitar.

Assalamualaikum.




Hey awesome boys and girls. Sorry I takes a long time to update. Wa demam lah dher. Okay skip. Ingat lagi tak cerita pasal najwa latif.? That awesome girl.? Okay. I'm still in that topic. Ala. Kenal, kan.? Girl yang main gitar with a beautiful voice.



Well, tak perlu lah red nak cerita panjang lebar tentang ke-awesome-an dia, sebab red dah pun bicara kan kat pg 56. But. Apa yang menimbul kan persoalan kat sini ialah isu bermain gitar. Yup. Bermain gitar.



your ideas are killing me


Okay. Mesti ramai gila yang cakap main gitar tu dosa. And, I was like, "Oh. Okay. Jum jamming" . Pernah ada orang tegur red, "weh, bukan ke main gitar tu dosa.?" . Then, I asked, why.? Jawapan dia adalah sama macam yang lain lain akan jawab. Sebab main gitar tu adalah melalaikan. Berbentuk hiburan. Dan melalaikan. Yup. Melalaikan kuasa dua.



Come on. Think again. Melalaikan.? Hiburan.? Apa sebenarnya maksud melalaikan.? It was like, kita khayal and langgar masa. Waktu solat pun burn. Itu melalaikan. But. Macamana kalau orang yang utama kan Allah dulu.? Yeah. Solat comes first. Guitar comes second. Dosa juga.? Okay. Red suka main gitar waktu malam. Yup. Lepas semua tuntutan wajib ditunai kan. Korang kata tu dosa. Cool.


Ehem.


Okay. korang boleh cakap, main gitar juga adalah berbentuk hiburan. Oh. Come on. Kenapa nak dakwa semua bentuk hiburan adalah dosa.? Macamana pula tentang tengok wayang.? Okay fine. Korang baik. Mana layan movies ni. Korang tak pergi tengok wayang.



hiburan tu dosa.?


But. How about korang tengok dvd kat rumah.?  Or tengok tv.? Dengar radio.? Facebook.? Even Blogging.? Semua tu hiburan. Yup. Semua tu hiburan. And yet, korang still dakwa semua tu dosa.? Then, lepas ni korang dah tak nak hadap lappy or tv or even radio. Sebab nanti korang akan berdosa. These thing will happens.? peh-lis. 



Mendakwa main gitar adalah satu bentuk hiburan. And yet. Hiburan adalah dosa. Alasan tu pathetic. Fine. Take a look at Mahir Zain. Beliau seorang penyanyi and yeah. Dia penghibur. Berdakwah dalam lagu. Dia main gitar. Korang tak kata itu hiburan.? Dia buat konsert. Dalam stadium. Tempat tertutup lagi. Sambil orang jerit jerit nama dia. Okay. Dia berdakwah dengan gaya tu. And yet. Korang tak kata itu berdosa. Dengan alasan dia sedang berdakwah. Awesome!



tuntutan-Nya tak dilupakan


So far, Red tak rasa main gitar or apa apa jenis hiburan tu dosa. Selagi tak memudarat kan hingga menyekutukan Allah. Or mengabaikan Allah. It based on tujuan kita. Kalau perbuatan kita tu memang ada tujuan yang salah, baru lah ia nya dikira berdosa. Setakat main gitar. Sekadar untuk menghibur. Tanpa niat sekutukan and abaikan Allah. Korang nak kata berdosa. Awesome, kan.?




"Tapi red, bukan ke dalam al-Quran dah menyata kan, permainan bertali tu berdosa.?"


Permainan bertali tu dosa. Oh. Korang merujuk pada gitar.? Okay. Think again. Kenapa kalau bercakap tentang permainan bertali, korang mesti rujuk pada gitar.? How about nasyid.? Hey, lagu lagu nasyid pun ada menggunakan instrument bertali.



konsert nasyid. Wait. Concert.?


Yeah. Gitar bass. So, sekarang korang nak kata nasyid tu haram.? Oh(!) Awesome. Actually. Ramai dah salah faham pada maksud permainan bertali. Dulu, red pernah tanya ustat. Yup. Soalan yang sama. Tentang permainan bertali.



And yes. Dia kata permainan bertali tu haram. And red hujah lagi. "so, gitar tu, haram lah.?" . Tak pula, dia jawab 'yes'. Lagi dia terangkan, permainan bertali yang tertulis dalam al-Quran adalah merujuk pada perbuatan syirik.



