pg 48 : Beza orang kaya dan orang miskin | Gitarputeh


Tuesday, April 12, 2011

pg 48 : Beza orang kaya dan orang miskin

Assalamualaikum.



 Tengah hari yang terik plus ketensenan yang kelampauan kerana oleh banyak assignment nya. Okay, jangan peduli ayat yang tunggang langgang tadi. Memang fail tatabahasanya. Ehem. Maklumlah, dulu mak hantar pergi sekolah, cabut lari. Sembunyi bawah longkang. Tapi serkarang red budak baik. Ya. Budak baik. Tak buat benda benda jahat dah. Tak buat.



Pagi tadi, red dengan member pergi uptown. Survey awek. Eh. Makanan. Ya. Makanan. Kawan red yang survey awek. Red tak tengok awek awek tu. Tak tengok. Ehem. Then, kitorang duduk lah kat kerusi yang menghadap kedai makanan goreng goreng. Ambil bau je. (tak mampu beli. Save budjet).


 shrimp tempura



Situasi A
Si A         : uh! Macam sedap je menu ni. Tempura owh.. tapi harga dia...
Si B         : lex aa bro.. bukan selalu makan macam ni... bila lagi an.?
Si A         : err.. ye tak ye eik. On..! Abang! Tempura 5 set!
Si B         : uit.?! Sampai lima set.?
Si A         : yelah.. satu mana kenyang bro.. alang alang makan, biarlah kenyang beb.



Mereka berdua ni menarik perhatian red. Kawan red pulak tengah syok survey awek makanan. Malas nak kacau dia. Lepas tu, red terus perhatikan lagi. Sampai diorang duduk. Mengunyah. Sopan betul cara dia makan. Err.. jambu.?



Tengok dress up, macam orang berada. I mean, orang kaya. Okay. Ignore it. Tiba tiba, datang satu orang tua ni. Jumpa diorang.


 gambar perhiasan.


Situasi B
Pakcik tua             : assalamualaikum,nak..
Si A                       : err.. waalaikumussalam. Ya pakcik.?
Pakcik tua            : pakcik ni daripada persatuan anak yatim perak..pakcik ni..datang..
Si B                      : takpe takpe..kitorang tau dah.. kitorang boleh baca kat tabung pakcik tu..
Si A                      : err.. actually pakcik, saya kurang duit lah..belum cucuk bank lagi..
Pakcik tua           : eh..pakcik tak kisah berapa banyak sumbangan kamu..
                              cuma sekadar tanya sudi or tak, kamu menderma sahaja..
Si A                      : err.. macam nil ah pakcik.. dalam wallet saya ni.. ada..(RM50 & RM1)
                               Ha.. ini je yang saya ada pakcik.. saya tak ada duit pecah lah.. maaf ye..
Pakcik tua            : oh.. takpe takpe.. terima kasih ye,nak..



Bila red dok perhati, I was like, "what the H.?!". Beli tempura siap 5 set. Ya. 5 set. Set yang dia ambil gila mahal pulak tu. Mampu pulak dia. Err. Bila buat amal jariah. Nah hamek kau. Haram. Kedekut. Pahala pun tak nak ke.? (sometimes aku tak faham).


bila si lelaki bershopping.



Okay fine. Red follow lagi diorang. Lepas diorang makan. Diorang pergi shopping baju. Red dengan kawan red pun. Masuk butik tu. Kali ni kawan red tu, betul survey baju. Ya. Tak survey awek. Tengok gelagat diorang. Then, ada satu anak kecil dengan ayah nya kat sebelah diorang, yang red turut perhatikan.




Situasi C
Si A                         : weh. Baju ni smart doe..
Si B                         : eh. Bukan kau dah ada ke, pattern ni. Baru minggu lepas kau beli.
Si A                         : itu kaler lain.. well.. aku kan minat warna warna ni doe.. 
                                  satu kaler mane cukup..

Si B                         : haih. Sukati kau lah labu...



Situasi D
Anak kecil             : ayah.. baju ni cantik, kan.? Pattern nya sama dengan baju akak kat rumah.
Ayah                      : oh.. cantik..cantik..
Anak kecil            : akak nak, boleh.?
Ayah                     : akak, baju kan dah cukup, kat rumah tu..pakai apa yang ada dulu, ya.?
Anak kecil            : okay ayah.



Untuk situasi C dengan D. Manusia yang perangai nya pelbagai. Memang tak dapat dinafikan lagi. Dari dekat tempat makan, tadi. Red perhatikan perangai si A. Aneh. Baju tak cukup satu warna.? (what the H.?!).


