pg 56 : Cinta dan janji. Some are worthless | Gitarputeh


Wednesday, May 04, 2011

pg 56 : Cinta dan janji. Some are worthless


Assalamualaikum.




Final exam dah habis. Aduh. Bila dah sampai Johor ni, hilang pulak ke-kreatif-an buat pendahuluan. Pfft. Okay skip. Tak banyak benda yang boleh di cuci mata survey bila sampai Johor ni. So, harap harap tak putus entri best untuk korang, my beloved readers :)



 Syeera Sanders

Okay. Tak banyak survey yang red buat, tapi ada jugak hasil dari surf internet. Ehem. Dulu kan, red pernah jatuh cinta admire gila kat Syeera Sanders. Dia ni seorang penyanyi cover kat youtube. Suara dia sumpah lunak. Tapi channel dia dalam youtube dah tak ada. Dia dah deactivate kut.


Seriously minat gila kat dia. Sampai mimpi pergi jumpa dia. Okay tipu. Kenapa minat dia.? Ehehe.. sebab red suka sangat kat perempuan yang pandai nyanyi. Yup. Kalau plus pandai main gitar, oh(!) pakej tu.! Boleh duet sama. Ah ha.



But, I'm sorry my deared Syeera. I rasa I nak beralih kasih. Maaf. I terpaksa curang. Ada seorang lagi ni, dah pun duduk di tempat pertama dalam hati I. (peh ayat jiwang tak boleh blah). Actually red dah terpikat kat sorang budak perempuan form 4. What.! Baru form 4.?




 Najwa Latif


Najwa Latif namanya. Owh. Mesti korang dah familiar sangat dengar nama tu kan.? Yup. Dia pun seorang penyanyi cover dalam youtube. Owh. Tapi suara dia lebih lunak owh. Plus, dia pakai tudung and nampak lebih ayu. Actually red dah lama follow dia punya lagu lagu covers. Yet, sekarang dia adalah seorang artist.(!)



Sebab ada suatu hari tu, member minta red ajar main lagu Insyaallah by maher zain. So, red cari lah cover Insyaallah dalam youtube. Yeah. Search. Then, red klik aje mana yang ada. Yang first, klik kat Heliza Helmi. Then, baru klik kat adik yang masa tu belum ramai orang kenal. First time dengar suara dia. Cair beb.



Sumpah red dah jatuh cinta kat dia. Oh. Stop berangan. Then, red stalk lah dia. And found her biodata. Oh I got to admit it. Some are pretty awesome. True. Rasa macam awsome bila ada sikit persamaan dengan dia.



 kenapalah suara kau lunak and kau pandai main gitar.?


Guess what.? She's a Johorean. Wah-la-weh. Teruja siot. But, dia pangkat adik adik lagi lah. Baru 16 owh. Form 4. Yup. Form 4. Yet, dah jadi artist. Well, rezeki masing masing. Rezeki kita semua tak sama. Kan.? But. Tugas kita semua sama. Sebagai perantau. Yang mengutip hasil dari tempat yang kita singgah. Right.? I mean, dunia.



Okay back to the topic. This is the most interesting fact. She's a Gemini.(sama dengan red). Oh wow(!) Plus. Birthday dia sama dengan birthday red. Waha. Sangat teruja. Okay sengaja tak bagi tahu birthday dia. HAHA. okay. Orang Johor rawks!



Boleh terbawa ke mimpi ni. "Eh wawa. Kalau kau terbaca blog ni, aku nak jadi bf kau, boleh.?" . Okay gurau. Tak serious pun. Macam lah layak diganding kan dengan artis kan.? Well. Bukan nya apa. Just belum ready nak ada relationship lah.



 red in relationship.? No way.


Pernah tak korang fikir, relationship yang belum halal ni banyak risiko nya.? Okay tak payah cerita pada maksiat, semua orang pun dah tahu. Pegang tangan. Jangan kata pegang tangan. Pegang baju yang ngam ngam lapik kulit (sarung tangan) tu pun kira dosa tahu.? Even bercakap dengan perempuan luar garisan Islam pun dosa, tahu.?



