Girls stands out : Claim your right over guilty on love. | Gitarputeh


Friday, May 27, 2011

Girls stands out : Claim your right over guilty on love.

Assalamualaikum.







Gud days, macho gents and manja ladies. Dua hari lepas, aku cuba membiasakan diri untuk menjadi biasa. Err..yeah. Menjadi biasa. How.? Dengan tak pegang alatan elektronik. And and guess what. Aku tak Berjaya. Sebab ada sorang kawan ni, telah menghantar kan satu email. Yeah. And aku terpaksa jawab.



               
"Salam. Red. I nak tanya pendapat you sikit. Macamana I nak hadapi dengan
Orang yang suka kat I, but he used to be my good friend.? It's really annoying.
this shit always happens. Seriously. Asal layan baik kat laki aje, mesti diorang
jatuh hati. Tak suka Lah kalau selalu macam ni. So, I nak mintak pandangan
you, macamana  nak hadapi masalah ni.?  Hope you reply. Lots of love, ****."




Okay. Di sebabkan aku ni baik. Aku jawab soalan dia. Okay. How. Macamana nak buat kalau situasi kat atas ni terjadi.? Well, First. Kepada korang yang belum hadapi situasi ni, listen carefully. Do not treats boys very very extra nice. Because, boys and girls cannot be a very very good friend.




 paused friend

Lelaki, sikap nya lebih mudah jatuh cinta berbanding girls. So, kepada korang yang belum hadapi situasi kat atas ni, jangan mengada ngada nak jadi bff dengan opposite gender. Just don't. Kalau tak nak hadapi situasi kat atas. Betul, aku tak tipu. Aku dah biasa nampak situasi ni. (bukan terjadi pada aku)


Ehem.


Pernah lah, dulu kan. Aku tengok ada kawan(s) aku. Yes. Lelaki dan perempuan. Diorang memang rapat gila. Rapat yang gila. Diorang kata diorang ni bff. So, aku tak lah expect apa apa lebih. Dalam sebulan macam tu, aku tengok diorang dah tak bertegur.



So, aku tanya lah yang perempuan. Dia kata yang si lelaki tu fall in love kat dia. Tapi kawan aku yang perempuan ni cuma anggap dia sebagai kawan aje. Tapi tu dulu. Sekarang dah ok balik. Siap bawa pasangan masing masing lagi bila reunion. Tapi diorang ni baik. Diorang masih endah kan kawan kawan yang takde awek. *terasa*




 Forced love.?

Okay back to the topic. Macamana nak buat kalau ada kawan baik jatuh cinta kat kita. But. Kita tak nak kapel ngan dia. Okay. pendapat aku, just ignore him. Yeah ignore. Jangan risau. Perasaan lelaki ni macam ferrerro roche. Sekejap aje hilang.



Lama lama si lelaki akan lupa kan perasaan kat perempuan yang dia tak dapat tackle. And and dia akan cari yang lain. Pernah tak korang tertanya tanya, kenapa lelaki tak setia.? Ha. Itu lah jawapan nya. Sebab perasaan lelaki macam ferrero roche. Cepat habis bila tak pandai nak simpan. Err. I mean, bila tak pandai jaga. (Woha)




"Then, kalau I ignore aje, nanti di kata sombong pulak."


Yeah. Aku ada kata suruh ignore. Sombong.? Ah. Tak payah percaya tu. Nak tahu tak, lagi korang layan, lagi dia akan reply. And dia akan terus ayat and ayat and ayat sampai korang terima dia. Even rasa macam terpaksa terima dia. Your heart say no, But atas kasihan kat dia, korang terima dia.? Such a fuuu rules.




Jangan terperangkap dengan hanya satu perkataan


Setakat pernyataan yang ada perkataan sombong tu, cuma akan tinggal perkataan aje lepas 2-3 bulan. Or tahun maybe. See.? Even bertahun pun, kalau Allah dah tetapkan dia akan muncul balik sebagai kawan, still dia akan hadir. Macam kawan(s) aku yang aku cerita kan tadi. Then, bila dah jumpa balik, sorang pun tak ingat yang salah sorang antara diorang pernah ungkapkan perkataan sombong tu. 




"Tapi red, I takut lah. I tak suka kehilangan kawan. Macamana kalau dia terus tak tegur.?"


Hey. Come on. Who cares. Kan dah cakap tadi, lelaki tu still akan contact balik. Bila dia dah dapat tackle perempuan lain. Yang sudi nak jadi awek dia.  Yeah.  Aku dah banyak tengok situasi macam ni. And most of the result, lelaki tu akan kembali dan claim diorang masih berkawan. Berkawan biasa. Biasa-biasa. Selalu dengar, kan.?




 Having a little beleive


Ehem.


By the way, kenapa nak persoalkan dia akan tegur kita balik or tak.? Kalau betul dia tak tegur balik, means tak ada jodoh antara korang. Even sebagai kawan. Jodoh kan, rahsia Allah. Allah dah aturkan yang terbaik. Allah always knows good and bad for us. Allah makes no mistake. Kan.?




"Dia kan melayu. Kan Hang Tuah dah cakap, tak kan melayu hilang di dunia"
                                                                                                                                    -sepah


So. Cara terbaik adalah ignore. Perkataan sombong will never last long antara korang. And, tak payah ragu ragu pasal dia akan hilang selamanya. Sebab perasaan lelaki ni sekejap aje. And kan korang tahu, lelaki ni cepat bosan. Yup. Cepat bosan. Lagi lagi bila tak dapat tackle. Then, Mesti dia cari yang lain. Nak cover bengang tak dapat tackle.