Well, I guess, memang betul lah, ada perbezaan orang kaya dengan orang miskin. Dulu, masa sekolah (time aku tak cabut kelas), red teringat lagi kata kata cikgu :


"orang miskin dan kaya, kita boleh nampak perbezaan nya. Sangat ketara"


Bila dengar kali pertama, mesti korang ingat perbezaan nya adalah dari segi dress up. Pemakanan. Kereta. And lain lain. Korang pun boleh fikirkan. Sebab faktor faktor tu yang buat diorang nampak kaya, betul.?



Tapi. Cuba fikir kali kedua. Betul ke orang banyak duit, banyak harta tu orang kaya.? Tengok kat situasi C dengan situasi D. Siapa yang yang kaya.? Okay. definitely korang kata Si A kaya, betul.? But.! Jawapan korang salah. Yup. Salah. Situasi D yang sepatut nya merujuk kepada lebih kaya, sebenarnya.



Bukan sebab budi bahasa, bukan sebab rendah diri.



"orang kaya adalah orang yang berasa cukup pada dirinya. Manakala, orang miskin adalah orang yang tidak pernah rasa cukup pada dirinya."



Ya. Orang yang rasa cukup sekadar apa yang dia ada, adalah orang kaya. Betul tak.? Even Allah sendiri dah berfirman supaya kita sentiasa bersederhana. Tak terlalu kaya (rasa tak cukup dengan apa yang dia ada) and tak terlalu miskin (too rely on others). Just moderate. Cukup apa yang ada untuk keperluan.



So, panjat kan lah rasa syukur bila kita diberi lebih harta. Jangan jadi macam si A. Pakaian tak pernah nak rasa cukup kalau kita tengok balik ayat dia, " itu kaler lain.. well.. aku kan minat warna warna ni doe.. satu kaler mane cukup.."


bersyukur atas nikmatnya.



Baju, kira okay lagi. Tapi yang makanan tu, sampai 5 set. Yup. 5 set. Menurut si A lagi, makan satu tak kenyang. Err. Betul ke, fakta ni.? "alang alang makan, biar sampai kenyang" .? okay. Biar red tanya, makanan kasi kita kenyang, or Allah kasi kita rasa kenyang.? Korang rasa.? Ehem. Betul tu. Allah yang bagi kita kenyang.



So, jelas.? Sikap syukur tu, kena ada. Supaya kita tak terjebak ke arah orang miskin. Islam tu mudah. Dia dah siap ajar kita untuk sentiasa bersederhana. Actually entri ni di buat saja nak muhasabah diri. Ya. Nak perbaiki diri yang tak sempurna. Kita sebagai manusia kena sentiasa perbaiki diri. Hidup kan, macam roda. Kan.? Sekejap kita rasa okay, sekejap lagi kita mesti buat salah.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


20 comments:

CiK GorGeouS ! said...

sangat suka dengan quotes : orang kaya adaLah orang yeng berasa cukup pada dirinya. manakaLa orang miskin adaLah orang yang tak pernah merasa cukup pada dirinya.

cik hemo hemo said...

5 set ??? melantak ke ape . teringat kate kate Dr Mahathir , berhenti bila rasa sedap .


btw , nicee one !! like .

Red said...

cg : hehe..sama lah :)

Red said...

cik hemo : oh.....

Mohd Effendi said...

entry yang bagus.:)

misS FEeza macho ! said...

erk ==

kau wat entri bru ta bgtau :bunuh !!!!

nur aisya humaira said...

suke entry ni..betul laa,kte blh tgk erbezaan org kaya ngan miskin..
knapemanusia suka bezakn??sedang kite disisi ALLAH,tetap sama..

Red said...

effendi : ya kah.? haha.. thax dude XD

Red said...

feeza : kau kan slalu stalk blog aku.. so aku expect ko akan taw sendiri :P

Red said...

aisha humaira :true :)

Anitafasha said...

Wlau cmne pon keadaan kite yg pnting kena bersyukur sblum Allah trik sume nikmat tu balik.

miss senyum said...

yaa manusia takkan lari dr semua tu, syukur laa ats nikmat yang diberi right :)

Red said...

anita : betul :)

Red said...

miss senyum : true.. :)

Revablogspotlive said...

banyak nasihat..
suka baca entri ni xbosan dan rasa ingin tahu :)

Red said...

revablogspositive : uih panjang nye nama..hehe.. :) terima kasih sudi baca... try lah baca entri entri y lain :)

missa said...

so red? si A kasi derma tak? .. ish3.. tak baek lorh camtu..

order smpai 5 set? tak malu ke nk order byk2..pelik2... heeeee ~ =P

Red said...

missa : haa... tak baca habis eaa...kantoi.. haha XD

KUREKURE COMEL said...

hhmm...lg baik besederhanakan...
mina ni...apak ajar kecik2 mcm tu..


sampai besar ni...sudah terbiasa mcm tu....

Red said...

mina : alhamdulillah lah kalau macam tu :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...