Yup. Perbuatan syirik. Means here, pukauan. Pergunaan orang. Yang mengguna kan syirik secara pertalian dan pengawalan orang. Sangat jelas kat situ. Kalau korang tak faham, ia nya juga bermaksud macam mem-puppet-kan orang. Yeah. Puppet. Patung macam pinochio tu.


Ehem.


So far, kalau nak kata kan main gitar tu dosa, it depends on niat. Bukan nya nak halal kan yang haram or haram kan yang halal. But. Selagi berhibur tanpa niat menyukutukan Allah, Its okay. Menikmati alunan muzik. Kerana muzik itu pun ilmu Allah.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


71 comments:

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

byknnye dia mumble:)
windu jenguk sini:)
lame xtgk:)...
follower dia pun dah byk:)

Wafiy Suzly said...

aku reti main gitar skit2 jek, haha

Red said...

lt : haha thax for stopping by :)

Red said...

wafiy : ko masih nak wawa ke.? haha :D

si macho said...

kau mencarut panjng bebenor :fuh

:angguk NUR mmg suka mencarut
:lari lalalalla


:P

Red said...

feeza : entri q pnjng sgt, eh.?

Red said...

zyuda : oh

Mss Ieza said...

phm2 :angguk

Red said...

ieza :kacak :cool :macho

Budak Botak said...

Btol2, semuanya bergantung pada niat. Ada ja yg berdakwah guna muzik, kalo kat negara luar siap hip hop bentuk agama lagi...

Entry terbaru -> Grapevine - Cara Baru Pengiklanan Di Nuffnang & Churpchurp... (",)

KUREKURE COMEL said...

red..tq info....bru tau...sbb kat rumah ada gitar jgk...

dulu ingat permainaan bertali ni berdosa main...

tq info...lps ni blh main tanpa was2..

tp jgn smpai melekakan kan....

Miecyber said...

Saya tak pandai langsung main gitar...

Jerebu kembali lagi....

Red said...

mina : betul tu. Pasti kan Allah comes first :)

Red said...

budak botak : betul tu! bentuk iklan kat bas pun ada :terharu

Red said...

miecyber : haha. its okay. :)

iyou said...

betul!!!
"berhibur tiada salahnya kerna hiburan itu indah.. tapi pabila ia melalaikan.... (errr, x igt plak lirik nasyid nih)

nelly said...

tak reti main gitar ~

Red said...

iyou : sebab tu red pesan, jangan sampai melalaikan :)

Red said...

nelly : haha~ takpe. boleh dengar orang main gitar XD

nelly said...

hahaha .tak besssttt !

Red said...

hai yak.. ok aje red dengar orang lain main gitar ^^

cik hemo hemo said...

rindu doe nak dengar red nyanyi. sobsob .

Red said...

cik hemo hemo : haha rindu ka.? haiyak.. hahaha XD :blushing

hyemynameisrasyid said...

alat muzik hiburan berbentuk tiupan dan alat muzik bertali akan jadi haram apabila disusuli dgn majlis tarimenari lelaki bercampur perempuan dan disusuli jgk dgn perkara2 yg melalaikan.,

dan yup,.nasyid mmg pkai bass.,
dan yup jgk, even tgok TV pon boleh jd haram kalau smpai melalaikan dan xsolat.,ngadap je kan.,lagipon TV jgak memaparkn adengan2 yg menjolok mata jgk kekadang.,

so i think that is rite.,semua depend on individu., accept it as halal one, or the haram one.,

Noor Idayu binti Azmi said...

ooo, baru tauuu. okei nak blajo men gitar r sat g, hahaha :P

Red said...

btol bb. siap ada yang iklan islam kat bas lagi ^^

Pijahh' de-Arr said...

oh msih tak phm..~

haihh..-.-!

Red said...

pijahh : erk!!! tapaham.???? @.@

Budak Botak said...

he3, singgah sini...

Entry terbaru -> Entry Yang Didelete Blogspot Akan Di Kembalikan Secepat Mungkin... (",)

Pijahh' de-Arr said...

hahaa...~~

=D

shahjiehan said...

tringin doe nk blajar main gitar....

dhilla nazli said...

ouh... gitar dosa sb melalaikan ey??
igt kn sebab dye bertali... mainan syaitan ta silap..

Red said...

shahjiehan : belajar je :)

Red said...

dhilla : pfft. mainan setan.?? okay. kenapa nasyid guna gitar bass kalau dah tahu mainan syaitan.?? haha. cool kan.?

ceritasekupang said...

nice entri...thanks for sharing...Islam itu syumul... ^_^

Red said...

ceritasekupang : thax far coming by :) and yeap. islam tu syummul :)

stalker hebat ! said...

oke.

suke ini post.

based on niatla.

