pg 50 : Dugaan berat, bukan maksudnya Allah kejam. | Gitarputeh


Saturday, April 16, 2011

pg 50 : Dugaan berat, bukan maksudnya Allah kejam.


Assalamualaikum.




"ya Allah. Kenapa dugaan nya macam ni. Aku dah tak larat nak hadapinya, ya Allah."


Mesti korang pernah hadapi beberapa scene yang buat korang terfikir macam ni, kan.? Jangan tipu. Semua orang pun pernah. Yup. Pernah. Okay. for example, masa korang ditimpa musibah. Macam yang red nampak petang tadi.



Kisah nya masa 4 petang. Red secara tak sengaja ter-stalk orang.  Ya. Tak sengaja. Ehem. Well. Ada dua orang awek. Sorang tengaah bercerita dengan sedihnya. Sorang lagi mendengar. Situasi tu menarik minat red. So, red come closer.



gambar perhiasan
 

Rupanya tentang si awek ni being dumped oleh bf dia. Mula lah tak ada semangat. err. Orang muda. Well. Abaikan kisah tu. Apa yang red nak cerita kat sini adalah tentang dugaan yang korang hadapi.


Ehem.


Most of korang mesti rasa down gila bila dugaan-Nya terlalu berat. Betul.? Okay red anggap korang jawab betul. Okay. Andaikan, korang selalu dapat markah tinggi masa sekolah dulu. Tiba tiba, suatu hari tu, Allah buat result korang jatuh down to the slope.



mesti rasa down bila dipinggirkan


Well, apa korang akan rasa.? Mesti nak rasa down gila, ye tak.? Rasa bengang sangat. Rasa dugaan ni berat gila. Okay. Ambil situasi lain, korang secara tak sengaja, tak dapat bergerak dalam kumpulan. And ahli kumpulan korang anggap korang sleeping partner. Padahal korang betul betul tak dapat nak menolong diri masa tu sebab ada banyak masalah.



Even masa awal awal punya kerja kumpulan, korang ada sumbang kan serba sedikit, still diorang kira korang jadi sleeping partner. Apa korang rasa.? Mesti korang bengang, kan.? Rasa macam dugaan ni berat sangat.


 And asyik tertanya tanya. Kenapa Allah bagi ujian sampai macam ni. Sometimes sampai nangis pun ada. Nak nak lagi masa korang dah nak exam, dan dan tu jugak ada belamblak assignment. 


 Biasa nya perempuan lah yang akan stress sebab ujian dari Allah ni. Yup. Perempuan. Sebab perempuan punya cara pemikiran tak berapa nak wise macam lelaki. Ehem. Untung jadi lelaki.



gambar perhiasan


Here's the facts. Lepas ni korang dah tak payah nak tertanya tanya, kenapa Allah bagi korang ujian berat macam tu.


Ehem.


Actually, korang sendiri yang mintak. I mean, korang perasan tak, selalu korang berdoa, "Ya Allah, jadi kan lah aku seorang yang tabah". Kalau bukan doa yang baru baru ni, mesti doa yang past past year punya. Yang lepas lepas. Yup. Kita tak tahu bila Allah nak makbulkan doa kita.


 So, bila korang mintak untuk jadi lebih tabah, Allah bagi lah ujian tu. Mengikut level. Allah tak bagi ujian selepuk susah macam tu. Allah bagi by level. Ya. Setiap ujian yang Allah bagi tu, Cuma untuk mengukur tahap ketahanan korang dalam merempuhi ujian nya. Bila dah di ukur tahap pertama, then ujian kedua akan jadi lebih susah.



ujian-Nya buat kita lebih kuat


Well, korang tak akan rasa benda tu susah actually. Sebab korang dah ada pengalaman menghadapi ujian level 1 tu. Cuma ujian nya di upgrade sikit dengan beberapa cabaran tambahan. Then, sampai lah had korang, Allah akan hentikan ujian-Nya. Dan benda ni akan berterusan dan terusan dan terusan.


 Sama jugak dengan exam. Ingat lagi tak, masa korang darjah satu dulu.? Soalan metamatik dia senang gila. 2+8. 3+6. 7-6. And others. Yup. Senang. Tapi bila dah naik darjah dua, tak kan cikgu nak bagi soalan sama macam darjah satu. Ye tak.? Kan kita dah master soalan darjah satu. So, soalan nya di upgrade kan. jadi 10+6. 7+11. 19-3. Betul.?


 Ia nya nak buat korang jadi mahir. Same goes to Allah punya ujian. Nak buat korang lagi mahir dalam handle kehidupan. So, korang mintak jadi tabah, Allah bagi tabah tu. By ujian nya yang berlevel tu.



flow kedewasaan


Okay back to the topic. It's true that ujian yang Allah kirim kan ujian yang makin lama makin susah. Tapi tanpa korang sedari makin lama, korang makin tabah. Yet. Semakin matang. Yup. Matang. Nampak tak flow kedewasaan yang Allah atur kan kat situ.? Sekali lagi red nak tekan kan, Allah bagi ujian, Cuma untuk ukur had kemampuan kita.



"tapi red, macamana kalau dah betul betul tak mampu nak hadapi nya.?
Luar dari kemampuan saya. How.?"
 
