pg 46 : Fesyen pengaruh perempuan tutup aurat dengan pelik.(bahagian 2) | Gitarputeh


Wednesday, April 06, 2011

pg 46 : Fesyen pengaruh perempuan tutup aurat dengan pelik.(bahagian 2)

Assalamualaikum.



  
terima kasih jaja.


Macam hari hari biasa, bukak blog. Tengok orang minum kopi. Tengok notice board. Err. I mean, dashboard. Wah. Red dapat award lah! Gitar warna putih.(teruja). By Jaja . Thax weyh XD. Suka sangat. Ehem. Tapi still. Ada benda yang mengganggu. Ya. Benda mengganggu. Nak tahu apa tu.? Ada orang tak puas hati dengan hujahan red. (what the H.?!)



"kalau nak bicara tentang aurat, kena lah tahu maksud aurat secara keseluruhan"

Si anon ni mengujahkan pendapatnya untuk pg 44 dalam buku gitarputeh ni. Ehem. Bukan nya red tak tahu maksud aurat, dik. Kan red dah bagi tahu dalam pg 44 tu, semua orang dah tahu maksud aurat. Sebab bab aurat ni dah pun korang belajar masa sekolah dulu. Except kalau korang cabut sekolah masa cikgu korang nak ajar bab tu dulu.(ada yang terasa)


Ehem.


Fine. Untuk puas kan hati anon ni, biar red bagi tahu definisi aurat. Dengar sini ye, anon. Dengar.! Aurat untuk lelaki adalah dari atas pusat hingga ke bawah lutut. Manakala aurat perempuan pula adalah dari seluruh tubuh. Except muka dan tapak tangan.(puas hati, anon?)



Ya. Aurat perempuan adalah seluruh tubuh except muka dan tapak tangan. But that doesn't mean that korang dah pakai tudung, kira korang dah perfectly tutup aurat sebagai Islam. Okay. Biar red terang kan sikit tentang kenapa red berhujah tentang tudung segera kat pg 44 lepas.



kurangnya penghayatan.
 
Red tahu, korang memang suka pakai tudung segera tu. Ya. even nampak pendek,but still menutup aurat. Dah lah senang nak tutup aurat, banyak corak and pattern yang lawa lawa pulak tu,kan.? But. Itu cuma apa yang korang fikir. Ya. Cuma apa yang korang fikir. The fact is, korang tak menjiwai maksud Islam.



Islam tu universal, dik. Universal. Untuk scope ni, red nak petik tentang Islam tu indah. Ya. Islam tu indah. Cantik. Islam tu tinggi martabat nya. Korang tahu tak, tudung segera tu adalah teknik merendahkan martabat Islam. Tudung yang korang pakai masa sekolah tu lagi cantik daripada tudung segera ni, tahu.? (seriously)




molek nya tengok seni lipatan tudung.(kedut kedut tudung tu).

Tersangat lah universalnya Islam ni, Allah dah siap sediakan seni dalam Islam. Kalau cakap tentang seni dalam Islam, mesti korang fikir tentang tulisan Khat, kan.? Well. Please jangan cetek kan pemikiran korang. Ya. Jangan cetek kan pemikiran korang. Please lah. Seni dalam Islam bukan setakat tulisan Khat. Tahu tak, cantik nya lipatan pada tudung biasa tu juga antara seni dalam Islam.? Cantik weh.



Okay. Red ambil contoh lain. Antara seni Allah dan seni manusia. Err. I mean seni mesin. Let's take it this way. Tudung segera tu already siap daripada kilang. Tudung biasa pulak, kain sahaja kilang yang buat. Cara pakai, cara lipatan, gaya tudung, semua manusia yang gaya kan. Yup. The person. Apa yang nak red kontrakan kat sini adalah kita menggunakan nikmat akal yang Allah berikan untuk menggayakan tudung. Yah. Just use a piece of scarf.


Ehem.


Tudung biasa. Okay, tudung biasa, macam macam gaya korang boleh buat. Ada yang simpul simpul. Ada yang lilit lilit. And macam macam lagi lah. Tudung segera pula, cuma ada satu pattern aje kat tudung tu. So, macam tu aje lah style yang korang boleh buat. Ya. Style nya terhad. Kalau nak pakai style lain, kena beli tudung segera yang lain. Nampak tak, pembaziran occurs kat situ.? Dah lah tak lawa. Ya. Tudung segera memang sangat tak cantik. Okay  korang tengok contoh seni lain yang dicipta oleh mesin dengan seni Allah.

 v
 v
tengok hasil mesin. pettern sama je.
 
v
v
tengok pulak seni Allah. indah nya seni Allah, kan.?


Okay. Ni ada lagi satu view. Kalau korang pakai tudung segera, pernah terfikir tak, apa view dari lelaki.? Lelaki akan terus cop korang sebagai seorang yang pemalas. Yup. Malas. Malas nak iron tudung. Red sure. Kalau korang pakai tudung segera, komform komform lah tak payah iron. Kan.? Nampak sangat kemalasan nya kat situ.



