pg 45 : kaedah kita nak tahu dia jodoh kita- oh dia bukan milikku. | Gitarputeh


Sunday, April 03, 2011

pg 45 : kaedah kita nak tahu dia jodoh kita- oh dia bukan milikku.

Assalamualaikum.


 oh kad merah

Malam yang hening. Sangat mendukcitakan, kami(roommate), sebilik dapat kad merah T.T (bilik paling teruk). Berkumandanglah lagu bad day di speaker lappy Siddi. Oho. Teruk sangat ke.? (rupanya baru aku perasan). Ni dah masuk bulan 4. Makna nya kami kena tukar internal design of the room. Haha. Tak ada kerja kan.? Setiap bulan kami tukar design. Ya. Kami memang rajin.(perasan sudah).


Ehem.


Okay. Red tak nak cerita tentang rajin malas. Ni red nak bagi tahu something yang interesting. Yup. Sangat interesting. Its about jodoh. Ya. Jodoh. Memang ada pada pepatah yang femes emes.


"Jodoh pertemuan di tangan tuhan"


But I can bearly seen it. Mesti korang cakap red tengah merepek. Or tengah mamai. But this is true. It's wicked awesome. Red cuma nak share apa yang red tahu. Terpulang kat korang nak baca benda merepek ni or tak. Meh rapat. Ya rapat lagi.



Actually punca red nak kongsi benda ni adalah sebab hari tu, red punya adik angkat gaduh ngan bf dia. Haha. Actually awal awal diorang kapel, red dah tahu yang they are not mean to be each other. Jangan cakap benda ni khurafat. It's just atas dasar kajian dan pemerhatian. And di ingatkan bahawa red tak ada 6th sense. Ya. Red tak ada 6th sense.


take a look of your smiling picture

Okay. Its simple. Actually kalau kita nak tengok sama ada pasangan kita tu betul betul mean to be or not, senang. Yup. Senang. Tengok korang punya muka dalam gambar korang. Ya. Tengok gambar. Kalau muka korang berdua sama, thats mean he/she is mean to be yours.



Kalau korang tak nampak persamaan muka korang berdua, try tengok gambar korang bila senyum. Kajian mengatakan "senyuman setiap manusia berbeza kecuali bersama pasangan mereka dan ahli keluarga mereka". Kalau tak sama jugak. err. Sorry to say. But, i'm positive about this.


bentuk muka mereka lebih kurang-oh dah jodoh

Okay. Korang boleh kata, ini nonsense. But. Cuba korang tengok gambar mak abah korang. Sama kan.? Tengok senyuman diorang. Bentuk muka diorang. Memang tak banyak beza. Ya. Tak banyak beza. Paling paling pun, kalau ada beza, Cuma beza kat kulit diorang. But their face's shape still will not have a lot of different.



Here's the facts. "senyuman setiap manusia berbeza kecuali bersama pasangan mereka dan ahli keluarga mereka". Okay. Red ambil point keluarga dulu. Dalam keluarga, adik beradik, mak dan abah mempunyai muka yang iras. Kalau tak iras pun, gaya senyuman korang akan still sama. Ini adalah disebabkan faktor genetik. Ya. Genetik daripada baka yang sama. Which is, your parents.



"habis, macamana pulak dengan persamaan muka pada pasangan.?"


It's simple. Lelaki adalah keturunan Adam a.s. Perempuan pula adalah keturunan hawa. Hawa diciptakan daripada tulang rusuk kanan Adam a.s. Which is, hawa tu diciptakan daripada Adam a.s. Yup. Daripada DNA Adam a.s. And this facts occurs on a women that made for a specific men only. Ya. Bukan untuk semua lelaki.



Ya. Sebab tu lah perempuan cuma boleh kahwin sekali. Sebab korang diciptakan daripada rusuk lelaki tu sorang. Ya. Sorang aje. Lelaki pulak boleh kahwin banyak. Sebab kita yang produce rusuk tu(bangga sat). Yup. Untung betul jadi lelaki. (perempuan tak nak terima hakikat)



Okay. back to the topic. Disebabkan perempuan diciptakan daripada rusuk lelaki, makna nya perempuan tu memang already tercipta untuk menjadi separuh daripada hidup lelaki tu. Ini berkait dengan muka iras pasangan. Ianya kerana perempuan tu tercipta daripada rusuk lelaki tersebut. Jelas.?



Okay. kepada korang yang berkapel yang muka tak iras dengan bf/gf korang, yang korang rasa macam tak ngam, putus aje. Kalau korang rasa korang tak ngam, buat apa retak nak tunggu belah.? Ohh. For crying out loud, it's worthless. C'mon. Cuba lah korang lihat pada kesan jangka panjang. Ya, kesan jangka panjang. Which iskorang kena teroka apa yang korang nak buat pada masa hadapan.




jodoh kita akan sampai bila tiba masanya

It's okay to be single for a while. Because, Allah is saving you for someone special. Yup. It's true. Allah is saving you. You guys are made to be the best partner of life. Cuma kita tak tahu siapa jodoh kita. Except yang dah berkahwin.(untunglah dah kahwin).



