pg 44 : Fesyen pengaruh perempuan tutup aurat dengan pelik. | Gitarputeh


Friday, April 01, 2011

pg 44 : Fesyen pengaruh perempuan tutup aurat dengan pelik.

Assalamualaikum.



bintang bintang bintang


Selamat petang semua (even korang tengah baca tengah hari buta). Red kena gertak untuk buat entri oleh si Feeza Macho. Ehem. Red pun buka lah blog. Yang sepesel nya hari ni, ada satu bloger baru. Tapi entri dia boleh buat red gelak gelak.


Try lah baca kat entri hello~ dia. Haha. Red terguling guling baca entri dia. Sebab belum apa apa, ada gambar baby mata besar yang sangat comel (baby lover). Haha. sumpah lawak. Gambar gambar dia tak leh bla. Sangat mencuri hati red. Terkincit kincit red gelak.*tipu.



Okay. Semalam kan, masa red tengah makan tegah hari. Ada satu minah ni bagi free show dekat red lah. Aduuuhai. Makan betul betul kat depan red. Ya. Red tahu yang dia ni free hair. Tapi pakaian tak agak agak. sangat menjolok mata.Ya. Menjolok mata. Aduh!  Bak kata red punya ustat, "tak tengok...Dosa. Eh salah. Tengok, dosa. Tak tengok, rasa serba salah".


Ehem.


Okay gurau. Back to the topic. Kenapa nak menayang kan aurat.? Memang sengaja nak tayang pada kaum kami kan.? *flirt . Pastu, bila kaum kami usha, cakap kaum kami gatal pula. See how innocent are we.? Ehem. Fine. Tak nak tutup aurat. Boleh. Tapi jangan lah buat kaum kami yang innocent ni berdosa sekali.




indah nya perempuan menutup aurat


 Apa salah nya menutup aurat.? Actually perempuan nampak 3x ganda comel bila menutup aurat. Ya. Berganda. Bagi red, perempuan menutup aurat ni, baru lah boleh gredkan 'aww'. Okay gurau. Kalau nak tegaskan pasal tutup aurat ni dah terlalu general. Ya. General. Semua orang pun dah tahu.



Tapi apa yang red nak tekan kan kat sini, selalu perempuan segan nak mula tutup aurat. Sebab takut diperli. Actually red dah mention kan kat dalam pg 43 bahawa rasa segan nak ikut perintah Allah ni, kerja syaitan. Ya. Syaitan.




 sikap perempuan yang korang tak perasan

Fine. Actually kena perli tu adalah sikap yang mesti ada kat kaum eww eww ni. Faham lah. Mereka kan suka bergosip. Ehem. Ya. Mereka suka bergossip.  Ehem. Yang ni red nak tekan kan kat sape sape yang suka memerli ni. Kenapa mesti perli orang yang berjinak nak menutup aurat.? Memang lah semua orang start dari bawah. I mean dari berjinak jinak.
 

Okay. lets take it this way. Korang bayang kan, korang dapat D dalam exam. Korang nak cikgu yang :





Cikgu A : eh. Apa lah kau ni. Bebal. Kenapa susah sangat nak masuk otak kau.?
    Penat aku mengajar kau 7 tahun.! Grr.

Or


Cikgu B : Ehem. Awak dapat D kali ni. Jangan berputus asa, ya.? Saya tahu awak boleh buat.
  Awak bukan bodoh. Memang semua orang belajar dari zero.  Jadi, don't let your fire out.
  Saya tahu awak boleh buat.





So, what do ya think.? Cikgu yang down kan kita or cikgu yang bagi kita semangat akan korang pilih.? Exactly korang akan pilih cikgu B kan.? Ya. Tak payah tipu.




supporting each other is most important

Ya. Bagi dorongan. Dorongan tu sebenarnya medium kepada keyakinan. Okay. Red ambil satu contoh, kawan red. Red sangat respek kat dia. Ya. Respek. Dia ni, red kenal start kenal dia masa kat kampus, dia sangat lah cantik. Menutup aurat, jaga solat. But eventually, dia sebenarnya berasal dari family yang tak berapa lengkap akhlak nya. Ya. Tak bertudung, tak solat, and so on.



But. Dia memiliki willing yang sangat kuat. Yup. Sangat lah kuat. Mana red tahu.? Red actually pernah keluar date dengan dia (masa zaman jahilliah red). Kitorang jalan jalan. Yah. Date-a like. Actually red mintak dia tolong, nak beli hadiah untuk mak ngan ayah. So, bawa lah dia. Ya. Red tahu perempuan ni teliti orang nya. Sebab tu lah red ajak dia (macam dah tak ada orang lain).



