Segmen Tips Red : Penting nya lelaki dalam memimpin. | Gitarputeh


Monday, April 25, 2011

Segmen Tips Red : Penting nya lelaki dalam memimpin.




Adab dan tutur cantik terpelihara;
Cantik di hati dari di mata;
Buah kata pembuka bicara;
Membalas permintaan dari Si Jelita.



Assalamualaikum.




Amboi. Berpantun pula abang merah kita. Ehem. Maaf ya, lambat update. Minggu ni ada pack sikit dengan kertas kertas final exam. Tapi demi korang korang sekalian, rela red cari masa untuk korang. (dem.! Tak pandai tipu).


Ehem.


Okay less talk more action. Wait. Dalam ni tak ada talk and action. Tulisan ada lah. HAHA. Okay abaikan. Macam yang korang nampak kat tajuk, ini adalah Segmen Tips Red. Ya. Segmen red. And this page is also the first pertanyaan dari pembaca.



Orang nya comel molek tapi tak pernah tunjuk kan muka full. Kura kura comel/KKC nama nya. Dalam blog dia, dia lebih kepada cerita personal yang maybe korang boleh jadi kan teladan. Basically, segmen ni adalah untuk tanya tips. Tapi requestment KKC adalah kepada pendapat red.



Actually red tak kisah pun. Korang tanya tips ke, pendapat ke, tetap red akan bicara kan apa yang korang mahu. Ehem. Dalam kes KKC, dia hadapi satu masalah dilemma. Ya. Dilemma.




"suatu hari korang pergi ke laut untuk mandi manda bersama ibu, ayah dan suami korang. Tiba tiba ibu, ayah dan suami korang lemas. Air laut menggila bergelora bagai nak rak.

Korang hanya boleh selamatkan sorang sahaja. Diantara ketiga tiga orang tercinta ini, siapa yang korang akan selamat kan.? "




Dilemma kura KKC ini adalah tak dapat memilih nak selamatkan siapa. Tapi gerak hati nya nak sangat selamat kan ibu nya.


Ehem.


Okay. Red bukan sahaja akan jawab untuk KKC, tapi korang jugak boleh pertimbang kan pendapat red ni. Let see. Dalam kes kat atas. Siapa yang akan korang pilih untuk selamat kan.? Jawapan nya adalah si laki laki. Ya. Lelaki. Kalau red di tempat KKC, red akan selamat kan suami.



"why.? Tak sayang ibu and ayah ke.?"


Okay. let's take it this way. This is not about family love matter only. Cuba korang tengok secara overview. This is about life. And life is about go on for generation. So, about life matter, kita kena tengok kesan jangka masa panjang. Don't get me wrong.



Selamat kan lelaki. But I prefer korang selamat kan suami. The reason of tak selamat kan yang perempuan, adalah kerana lelaki lebih rasional. Okay. Andai kan korang selamat kan ibu. Ibu adalah seorang perempuan. Dan secara fitrah nya, perempuan senang panik.



Jangan ada dilemma

Different from lelaki. Kaum yang kacak dan lucu ni, pandai kawal panik. Dan, kaum lelaki juga tahu apa nak buat dalam keadaan kecemasan. Fikiran mereka sangat sensetif dan peka. Perasan tak, kaum perempuan tak boleh buat apa apa masa panik.?



Okay. For example. Andai nya masa tengah lintas jalan. Tiba tiba ada satu kereta laju hon. Perasan tak, yang para perempuan ni akan blur tengah jalan.? Fine. Korang tak pernah hadapi situasi tu. Okay. take another example.




most of girls stress out bila exam


Semua orang yang berbloging ni ada education kan.? Mesti pernah hadapi peperiksaan kan.? Pernah nampak tak, perempuan yang tak ready nak exam masuk periksa.? Korang boleh nampak diorang panik. Ya. Panik.


Sebab tu, kebanyak kan perempuan menghafal jawapan untuk peperiksaan berbanding lelaki. Sebab utamanya adalah diorang panik kalau tak dapat jawab. Berbanding dengan lelaki, mereka belajar, mereka faham kan konsep. (untung jadi lelaki).



Okay back to the topic. So, kaitkan dengan kes tadi. Kalau korang selamat kan ibu. Apa yang akan terjadi adalah panik 2x. Sebab apa dua kali ganda.? Korang (isteri) plus ibu. Tu belum masuk kalau ada adik beradik perempuan ramai. Kalau campur diorang.? Pehh.


Ehem.


Quotes

Bukan nak kata perempuan tak boleh rasional. Boleh. Ya. Boleh. Tapi di bawah pimpinan lelaki. Dorongan lelaki. Which is dalam kes ni, di bawah pimpinan suami. Sebab korang (isteri) lebih rapat dengan suami berbanding ayah, kan.? Sebab tu ada fakta menyatakan "lelaki suka memimpin, perempuan suka dipimpin." . Ya. Lelaki lebih rasional. Sebab tu mereka hebat memimpin.



