pg 43 : Lelaki dah tak pandai memimpin | Gitarputeh


Wednesday, March 30, 2011

pg 43 : Lelaki dah tak pandai memimpin


Assalamualaikum.




Pagi pagi bukak blog. Trace red punya sources of view. Tengok tengok, sources nya datang dari satu minah ni. Feeza comel nama nya. (haha comel ke?) ya. Dia kata red kuat membebel. Ye ke.? Tak, kan.? Red baik, kan.? Setuju.? Kira setuju lah tu ye.



Okay dah lari tajuk dah. Actually, red tengok dah makin banyak lelaki tak serupa lelaki. Oh ya. Mungkin kaum adam yang sebenar benar adam dah menipis gred nya. Err. Maksud red. Kualiti lelaki zaman sekarang dah kurang.



 
"red, kau ni boikot lelaki ke.?"


Eh tak lah. mana ada. Maybe bila red cakap kualiti lelaki dah kurang korang fikir pasal pondan kan.? Well. Tak sebenarnya. Ya. Actually lelaki jadi gay or pondan memang lah antara sebab kualiti lelaki menipis. Tapi red nak lebih tekan kan kat mana pergi nya sikap lelaki yang sepatut nya memimpin.?






lelaki merupakan khalifah


Yup. Kualiti lelaki. Sebab kualiti lelaki sekarang dah kurang. Mana pergi nya lelaki yang sepatutnya memperjuang kan islam.? Okay fine. Korang boleh cakap pakwe korang pandai memimpin. Sebab tu korang pilih dia. But! Dia memimpin korang kearah mana.? Ke jalan yang lurus or ke bisikan syaitan.? Ya. Kebanyakkan nya ke bisikan syaitan. (ramai terasa)



Ehem.



Am I right.? Jangan tipu. Bawa korang(kaum hawa) tengok wayang. Jalan jalan. Reaksi bersama. Pegang pegang tangan. Apa tu.? Oh oh. Red tak cakap hukum silaturahim lelaki dan perempuan tu, haram. Memang tak haram. Tapi cara lelaki yang memimpin korang yang korang bangga bangga kan tu salah. Ya. Salah. Cara mereka yang menjadikan hubungan korang haram.





 "oh. pakwe aku sungguh protective"

 
Plus, kalau korang fikir, "oh dia ni protective", "oh, dia ni boleh lindungi aku" . I'm positive thats the reason korang pilih diorang. Yang si laki laki(zaman sekarang) pulak, ikutkan aje hawa nafsu si perempuan. Dah tahu kaum hawa memang diciptakan dengan 9 nafsu. Lagi di ikut ikutkan. Bukan nya nak mendorong kaum hawa ni.



Kalau betul si lelaki tu betul betul sayang korang (kaum hawa) , tak de nya diorang nak sanggup buat benda benda yang melanggar syara' ni. Sebab korang fikir ye, bila si lelaki sanggup melanggar syariat islam kat dunia, apa yang akan korang akan dapat kat akhirat kelak.? 



Bukan ke korang yang akan turut disiksa.? Or korang fikir lelaki yang selalu korang keluar date tu akan lindungi korang kat akhirat kelak.? Tak de makna nye, weyh. Nampak mak mertua (belum rasmi) pun dah cabut lari. Ni kan pula azab Allah SWT.





 solat senjata khalifah


Kenapa kaum lelaki zaman sekarang macam ni.? Antara sebab nya, kaum laki(zaman sekarang) suka ponteng solat. Ya. Ponteng solat! Jauh lah sangat menyimpang dari jalan Allah. Syaitan pulak bergembira ria join korang(kaum laki). Solat tu kan, senjata khalifah.



Ehem.



Susah sangat ke solat tu.? Bagi red, solat tu satu aktiviti complex yang simple. Ya. Complex tapi simple. Cuba korang fikir balik. Dimulakan dengan mengajak orang lain solat sama sama. Then, perjalanan aktiviti adalah dalam keadaan:


berdiri(sedia) - menundukkan diri(rukuk) - melembutkan perjalanan darah ke otak(sujud) - merehatkan diri(duduk tahyat awal/akhir) - sesi meminta(berdoa).


Tak ke simple, benda complex ni.?  Bermula dengan berdiri, diakhiri dengan duduk. Subahanallah betapa kreatif nya Allah aturkan solat kita. Plus. Cuma lima kali sehari:


Awal pagi(subuh)-tengahari(dzuhur)-petang(a'sar)-senja(maghrib)-malam(i'syak).


Supaya kita sentiasa mengingatiNya dalam apa apa pun waktu. Yup. Allah dah aturkan waktu solat ngam ngam semua waktu supaya kita mengingati-Nya.