Sampai kat satu kedai ni, kedai perhiasan perempuan tak silap red. Red tahu yang dulu nya dia ni sosial. Red pun ajak lah masuk kedai tu. Masuk. Belek belek barang. Sampai kat hujung kedai tu, ada jual pakaian howt chicks *aww. Dia belek pakaian tu. Then, suddenly dia ajak red keluar. Red Tanya, "why.?" Dia dengan yakin nya jawab. "tak pelah. Aku tak nak jadi macam dulu." . Oh oh. I've got to admit it. She's awesome! Red nak cari perempuan macam tu.

p/s: tapi sayang nya dia directly cakap, "weh, kau tahu, aku suka gila kat laki yang pandai gaya kan kemeja. Tapi sayang lah, badan kau kering sangat."



Okay back to the topic. So, dari situ, red terus dorong dia untuk terus menutup aurat. Bila cakap tentang berjinak jinak tutup aurat, beragak agak lah. Biarlah tutup aurat mengikut syara'. Ni, nama je, pelan pelan nak tutup aurat, tapi pakai tudung yang segera. Yang pendek pendek tu. Alaa. Apa namanya tu? Urh. Pe-lis. Pendek weh. Kalau nak pakai tudung macam tu, boleh, tapi biarlah tak nampak macam ninja. Err. Ya. Ninja. Cover lah dengan selendang.



what do think about this :





instead of this:
kan cantik bila tudung tu labuh sikit



So, the conclusion is, tutuplah aurat. Mengikut syara' . Barulah orang tak perli, plus perlekeh. Siyus. Tak tipu. Islam tu mudah. Percaya lah. Ya. Perempuan sangat comel bila menutup aurat.





Terima kasih sudi baca.





Sekian




.


58 comments:

senyumSOYA said...

kena tahu & faham definisi tutup aurat..... (^^~

Red said...

actually red tak ulas tentang aurat. sebab tentang aurat majority orang dah tahu. and tudung pendek tu boleh diguna, tapi labuh kanlah dengan selendang agar tak menampak kan islam ni selekeh. yang red tekan kan ialah kat fesyen tutung pedek tu .... ==

fyy mokhtar said...

==' fyka free hair :(

Red said...

cepat baca entri lain. hahaXD

misS FEeza macho ! said...

tetibe terselit pasal member kau sound tu pehal ?? gila kauu ni .

err
tudung pon ade segera eak ? wakaka
aku pakai jugak tuh =="

tp wajip pakai cardigan la kalu tak kena cincang dgn mak aku

penat la aku tggu follower kau yg ke 199 ! aku nak yg ke 200 =((

Red said...

== yela. tgk pic kat bawah ue. dia tudung segera, tapi pakai selendang. nampak cantik owh... 0.o

Mss Ieza said...

cke nyew bila dia cria..wee~
nice :))
sy pown xcke pkai tdung singkat..
sgt xslesa :)

Red said...

kan kan.? better pakai tudung labuh, kan.?

AiMaN said...

Atok nk jd follower ke 200 blh?

Mss Ieza said...

yap..
xtw larh owang len cmne..
tp law sy,
bile jln rce mcm cume owng pndg kite jep..
pergh,,sies malu kowt :))

Red said...

atok : waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..... atuk datang blog cikai red T.T (terharu)

Red said...

haha. bagus nya ada sikap malu :)

KUREKURE COMEL said...

mina bab aurat..alhamdulillah...
setakat ni keluar mmg kompem pakai baju kurung...salah satu sbb nya wasiat dari arwah mak....

sbb utama mesti kerana ALLAH kan...

cuma mina tgh cuba nak pakai stoking...huhuhu...

mcm susah ckit...insyaallah..lbh cuba utk jd lebih baik...


doakan ye...tq penerangan red..

misS FEeza macho ! said...

T . T

Red said...

mina : actually entri ni nak ulas pasal tudung segera je. ntah macamana boleh ter panjang berjela =v=

Red said...

feeza : dah kenapa? nak kena tarik pp.?