Percaya pada kata "jodoh di tangan tuhan". Ya. Pepatah ni adalah awesomely true. Oh I got to admit it. Dulu kan, red pernah minat kat satu minah ni masa sekolah. Kitorang just chat via ms aje. Bila jumpa, sumpah jadi segan tahap gaban. Until one day, she got coupled with my own childhood friend. Yah. My own childhood friend.



Then, kitorang mula jarang tegur. Sebab bf dia suruh dia deactive ms dia. Then, kitorang lost contact. 3 tahun lepas tu,she found me at fb. dan kitorang berkawan balik. Ohh. Jodoh pertemuan yang Allah rancang memang sangat awesome! Kitorang jadi sangat rapat.


I thought i was fall in love with her

Ya. Red mula suka kan dia. But. The thing is. She never likes me. Maybe i'm not her type. Well, It's okay for me. Muka kitorang pun tak ada yang sama. Senyuman kitorang, lagi lah. sipi sipi pun tak ada. *hampeh. Then, Allah tarik balik nikmat perkenalan tu. Yup. Kitorang dah lost contact. Again. Maybe satu hari Allah temukan kitorang balik,kan.? Who knows.?


Ehem.

 
Future adalah benda menarik untuk diterokai. Yup. Sangat interesting. Cuz the future is mistery. So, the conclusion is, do believe in fate. It's will definitely comes around. Just kita je tak tahu bila benda tu berlaku. But still, ada kaedah kita nak tahu orang tu jodoh kita. And kaedah ni sekadar atas dasar kajian dan pemerhatian. And I hope you guys enjoy the facts. Wallahualam.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


29 comments:

noraimidiyananorazmi said...

wah!awesome~.siapakh yg b'tuah ue?x smstny mke sme kot.mk bpk ak mke len.haha

misS FEeza macho ! said...

korlang tuh ape =.=" sila beetulkan :tampo

ika said...

nice entry..
jodoh pertemuan di tgn Allah..
ade jodoh ade lar..tp jgn lpe,dgn doa uh la plg pnting..

sicomot-comel said...

hm..

pasnie kena google lah sape yg ade muke iras2 aku..
hak3

izzati wanie said...

wa...perkara baru utk di terokai ni..hihi ^_^

R F ™ said...

awesome!
suka entry ni. Hee~

qiqi said...

mak I pown ade cakap, kalau muka kita iras2 dengan couple, insyaAllah dia adalah jodoh kita, but jangan terlalu taksub. yes! jodoh itu di tangan Allah :) mungkin ini adalah kebetulan yang sering kita lihat. maybe la kan Red? haha.

Red said...

feeza : ye.

Red said...

ika : ye betul tu

Red said...

i comot : mesti tak ade. wakaka XD

Red said...

aty :selamat mencuba :)

Red said...

RF : thax :)

Red said...

qiqi : actally. benda ni betul. jangan terlalu ta'sub pun betul. sebab islam ajar kita untuk jadi pertengahan. tak terlalu percaya, tak terlalu ragu. :)

Red said...

mimi : jgn tipu. q da tgk muka parents ko. sebijik doh

nur aisya humaira said...

dlu,x saya muka sme tpi tkde jodoh kan..:)
die pn da nk kawin, so nk kte muke sme jodoh kite tu mcam lari skit..mungkin kebetulan kot...kan2??
ape2 pn,Jodoh maut sume kat tgn ALLAH..;)

cik hemo hemo said...

mak ayah muke macam langet ngan bumi.

btw,jenuh nak cari muka sama cam aku bila nak kawin , dahla muka aku macam girl korea . Kena kawin dengan laki muka korea gk aa ni? wahaha.

erm, sib bek aku single mingle. hehehe

Red said...

aishah : ya. betul tu.

Red said...

hemo : erk. laki korea tak bagus doh. laki melayu kan banyak. ehem. haha XD

KUREKURE COMEL said...

mina byk beza dgn mat tau...
tak serupa langsung.....


tp...perangai kami serupa...hehehe...

Red said...

cuba tengok mina punya smile ngn mat punya smile. suruh orang lain yang judge... mesti sama punya :)

KUREKURE COMEL said...

tak...siyesss..semua org ckp cmtu..
kalau red tgk pun beza...

hehehe...suspen je kan..

Red said...

mina : haha. siyus ke.? hoho... ye lah :)

nelly said...

bagus2 .setuju !

Red said...

nelly : :)

mishshepep said...

red! what if kalau muka tak sama? means tak de jodoh ke? :(

Red said...

dah boleh abaikan entri ni sebenarnya. entri mengarut jeh ni :P

Cik JaH said...

Jodoh itu rahsia Allah.
tp tak slah lau kite berusaha.
tul tak red

nena sepet said...

enjoy baca :)

xsale pos said...

Nak cari pasangan yang sama..! ada tak yang masih kosong... ehem..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...