Allah dah tolong mengingat kan kita. Tu pun susah nak buat ke.? Okay. korang cakap, segan nak solat,sebab takut diperli orang. Fine. Nak tahu kenapa korang ada rasa macam tu.? Tu semua kerja syaitan. Yup. Syaitan. Dia yang berbisik bisik kat telinga kita. Dia yang nak sesat kan kita. Jadi, tok sah risau. Orang tak kan perli kita solat. Yup. Tak akan. Insyaallah.





make your own stand. Jangan mudah terpengaruh.


So. Red nak seru kaum kaum adam sekalian. Tok sah lah korang terpengaruh dengan elemen elemen kat dalam movie. Yup. It's true. Perempuan suka benda benda macam tu(ramai terasa.sekali lagi) . Tapi kita adalah kaum pemimpin. Kaum khalifah. Dorong lah diorang ke jalan yang betul.



Kenapa kita nak sesatkan para kaum hawa.? Kaum hawa ni, diciptakan untuk mem-follow kaum lelaki. Tapi kalau korang dah bimbing diorang ke jalan yang salah, diorang still akan mem-follow



Memang dah menjadi fitrah bahawa, lelaki suka memimpin dan perempuan suka dipimpin. So, kaum lelaki sekalian. Make your stand! Dirikan balik kubu korang. Jangan biar zaman menelan kualiti kita.





Terima kasih sudi baca.





Sekian





.


34 comments:

senyumSOYA said...

(^^` nak cari laki2 macam abah saya!!

penyayang n sanggup ngun malam mtk Allah jaga anak2 dy dunia akhirat...

Red said...

macam red. hehehe :)

rudyson7 said...

say bro ... those words were good ...was the story based on your experience or?

rudyson7 said...

say bro ... those words were good ...was the story based on your experience or?

Red said...

what words, ruddy.?

Red said...

oh. sebenarnya ia adalah dari pemerhatian red :)

misS FEeza macho ! said...

:bunuh red pembetulan disitu FEEZA MACHO bukan COMEL :bunuh :tikam :pijakpijak hambek kauu dan knp aku tau lambat lak kau da update :bunuh red sekali lagi
:hentakhentak red guna gitar hambek kau *ni bebetul aku nak bt kalu jumpa kau :hoho :hoho :hoho


LELAKI SEMUA SAMA :p

KUREKURE COMEL said...

mina setuju gile2....sbb tu mina kurang hormat lelaki yg cuba ambil kesempatan...


dari sayang blh jd benci....

tp tu lah...pompuan ni mulut je lbh...hati...kemain lembut...
adooii...

Red said...

feeza comel : ==. mana ada laki sume same. ko yang set kan laki semua sama... aku lain tauk!

Red said...

mina : ohohoh...tapi red tetap baik. :)

Siti Safiyyah said...

yup, lelaki dijadikan sebagai pemimpim..dan sebagai pemimpin kenelah pimpin kami ni haa..:)


psstt : Temerloh dah ada air balik! :D

pinqy taraturuu said...

thanx sebab memahami kami,,
thanx kerana memahami kaum awk,,
honestly i'm totally agree wit diz entry..
keep it up, red~

pinqy taraturuu said...

thanx sebab memahami kami,,
thanx kerana memahami kaum awk,,
honestly i'm totally agree wit diz entry..
keep it up, red~

sicomot-comel said...

isk3..

ade ke laki yg mcm tu zaman sekarang ni..??

hmmm..
mcm mne nak kawen ni ~,~"

Red said...

ss : thax :)

Red said...

pinqy :thax yaw! :)

Red said...

pinqy : kalau boleh jangan spam komen ye :) terima kasih :)

Red said...

sicomot : hehe. ada ada. red kan ada XD

misS FEeza macho ! said...

red gedik

misS FEeza macho ! said...

nak spamm

misS FEeza macho ! said...

mara laa tak kisah

misS FEeza macho ! said...

aku si macho

misS FEeza macho ! said...

dtg nak spam

sicomot-comel said...

Bwekkkk !

taknak arh red.
ape class??

HAHA!

Red said...

feeza cantik : jangan spam plese :)

Red said...

si comot : haha. okay ape. kalau ngn red, hari hari dinner kat hotel (depan pintu hotel ) :)

sicomot-comel said...

cheh..

itu gred G = GAGAL buat laki

hak3

Red said...

hahaha. eh. G kan for great and Good boy XD *peace

momoi mee said...

thats mean leh wt keputusan kejam ngn tinggalkn diorg??

Red said...

ya. tinggal kan mereka. cari yang baik. macam.. er.. ehem. :)

nik farina aishah.... :) said...

okay , honestly nik sangt suka dan sangt memberi panduan lelaki or perempuan.. bagi pedoman pon ye jugak.. cukup la segalanye.. patot membimbing kita.. thanks to red ye.. :)

Red said...

nik : :) sama sama.. hope u enjoy in my blog ;)

dhilla nazli said...

hum.. kalau cm tu.. na kawen dengan red la.. huuuu

Red said...

dhilla : :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...