Segmen Red nak kongsi item : Semua otak manusia boleh baca tulisan serabut | Gitarputeh


Thursday, March 17, 2011

Segmen Red nak kongsi item : Semua otak manusia boleh baca tulisan serabut

Assalamualaikum.




Pagi yang cukup indah. Baru je habis speaking test part 2. Yup. Baru part 2. Memang agak perah otak fikir idea. Haha. red taip pun dah lintang pukang. Dah penat fikir, tak cukup masa pulak nak menulis isi nya. haha. Sekali, blur pulak betul masa Task A.



Ehem.



Actually red nak tegaskan yang pentingnya shortform time time nak catit nota. Haa.! bosan nya entri ni. TAPI. Tahu kah anda tentang otak kita boleh baca tulisan yang serabut.? hoho. Kalau tak percaya, cuba baca benda ni :


klik untuk besarkan.


Amacam.? Tengok betapa hebatnya ciptaan minda yang dikurniakan Allah. Awesome.! credit to incik botak (http://budakbotak.com) .


But still, dalam penulisan untuk bacaan umum, kita tak boleh. And I mean. Tak boleh.Tulis shortform.


Kalau setakat masa personal chatting such as  im or text message, boleh lah. Sebab korang berbual berdua aje. Tapi kalau untuk bacaan umum, sila guna kan ayat yang orang jelas boleh baca and faham. Ingat ye, bacaan umum bukan untuk kita seorang sahaja yang baca. 


Sekali lagi ditegaskan, short form hanya digunakan bila kita sendiri nak baca. Bukan untuk kongsi something dengan orang lain



Tulisan formal penting dalam penulisan umum.



Cuba korang bayangkan, setiap majalah yang korang beli, diorang guna kan shortform. Agak agak, korang nak pijak bakar bakar majalah tu, tak.?


Yup. The conclusion is otak kita memang boleh baca tulisan yang serabut. Tapi bukan semua orang nak baca short form kita.




Terima kasih sudi baca.



Sekian



.


3 comments:

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

hy awk...
aah tulisan serabut xsemua org phm:)

KUREKURE COMEL said...

hehehe...mina kdg2 suka guna gak...huahuahua...

Red said...

huhu. tapi okay je dalam blog mina..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...