Bila dah cover bengang tak dapat tackle, baru lah dia claim yang dia dengan perempuan tu kawan. Lelaki = ego. Bengang tak dapat tackle =  bawa diri. Cover bengang > claim kawan. Rules no  12. (Entah mana ntah aku cekup). So, aku tegaskan lagi kat korang yang belum hadapi situasi kat atas, kalau tak nak benda ni berlaku, jangan layan lelaki too nice. Sebab lelaki lebih mudah jatuh cinta.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


34 comments:

Ariana Sophilea said...

walawehh..
doktor cinta:)

Red said...

mana ada. pakai hembus aje tu.. :p

asmak said...

btol la weyh..setuju2 :)

Red said...

asmak : kan.? :)

Zaza said...

salam...i like ur entry..syok giler!! patot nya entry ni lama dh ada...huhuhu...
u have to b great cos...zaza 1st time baca entry anda...wlpun follow...hehehe..
keep it up..bebeh

aMiRaH said...

Owh! nice entry.. anyway i like ferrero roche..haha :p

| gad1s s0ypans | said...

hikhik....
nie mst hebat ann dlm bercinta.....
sampaikan ada yg minta pendapat....

bag0s....!!
c(:

nelly said...

cewah ..bakat !
=p

Red said...

thank you, zaza :)

Red said...

amirah: sama lah :)

Red said...

gadis sopan : eh mana ada. I really bad in love lah. Buat girls merajuk, I pandailah. tehee...

Red said...

nelly : eh. mana ada. hembus je tu. Haha.

Black_roses92 said...

yup2..betul2. tim pn pnh rse bnd ni.. err..hard nk hadapi. lyn baek cket, cair. adoi..lelaki2. mjur la skrg da ad yg punya, so, sng sikit hdup. tp incik lelaki lak prob sbb dia kne hadapi lelaki yg rmai di sekeliling tim. haha..

Ain Zulaikha said...

fuyooooo dengan detailnya di jawab.. bytheway, my bff is my bf.. hahaha itu paling mujarab kan.. last sekali selalu camtu... haishhhhh

deeya said...

pernah berada dalam situasi tu .. yes ! zaman muda2 dlu kemaen melayan . tapi zaman muda2 ai sekarang , tak layan dah ..

lelaki ?? oh sory ! ingat senang nak percaya ??! hahaha ~ yupz ! yg terbaek adalah 'IGNORE HIM' =)

Red said...

kan kan.? laki senang fall in love, kan.? :P

Red said...

deeya : kan kan.? Ignore aje.

Red said...

ain : ha?? macamana tu? haha. btw, jgn terkejut bila dapat tahu yg bff u jadi bf u balik. haha.

kim sha chi said...

asal cam btol??hehe..but sometimes..we really care whether "they" will tgur kt blik or not... :)

Red said...

isya : baik betul lah kau ni. Haha.

kim Sha chi said...

nk buat cmna..dh dlahirkn camni..=P

Red said...

isya : ai che che. haha. ye la tu XD

MissF said...

benci wehh jwpn ko...
sbb aku skrg ni dlm situasi 1st tu. lelaki yg aku aggp kwn, bkn sk kt aku tp aku rs mcm dh tahap obses.
jd aku mula jauhkn dri drp dia. aku igt dia akn ignore kn je aku ni. rpnya x. dia cri kwn2 aku, dia cri adk beradik aku dan mtk diorg jd org tgh antara aku ngn dia. wtf??? ko rs mcm bangang tak laki cmtu???
aku smpi xtahu nk bt cara apa dh. smpi dh tahap benci giller dh kt dia skrg ni! grrr. benci sbb aku dh mula tkt dia gn cra halus @.@
nk kata aku lyn dia very2 nice mmg tak ah. sme je mcm aku lyn kwn laki lain.

Red said...

missF : woha.! anda ada sex appeal yang tinggi.!

MissF said...

erk. punya pjg bjela aku berceloteh, 2 je ko bls? huk huk... ko xde cara nk solve kan masalah aku ni ke?

Red said...

missF : berdoa agar Allah jauh kan musibah yang lebih teruk. Percayalah. ni semua kerja Allah, He knows the best. Allah makes no mistake, kan.?

So, kalau missF betul nak jauh dari dia, mintak kat Allah. :) Insyaallah..

I think its the best way. - Plan z

MissF said...

Thanks :)
Sometimes aku terfikir, kenapa org yg kita nak, tak nak kat kita dan yg kita tak nak tu pulak yg terhegeh2?... btl2 dugaan... huhu...
pape pn thx ya.

Red said...

MissF : no hal lah :)

far said...

facing this problem right now..

Red said...

far :

good luck ^^

far said...

tekanan aku wehh.bile aku strt ignore die plak buat ayat touching even though aku bukanlaa ignore die sgt pn.still contct lg but not like always laa..aiyoo~

i more thing aku nk tye kau la as lelaki bile aku cakap aku nak kawan je memang lelaki akan try dapatkan lebih dari kawan ke?

Red said...

far :

kalau kau menggedik lebih, apa salahnya aku expect more.? haha

Anonymous said...

WHat if klo lelaki jenis yg setia gler punya,meaning that lelaki bkn jenis yg slalu senang2 jer nk jatuh cinta?still ignore them?

adinde said...

weylaweh..sejibik..eh sebijik cam situasi aku....da la laki 2 sklas ngn ak,penah jgk dia ckp aku smbong,walhal aku mls sngt nk lyn dia cz dia pon da ad awek...ad awek pon,smpat ag ajk aku date..ee xkuasa aku....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...