Ehem. Yang ni senang je. Kita tengok kat kes orang hilang Ic, tapi nak final exam. Korang bayang kan, nak SPM or final exam, tapi Ic hilang. okay. Ambil contoh lain. Andai kan. Lappy kesayangan korang hilang. dan dan tu lah nak buat kerja. Emergency punya. Yang important one punya. Mesti korang cuak, kan.? Nak nak girls. Ehem. Relax.



Bila benda macam ni dah jadi, komform luar kuasa korang. So, jalan nya satu aje. Bila benda dah luar kawalan or kuasa korang, serah kan kat Allah. Let Allah do the work that you can't afford to. Take another example, bayangkan carry mark korang low gila. Memang tak leh buat apa dah. Then, serah aje lah kat Allah. Sebab korang dah cuba sedaya upaya unutk jaga carry mark tu. Ini lah yang dinama kan tawakal. Berserah.



Nampak tak permainan kehidupan nya kat situ.? Bila betul betul luar had kita, serah kan aje pada Allah. Biar Allah yang urus kan. Allah tak kejam weyh.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


40 comments:

cik hemo hemo said...

tens. baru lega ciket , sebab ade rase down . nice la entri ni . ^^

Red said...

cik hemo hemo : haha.. same same :P

misS FEeza macho ! said...

-,- . aku down da taleh bangun dah ni leh melompat je XD

Red said...

feeza : lompat laa..

BaTu^NiSaN said...

Rasulullah SAW bersabda,"Sungguh beruntung orang yang beriman, karena segala perkara adalah kebajikan. Jika dia mendapatkan kenikmatan, dia bersyukur (dia mendapat pahala kebajikan) dan jika dia ditimpa musibah, dia sabar (dia mendapat pahala kebajikan juga)." (HR. Muslim)

Red said...

batu nisan : yup. betul tu.

Dalila said...

Bagus2..suke bace entri RED ;)

i will follow u!

Hepi berblogging ;)

Red said...

dalila : thank you :)

cik fza said...

entry yg menarik~
dugaan tu tanda ALLAH sayangkan kita :)

Red said...

cik fza : betul :)

nelly said...

semua ada hikmah ...

Red said...

nelly : :)

KUREKURE COMEL said...

hhmmm...rasanya mina amat tabah skrg...


dulu mmg agak kurang tabah....tp bila dipikir pikir....


semuanya ada sebab..cuma kena sntiasa berpikiran positif...

Red said...

mina : betul tu :)

Revablogspotlive said...

entry sangat bagus ;)

Red said...

reva : thax :)

jaja said...

bersetuju dengan anda.. gimme ten :)

Red said...

jaja : ten!! XD

Wafiy Suzly said...

dah review..

Red said...

seriously.? link.?

i'm not me said...

red,nk tnye..kalo ade sorang kwn ni,bru je lpas terselamat dari accident yg truk n dlm accident tu,kwn dye mninggal..tp lpas kjadian tu,dye mula slah kn Allah..bagi dye,buat ape dye smayang kalo dye still skit..dye ckp,org yg tak smayang pn shat je..so,nk ckp cmne kt dye,bg dye smangat blek n smayang blek?nk mntk pndapat la kalo bleh,sbb da mcm2 da ckp kt dye,tp dye tak dgr jgk..

Red said...

i'm not me : cakap ngn dia, Allah tak nak tarik nyawa dia, sebab Allah nak dia dekat kan diri. sebab Allah suka tengok hamba dia dekatkan diri dengan-Nya. and thats makes He/She is a litle special.

Kalau tak, dah lama Allah tarik nyawa dia dalam accident tu. See, how's Allah sayang kan dia.?

i'm not me said...

erm..ok..nti kne ckp blek la ngn dye ni..thnks red..:)

Red said...

Haha. you are the most welcome, i'm not me.. btw, tak sweet lah nak panggil i'm not me selalu.. ada tak nama yang simple sikit.? :P

i'm not me said...

ye ek tak sweet?hehe..pngil je wanie..:)

Red said...

Haha. ok. hai wanie :)

i'm not me said...

hai hai red..tmksh tau sbb follow..:)

Red said...

tak salah kan, red follow orang yang suka baca entri red.?? :P

i'm not me said...

hehe..ok..pape pn,tmksh ek..:)

Red said...

no hal lah...sudi lah ikuti perkembangan red, ya.? (smiley face)

i'm not me said...

ok,no hal..:)

Red said...

kamu terr baek lah wani.!! XD

i'm not me said...

hahahahahaha..i will be your die-hard-fan la red..hahaha

Red said...

peh!!! terharu siot!!! haha XD sobs.. sobs.. T.T

i'm not me said...

haha..jgn terharu lagi red..sabar-sabar..hehe..truskan dgn entry-entry yg best n berinformasi k..

Red said...

no hal lah. insyaallah :)

Siti Mashitah Saidin said...

pernah dengar : "allah menguji hamba nya yg lemah supaya dosa2nya terhapus... dan allah menguji hambanya yg beriman supaya kuat dan taat padanya..."

huhuhu...

Red said...

mashitah : pernah :)

hOney n' cLOver said...

okeh, entry ni teramat berkesan di hati..akhirnya, ada gak orang nak perihal kan benda ni..
kalau tak ada, dah memang dah jaja cerita rasa tak puas hati kat orang lain mungkin sampai bila-bila..bila baca ni rasa dah kembali tenang...boleh jadi diri sendiri balik...

tenkiu en red...^o^

Red said...

hOney n' cLOver :

oh. kamu lah jaja yang emel aku tu eh.?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...