Naz said...

lagi labuh lg baek!

lagi labuh lg comel...^0^
leh wat calon tu..=)

Red said...

abg naz : setuju!!! XD

qiqi said...

semua kata2 itu benar mengenai tudung,. actually kalau nak di lihat, memang agak bagus la kalau semua perempuan mampu menutup aurat mereka. which is very nice right. err ape aku membebel?

just nak cakap, ade pown perempuan yang bertudung dan menutup aurat, tapi mereka maseh pakai pakaian ketat2. kejadah semuanya itu? itu la perempuan zaman moden ni, berfesyen yang menutup aurat, fine, but KETAT. what for? kan? takde guna juga serupa tak menutup aurat kan? -.-". dunia.. dunia.

sicomot-comel said...

oh ye..

aku tahu aku comel..
ko takyah btaw itu red ^^

HAHAHA..

Norashiqin Kamaruzaman said...

hehehhe...nice entry :)

-hanyaaku- said...

sangat suka!! thanks... :D

FariehanIbrahim [LBC] said...

nice en3!
moga dpt amek pengajaran sdkt weven xbyk..heee ^_^v

Amzar said...

tamo .na sepak red T . T

Red said...

qiqi : sangat betul tu! :)

Red said...

si comot : err...

Red said...

norashiqin : thax :)

Red said...

hanya aku : yr welcome :)

Red said...

LBC : terima kasih sudi baca :) red blogger amatur sahaja. :)

Red said...

amzar :err...

josrevalution said...

salam..nice entry RED...huhu..nak folo u lah..folo me back yer..

video clip nie lucu ke kejam??

Red said...

thax :)

nik farina aishah.... :) said...

entry ni banyk beri dorongan terutama yg nak pakai tudung .. thanks red.. :) good luck blogging.. :)

Red said...

nik : thax. jemput datang lagi ye :)

nelly said...

fesyen tu fesyen gak kan ~
tapi , pandai2 lah tau batas .
=)

Red said...

nelly : betul :)

dhilla nazli said...

waaa.. da lme upenye entry ni.. ahahah skank follower da 4oo lebih.. huhu,,, tapi kn... tudung pendek tu bukan mmg untuk inner ke?? heee

Red said...

dhilla : tu lah pasal. eh.? terjah habis habis blog ni.? (woha!) :)

musyuk said...

great!!!!

Red said...

musyuk : ^^

LemonSusu Skyjuice said...

XD hahhaha..pakai tudung belit2 sampai tercekik eden!~hohoho

Red said...

biar red bukak simpulan nya ^^

hyemynameisrasyid said...

kekadang punya nk berfesyen sgt.,smpai aurat xditutup dgn sempurna spt yg dituntut.,-.-'

Red said...

rashid : ha ah. kalau boleh nak tunjuk seluruh da** diorang --,--"

Farah Azurah said...

blog memang sangat best !!serius!!post ni pon really awesome ..
p/s : sape kate pompuan suke lelaki bdn ketul2,usaha laa..mybe kawan awk uw sjer jerr nak tgk respon awak ..sebb uw die ckp mcm uw..enth2 die suke kat awak.. :D

Red said...

Farah Azurah :

haha. post ni masa red noobs lagi lah farah.. tengs.. tak sangka orang akan suka baca XD.

DfyStrawbery said...

suke bukak blog ni, jalan yang menarik :) i like, aha, pandai kn u ckp, mesti bm plus2 A :))

Red said...

DfyStrawbery :

mana ada. ini blog manglish :)

pengemis Cinta~ said...

Assalamualaikum.

^_^ nice share.alhamdulillah.

hOney n' cLOver said...

terbaik..nk bce yg sterusnya la...^^

Red said...

pengemis Cinta~ :

okies ^^

Red said...

hOney n' cLOver :

^^

yaya said...

dorongan. yes thats it fer tiz entry. keep it up writing meaningful entry such this ;)

Red said...

yaya :

haha. entri ni dah lama kutt :P

iz-z said...

SAYA PUN TAK SUKA SANGAT PAKAI SHAWL YANG BUDAK2 SEKARANG SUKA PAKAI NI ATAUPUN TUDUNG YANG MELEKAT DEKAT KEPALA TU APA ENTAH NAMA DIA . RIMAS ! RASA MACAM MASA TU JUGAK NAK CABUT TUDUNG BALIK RUMAH .

Red said...

iz-z > amboi. bukan main lagi caps lock

faten osman said...

dalam proses :)
and da tak gemar pakai skinny jeans.
rasa buruk :p

chempaka85 said...

Best la entry ni... BUat saya berpikir kejap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...