So, its worthless kalau korang sempat iron baju,kain, bagai. Tapi malas nak iron tudung. Its worthless. Jangan jangan baju kurungnya pun, jenis yang tak payah gosok. Memang stok pakai and terus simpan untuk pakai minggu depan pulak.(terasa). Kan dah hilang satu markah dari lelaki. Nak ke, korang di cop sebagai pemalas.?



See.? How tudung segera tu boleh buatkan korang kena cop sebagai pemalas.? Please lah weh. Islam tu, cantik. Jangan lah merendahkan martabat Islam. Tu semua teknik untuk menampakkan Islam ni macam agas. Ya. Agas. Sekali lagi. Please lah weh. Islam tu gah. Gah. Besar sebenarnya martabat islam tu, weyh.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


22 comments:

misS FEeza macho ! said...

T . T terasa dgn red :majuk jauh2 sebulan baru kawan balik ~~

misS FEeza macho ! said...

kau ingt senang ke nak iron tudung tuh T . T

bukan MALAS lahh :majukkkk

Mish Apple said...

TAK BERAPE NAK TERASE..
hahax.. sebab... apple pakai tudung segere.. mmg burok.. *okey.. saje cite..

Red said...

feeza : ketuk kepale dengan selipa jamban

Red said...

feeza : ==

Red said...

mish apple : kan.? mish apple pun setuju... err... tapi sory lah.. entry ni agak open minded dari red aje.. :(

Noor Fatin Amirah Abd Rahman said...

Yess i like this entry. Baru terbuka sikit mata gadis gadis di luar sana bile lelaki yang tegur.Heee, thnks btw :)

Red said...

fatin : orang pertama sokong. terima kasih :)

misS FEeza macho ! said...

yela aku tak penah sokong kau sob sob ~~~~ :majuk lagi :tikam red

Red said...

feeza : eh.. haha mane ade. ko lah yang banyak sokong aku XD nanti aku dah banyak duit aku belikan frero rosce ntok ko banyak banyak XD. *pomish

cik hemo hemo said...

hmm, tak kesah la nak tudung stail macam mane. tapi asalkan biarlah menutup dada.

err, cume bagi pendapat jep.


btw, nice entri, suke !

Red said...

cik hemo : betul tu cik hemo!! yang penting labuh.. red dah bagi tahu kat pg 44 :) .. entri kali ni cuma penguat isi kat pg 44 aje.. btw, thax sokong :)

hyemynameisrasyid said...

pergh.,post yg mantap!
tp cmne gmbar awek aku si heliza tu ko bleh dpt?^^
-ibanez putih tu signature paul gilbert bai.,pergh.,PGM3 white~

Red said...

heliza.??? kan awek aku. bhahahahah XD

Cahaya Fajar said...

entry ni dh lama..tapi still nak komen.

tudung segera tu,tudung cam ekin ea?satu lagi,btol ea tudung segera tu rndah kn martabat Islam?cmne dgn org perempuan yg pakai tudung segera tu tutup penuh dia punya dada?still rendhkn martabat islam ke?:)

Red said...

Cahaya Fajar :

No. I was just talking about tudung ikin yang pendek.

Cahaya Fajar said...

owhhh..ok2.i got it.thanks..kalu yg pndek cmtu,mmg tak bleh.tapi apa2,saya still prefer tudung yg cam heliza pakai dlm ni.:)

Red said...

Cahaya Fajar :

Tapi red prefer perempuan bertudung bawal :)

hOney n' cLOver said...

tudung segera menampak kan aurat (rambut diorng pnjng mne) terutama bonggol di kepala sprti bonggol unta kalau tak dijaga..so aurat gak kn??

ok, suke entry nih...

Red said...

hOney n' cLOver :

ee yup!

hanis aleeya aka gadis sepi said...

paling tak suka pakai tudung sarung sebab sebenarnya pakai tudung sarung even yang jenis labuh pun breast perempuan sebenarnya boleh nampak berbanding pakai tudung yang guna pin (kecuali tudung pin spesis pendek la of course). sebabnya lekuk pada tudung yang guna pin tu menyembunyikan bentuk breast. tudung sarung jarang ada lekuk bawah dagu kalau korang perasan..


satu lagi, tudung sarung jenis kain lycra dsb tu kadangkala melekap ke leher dan menampakkan bentuk leher. kalau orang yang pakai pin kat belakang untuk tahan tudung daripada terkedepan lagi lah dengan jelas menampakkan bentuk leher pada kadar maksima. mungkin diorang tak sedar yang aurat bukan semata-mata tutup tak nampak je, tapi aurat tu maknanya harus ditutup sampai tak nampak bentuk dan warna. itu yang dimaksudkan dengan berpakaian tapi telanjang..

Nurasyiqin said...

aku suka cara ko berpikir..

and aku suka cara ko tulis entri yang berkaitan agama2 cam nih (seriously)good job red !! =)

aku tunggu entri2 yang sewaktu dgn yg ni..=D

and thanks sebab tulis entri2 seperti ini..=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...