Kawan red sendiri pernah mengaku. Which is dia adalah seorang perempuan. Dia kata perempuan ni, semua nya lurus bendul. Ya. Lurus bendul. Well, sepanjang pemerhatian red, its awesomely true. Can't deny it. Ia nya sangat jelas. Okay. Ini contoh 18sx sikit.


Bila lelaki mendatangi wanita dengan niat jahat


Dalam kes perempuan kena rogol. Well, actually she(mangsa) can't protect her self sebab dia tak tahu apa nak buat masa diserang tu. a.k.a. lurus bendul. Biasa nya perempuan dalam keadaan panik, di suruh, baru dia tahu nak buat apa. Macam kes abang red hilang tak balik rumah kecik kecik dulu, ayah red yang ingat kan ibu red supaya yakin pada Allah. Sebab Allah tu ada untuk tolong. See.?



So, macam yang red kata kan mula mula tadi, it's about tengok secara overview. Tengok kesan jangka masa panjang. Which is apa yang nak dilakukan pada masa hadapan. Dalam konteks simple nya, perancangan. Yup. Lelaki lebih pandai merancang. Merancang apa yang nak dilakukan untuk hari yang mendatang.



Lelaki boleh bantu perempuan dan bagi dorongan untuk kuat kan semangat. Dengan ada nya lelaki mendampingi perempuan tu, dia boleh bimbing perempuan tu untuk terus kan tabah and keep on living. Rather than women with women.



Kaum lelaki membantu kaum perempuan


Yup. It's freakin' true that lelaki (pemimpin keluarga) lebih pandai dalam selok belok cari duit berbanding perempuan. Sebab tiada sikap lurus bendul pada lelaki. Sorry to say, but you guys have to admit it. Ia nya lumrah alam. Sebab tu lelaki dicipta kan, memang untuk memimpin keluarga. Plus. Lelaki ada Sembilan akal.



Bila perancangan masa hadapan dah ada, baru keluarga boleh stabil. Tak lah mereka terlalu trauma. Kalau nak ambil kes kewangan pula. Banyak mana sahaja kaum wanita boleh jana duit.? Berbanding lelaki yang bersikap pemimpin (suami).?





Terima kasih sudi baca. Kalau korang berminat nak tanya red, klik SINI.





Sekian





.


22 comments:

KUREKURE COMEL said...

tp red...mcm tergantung la.....
kalau mina selamatkan suami....

mmg pompuan akan panik..tp....

Wafiy Suzly said...

kalau ade sape tak phm taktau la, huhu

Red said...

mina : actually macam ni. bila lelaki terselamat, bila otak dia dah stabil, dia akan cover semua panik tu.. percaya lah.. tanpa lelaki, perempuan tak tahu nak buat apa apa...

Red said...

wafiy : gimme 10!! haha

cik hemo hemo said...

yepp . tapi kekadang kalau dalam memimpin , lelaki pon perlu pendapat perempuan jugak . berdasarkan pengalaman kat sekolah dulu laa .. mereka sebenarnya saling memerlukan dalam memimpin .. ^^ nice one .

KUREKURE COMEL said...

ok...maknanya bila mina selamatkan suami....secara automatik...si suami akan menenangkan mina....dan cuba cari jln utk selamatkan mak n apak...

betul?

Red said...

cik hemo : tapi idea diorang semua tak leh pakai. wakaka XD

Red said...

mina : bukan... jgn sala faham..

KUREKURE COMEL said...

owhhh..baru mina paham....tq red...hehehe

Red said...

mina : sama sama :)

misS FEeza macho ! said...

==!

oke lurus bendul ==!!

nasib bek aku MACHO :D

so aku tak termasuk :rokok

:pijak :tikam red

Red said...

feeza : ==!!!

misS FEeza macho ! said...

amende ko sentap nan kau =="

da ar aku lambat tau entri ko ni ==!

Red said...

bukan ke ko suka usha sini.? =.=

nelly said...

sebab perempaun cepat emo ~
mana tak senang panik berbanding lelaki .
jiwa sensitif ~

| gad1s s0ypans | said...

harap2 laki x salah pimpin p0mpuan......

(=

Red said...

nelly : ha ah . haha :P

Red said...

gadis sopans : insyaallah :)

NuR 'aQiLaH said...

nak lelaaaaaaaaaaaaaaaaki.

eh eh desprete x? heh

Red said...

aqilah : haha. nak.? mari. pergi agensi cari jodoh :P

Anonymous said...

aku TERPAKSA stuju ng red..point betul.tapi sebab nak jaga gengsi,aku kena guna term TERPAKSA tu..

Red said...

anon 10.08 :

terpaksa eah.? hahaha.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...