Red said...

stalker hebat : haha.. thax :P

A'IM said...

going agree with u.. nice ..

cik AF said...

nice, satu perkongsian yang menarik. red, but fa nak tye, kalau yang bermain gitar dan menyanyi itu perempuan macam mana red? Kalau lelaki fa rasa ta de masalah sangat. Nak minz pendapat awak je :)

Red said...

A'im : gimme 5!! haha XD

Red said...

aufa : nanti red ulas kan dalam entri, ye :)

Red said...

eh. komen yang lama lama hilang, ek.?? hoho

nur dhiya' aida said...

niat :) kalau niat baik, xkan dapat dosa kot ?

HAJAR hasan said...

err.. i'm playing violin.

even, my fren pun pernah tanya, betul ke, x boleh main alat muzik? because she's interested in playing guitar. and, i'm not really sure about that.

plus, i played violin since i was in form 2. but then, kitorg minta penjelasan dr ustazah. and, jwpn dia lebih kurg mcm tu lah. tp dia xdelah ckp, yg alat muzik is totally haram. dia explain tentang hiburan dr semua sudut. so, mse tu, xde lg suspicious. :)

Pijisketch said...

cite pasal drum pulak :))

BLOG LUKIS2

Red said...

aida :)

Red said...

HAJAR : so, conclusion nya, setuju ngn red.?

Red said...

piji : ha. drum.?? haha :P

Dieba Azman said...

YUP! BETOL TU.. kite setuju.. hihih
pandai RED betah.. :)

Red said...

Dieba : Haha. :P

amny said...

guitar???huuhu..no meaning 4 me..hahah

Red said...

amny : thumbs up :)

Red said...

kenapa macam tak imbang aje komen ni.. oh okay. dah imbang :)

Red said...

rashid : =.=

Red said...

idayu : blaja aje :)

Qaseh dalia adelia said...

untuk diri sendiri maybe tak salah kot kalau hiburan yg kita buat tu melalaikan org lain .. hingga waktu solat diabaikan sbb nak tgk hiburan yg kita kasi .. macamane ? hihi .. niat kita suka2 kalau dlm masa yg sama melalaikan org lain .. macamane ek .. huhuh

Red said...

duh.. nampak sangat qaseh tak baca isi entri ni. *kecewa*

adella147 said...

huh,,ni yg bez ni..stuju sngat2..blela truskan guitar learning na..*i.allah*..=)

Red said...

adella : okay. gluck :)

Alin said...

sy lgsg xpandai main gitar.

Red said...

Alin :

Kenapa tak pandai :)

arepchepha said...

Well said.. jujur pada diri, adakah mendengar alunan gitar melalaikan? Kalau kita dengar muzik yang melalaikan, walhal bukan dari instrumen bertali pun dosa.. Kalau lagu bermain instrumen bertali, mendekatkan diri kepada Allah, y not? And I agree with ur definitin of 'melalaikan' which is lalai daripada mengingati allah dan tanggungjawab, khayal dibuai muzik sehingga x ingat dunia..

Red said...

arep :

true :)
p/s: its kind a wierd reply to my self. haha XD

Faaein Talip Roy said...

teringin nak main gitar.. ajarkan boleh? hehehe..

salam ramadan kareem.. =]

Red said...

faaein talip roy :

kalau kau perempuan, aku ajar kan.

GaDis BuTtErFLy said...

biasanya org main gitar untuk kepuasan diri, santaikn diri. jd, itu sume hiburan untuk diri kita n konsep lalai tue saya setuju... wahha, bestnyer lau dpt main gitar :)

Red said...

gadis butterfly :

:D

|Silly-Willy-Sarah| said...

Assalamualaikum..
rasa nak print je statement ni n bagi kat parents.. hehe.. sebab parent tak kasi main gitar.. bukan pandai pun, taula sikit2 basic chord yang wujud, main pun kadang2 :) .. main untuk santai n relax bila penat study n wat esemen.. untuk diri sendiri.. hehe..

Red said...

|Silly-Willy-Sarah| > haha. tapi saya bukan ustat :P

Muhammad Salman said...

saya nak tanye.. saya violinist. adakah bermain violin ni haram dalam islam?
violin ni ada unsur petik tli dan geserkan tali.. dan selalunye main violin nie more pada geseran tali.. .. jd mcm mane tu?? kire haram jugak ker?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...