Then, kalau dah kapel ni, banyak lah pulak janji janji manis yang akan bertabur tanpa orang kutip. The most familiar janji yang pasti akan wujud : Perempuan akan minta lelaki tu janji akan setia. Jangan deny.



Then, mula lah janji janji tu di-verity-kan. Di pelbagaikan. Then, bila dah tak jodoh, mula lah si perempuan ungkit pasal janji janji yang telah bersepah ditaburkan. Mula lah lelaki di persalahkan. See how innocent are we.?


 Ehem.


Actually, lelaki rasa macam terpaksa tabur janj janji tu. Kalau tak, nanti si perempuan tu merajuk. Ya. Perempuan kuat merajuk.Then, kena pujuk. Ada yang senang tu, ok lah. How about yang pujuk perempuan macam tunggu pokok durian tumbuh.?



 Janji adalah sebagai pengikat even ter-dosa.


Okay back to the topic. Bila dah kapel, banyak janji ditabur. Then, how about janji yang tak tertunai.? Contoh nya nak hidup bersama. Tapi tak ada izin Allah. Tak ke, dah mungkir janji tu.? Ya. Mungkir janji. Orang yang mungkir janji tu, tergolong dalam golongan munafik, tahu.?



Oh ya. Bila dah tergolong dalam golongan munafik, maknanya tergolong dalam golongan orang yang kecundangan iman nya. Ingat lagi tak.? Dalam subjek agama form5.? Ha. Tang tu lah. Itu baru kes macamana kapel ni senang senang aje jadi munafik. Eh. Allah tak suka orang munafik tahu.? See.? Senang gila nak kecundang iman bila kapel.



"alah. Kalau macam tu, stik aje lah pada janji. Jangan lah break"


Fine. Senang nya jawapan. Okay. Yang bercinta last last kawen tu lain cerita. But. How about yang tak ada izin Allah.? Memang Allah dah tak izin kan. Memang Allah dah plan kan korang tak bersama. Sebab korang ada jodoh yang lagi bagus. So. Tak kan still nak stik pada janji cinta.? Kahwin dua.? Oh red lelaki sure tak kisah. Tapi yang perempuan.? Mesti ramai tak setuju, kan.?




 women with single minded
 

Okay back to the topic. Janji. Bila dah mungkir janji, mesti tipu berlaku tanpa sedar. Tahu kan, tipu tu dosa. Kita selalu dengae, "eh. hari ni hari jumaat. tak baik tipu, tau.!". Eh.! Bukan tipu hari jumaat aje dosa tau. Tipu hari hari lain pun dosa. Mudah nya dapat dosa bila kapel. 


Ehem.


Tu belum lagi bila perempuan yang tipu. Cakap, "I.? Eh. I Single lah.." . Padahal banyak spare bersepah kat belakang. Mentang mentang laki muka hensem tanya. Yang muka stok pecah tembok, jadi spare. Dem.! (ramai terasa). Eh. Bukan korang tau. Korang semua baik. Korang mana ada macam tu. Ehem. Ya. Korang baik.



Well, selagi boleh avoid these thing, avoid lah. Sebab tu red belum fikir untuk in relationship lagi. Nak sara anak orang pun belum mampu lagi. Because I'm still a student. Yup. Masih belajar. So, setakat janji janji dalam bercinta.? Peh-lis.



deals with rules


Okay. kalau korang nak sangat bercinta, nak sangat tabur janji, fine. Boleh. But.! Macamana janji korang dengan bos kita.? Yup. Bos kita, Allah S.W.T. Ingat tak.? Ya. Memang tak ingat. Tapi, setiap manusia, masa dalam alam roh, kita ada janji dengan Allah untuk patuh perintah nya.

  

So far, ada suruhan-Nya di ikut.? Okay ada. How about larangan-Nya.? Ada di jauhi.? Even buang sampah merata pun belum dikawal. Buang sampah merata tu, Allah marah tau. Cuma kita aje yang tak perasan. Or di spesifik kan, kita tak tahu. Yup. Kita tak tahu. Please lah. Islam tu indah. Islam tak ajar buang sampah merata tahu.? Kalau ada di ajar, Tak cantik lah Islam tu.



