Perasaan Takut Tak Wajar Ada Dalam Diri Kita. | Gitarputeh


Saturday, March 19, 2011

Perasaan Takut Tak Wajar Ada Dalam Diri Kita.

Assalamualaikum.



Oh oh. Semalam dapat panggilan daripada adik. Amat lah merindui dia. Haha. okay tipu. Actually kitorang dah lama tak sembang. Mula mula cerita pasal khabar. Then beralih ke kesihatan. Pastu beralih pasal bf dia. Then beralih kat result SPM.



Banyak pulak kita sembang yea. Tak sedar pun dah pukul 2 pagi. Ehem. Okay stop. Haha. Tak menarik. But, to make this topic interesting, meh sini red kongsi sikit something yang menarik.


"Abang, takut lah result SPM. Risau tak dapat result baik."


Haih. Adik oh adik. Kenapalah kau risau sangat. Dah 5 bulan abang red cakap, tak payah risau. Teringat pulak abang, bila ayah abang marah mak abang bila dia risau anak sulung dia tak balik balik. Mana tak nya, masa tu abang long baru 8 tahun. Pergi kedai beli jajan pastu tak balik balik.



It makes my mum worried. Hoho. Tapi red ingat lagi apa yang ayah cakap kat mak. "Eh awak ni. Tak payah lah risau. Cuba yakin sikit yang Allah tu ada.!" . Yup. Red pegang kata kata tu sampai sekarang.



 Jangan zahirkan kerisauan.


Jadi, perasaan risau dan takut tak perlu ada dalam diri kita. Kalau waspada, yes. Concern, yes. Tapi afraid, worry, nope. Not at all. Tak boleh ada.! Sebab, takut dan risau ni adalah doa. Mana tak nya. Selalu dok fikir tentang benda yang dirisaukan tu. Lama lama jadi doa lah dia.



Plus, bila ada perasaan takut, risau, maknanya kita hilang rasa percaya yang Allah tu ada untuk tolong kita. Cuba lah elak kan perasaan takut dan risau ni, ya.?  


"But, how.?"
 

Haiya. Adik. Itu pun mau Tanya ka.? Doa lah adik. Doa dan tawakkal dengan istiqamah. Isyaallah, everything wouldn't be wrong.



Think what could be right



Tapi bila difikir fikirkan balik, Yup it's true that rasa takut dan risau tak patut ada. On the other hands, ia nya perlu ada. Tapi bukan sebab dunia. Tapi tentang akhirat. Ya. Red nak selitkan sikit tentang mati.



Yup. Ini pun tentang risau. Risau tentang sakit dalam dunia. Risau tentang sakit di dunia tak perlu ada. Semua sakit kat dunia pasti hilang. Yup. Ianya pasti hilang. Lepas mati. Yet, risaulah sakit di akhirat. Sakit selepas mati. Ya. Itu lah risau yang kita perlu ada. Setakat semua yang terjadi kat dunia, Allah pasti tolong.




Terima kasih sudi baca.




Sekian




.


10 comments:

KUREKURE COMEL said...

yaa...yakin pada ALLAH....

sbb perempuan ni..mmg ada bermcm2 perasaan...

mmg dicipta begitu...cepat risau...semua2 lah...

sbb tu ada nya lelaki utk mengingatkan wanita...


bagus ayah red...hihihi....


mina taknak sakit selepas mati...
takut...

Red said...

ya. betul tu mina. emm. sakit lepas mati, cuma amalan kita je yang dapat selamatkan kan.?

::blog anak jawer:: said...

wow...very good advice...tq sbb saling mengingatkan...

miss ct said...

Assalamualaikum..betul 2 red...entry yg bagus...memberi kesedaran...

M a W a D D a H said...

baiknya red ngan adik...:)

biasalar..perasaan tue...result spm nak kuar, mesti lar kita rasa takutkan...

hope adik red dapat result gempak nanti...amin....

Red said...

AJ : sama sama yaw.! XD

Red said...

CT : waalaikumussalam. hehe. tak da apa. red masih lagi amatur :)

Red said...

muwaddah : hehe. adik angkat ajer XD

Suhami Ahmad said...

Allah sentiasa disamping kita =)

Red said...

betul tu.! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...