Sama sama lah kita renung kan. Patut ke kapel.? Sebab, most people kapel, semata mata atas dasar nafsu untuk bersama.(ramai terasa). Bukan atas landasan menegak kan islam. Sebab tu, banyak gila janji murah ditabur kan.  Ingat lah balik janji kita pada Allah. Wallahualam.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


36 comments:

Wafiy Suzly said...

excuse me mr red, kamu telah mencuri gambar kekasih saya wawa secara terang terangan. because of that. i sue you!

i am johorean too. rawkss

Red said...

wafiy : perasan kau wafiy. hak hak hak.... XD dia aku punye muehehe...

Wafiy Suzly said...

ni betul, kami dah declare, haha

Red said...

ya. declaire putus. muahaha XD

Cik Mira said...

wah panjang betol entry. dari najwa ke kapel dr kapel ke pasal laen. tp setuju. relationship bese la kan janji2 ni. :)

Red said...

cik mira : oh ada yang perasan plot cerita yang red plan yek.? wakaka XD thax :P

nelly said...

najwa latif ? like !!!!
tapi , tak pandai main gitar ~~~

Piah Becok said...

good point. definitely ramai akan terasa. haha... kesimpulannye, kalu rase belum time tu tak payah la gatal nak berkapel-kapel kan?




terbaru: KONDOM ITU BUKAN UNTUK DIMAKAN

Red said...

nely : haha.. kira dah nak sama lah tu.. cuma ta pandai main gitar je eh.? haha :P

Red said...

piah : absolutely! :) eh.. nama piah.. macam nama yang sepah rajalawak sebut je. HAHA. okay kidding :P

si macho said...

checked ✔

aku nak update tp mouse rosak =.="

apesal ko tak jd artis youtube sore ko kan boleh tahan -.-" XD

Red said...

feeza : aku malu lah.. :P

KUREKURE COMEL said...

hehehe...dulu mina mcm red jgk...
last2 kecundang jgk...mina tercouple dgn mat....alhamdulillah kawen dah pun...takdir kami...


bg mina nak couple blh..tp biarlah berlandaskan ajaran islam...

mcm kwn mina tu..hehehe

Red said...

betul... macam red cakap kat perenggan terakhir tu, ann.? :P

acan ketot said...

uui..
lau nk jnji..kne pastikn bley ditepati..

Red said...

acan : tu lah pasai :P

nysa said...

nisa suka syera sanders tu..

lagu sudahlah sayang..best giler !

nelly said...

aah ..hahaha ...
adik Nelly pandai main gitar ..nelly ?
hampessss !

Red said...

nysa : haha. tak sangka ada orang lain kenal dia :P

Red said...

nelly : haha. macam tu pulak.? btw, nelly dah rabun balik ke.? ahahak. :P

miss shark said...

makanya, percintaan selepas kahwin adalah yang terbaik. haihhh..

Red said...

miss shark : tak jugak :P

Budak Botak said...

he3, byk pengajaran dlm cerita nie...

Entry terbaru -> USB Flash Yang Bercahaya Bila Mesej Facebook Masuk... (",)

Red said...

budak botak : hei. thax visit, yaw! XD minat gila kat blog budak botak XD XD XD (exited)

A'IM said...

haha.. layan gitar karen lah..

Red said...

a'im : tak pandai main aa bro..

Miecyber said...

They are talented and cool.

Ais Artik kian cair

Red said...

miecyber :yeah :)

cik hemo hemo said...

cinta after married the best way.



terase gatai nak p nikah. kehkeh~

Red said...

cik hemo dah balik ~

hyemynameisrasyid said...

pergh.,awek main gitar bai.,
smart x diorg ni main.,aku mmg kureng sket psal bdk2 main gitar kt utube ni., influence muzik berbeza.,

Red said...

alaa.. grade 2 aje . HAHA XD

dhilla nazli said...

uhum.. tpi en.. tapi en..
same je kalau tak kapel tapi duk gedik2 dengan laki/perempuan lain.. konon bff... =(

Red said...

dhilla : baik nasihatkan dia :)

NuR 'aQiLaH said...

serunuk kalo dapat lelaki yg nak bawa kita ke jalan yg lurus kan?

tapi x semua yg kita nak, kita akan dapat... Y_Y

Red said...

aqilah : perempuan baik untuk lelaki baik :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...