pg 31 : Marah, kita boleh kawal. | Gitarputeh


Thursday, March 10, 2011

pg 31 : Marah, kita boleh kawal.

Assalamualaikum.


Apa yang menarik hari ni.? Ha.!  Nak tahu.? Tadi kan red baru je tengok boypren  dengan gerlpren gaduh secara live. Aksi 18 owh. Okay tipu.

Pas tuh, yang gaduh tu, member red sendiri pulak tu. Dua dua member red. Dulu red yang jadi orang tengah dulu masa diorang ngorat mengorat dulu. Dok syok aje main tarik tali kan.? Red yang sengsara sebab jelez sebab takde awek.

" Untunglah ada orang sayang " . Haha. syahril's quote lah kan.? Pinjam ye, Abang Tsarel. XD



 berbalah antara laki dan perempuan.pfftt. Benda remeh.



Okay. Back to the topic.

Yela. Dulu masa time nak mengurat baek aje kan.? Syok aje diorang main Hard to Get  kan.? Bila dah dapat.. nah hambek. Si laki pulak bosan ngan awek dia. Yela, mana tak nya, kan.? Time main Hard to Get dua dua melayan kepala. Bila dah hooked , si gadis tu pulak tak pandai nak melayan. Ye lah. game Hard to Get  dah over kan.? Idea layan melayan pun kong lah. Tu yang member yang laki tu start bosan kud. Yup. Kebanyakan laki memang akan bosan. I mean, kebanyakan. Tak macam red. Red baik. Pandai jaga hati si kaum hawa, kan.?



Ehem.



Si laki pun satu. Lain kali kalau nak kapel tu, siasat lah dulu perangai perempuan. Haha. kalau bawak dia baca blog ni okay lah jugak kan.? Suruh dia klik kat SINI.
Kalau tak cukup jugak nanti red postkan entri ' Perangai perempuan yang laki perlu tahu : part 2 ' ye.


Tapi kan, rimas lah tengok diorang ni bergaduh. Haih. Bila bergaduh, makna nya mesti lah api kemarahan membara ye tak.? Tak tahu ke marah tu api. Syaitan suka tau.?! Marah tu api. Syaitan tuh api. Memang lah para syaitan melompat lompat gembira.


Marah tu api. And Syaitan pun api.


Ni red nak nasihat kan sikit. Bukan kat member red aje. Tapi untuk para readers jugak. Kita sepatutnya chill aje. Jangan di jinakkan kemarahan tu sebab kita boleh kawal kemarahan. Yup. Marah, kita boleh kawal.


 Anger. Anger. Anger. What so opnotious.





" red, dulu ko pernah cakap dengan aku suruh kawal kemarahan aku. But how.? Aku ni marah ada had jugak tau.! "


Yup. Dulu memang red ada bagi tahu : kita, manusia, memang boleh kawal kemarahan. Tapi ni lah manusia. Suka letak kan had pada diri sendiri. Cuba lah bebaskan diri daripada had tu. Ingat.! Jangan had kan kemarahan.


 


Si Gadis : Ah. Lelaki. Kita marah, pujuk lah. ni ego sangat.! Menyampah.!
Si lelaki : Ah perempuan.! Asyik nak aku aje yang kena  pujuk. Then, aku sape nak pujuk.?

 
Pastu dua dua marah. Ni pun satu kes jugak. Dua dua tak nak mengalah. Kita bila marah ni kan api. Rite.? tak kan dua dua nak jadi api.? Dalam kemarahan, sepatutnya and I mean sepatutnya bila sorang jadi api, sorang lagi kena lah jadi air. 



 Pujuklah si lelaki dengan hormon estrogen anda.


Okay. Perempuan. Kalian kan diciptakan dengan pandai menggoda and eww eww. What so ever like lah kan.? Paham kan maksud red.? So, perempuan ni kena lah start pujuk. Just kasi cool down perasaan laki tu bila marah. Just kasi cool down. Sebab, lelaki ni marah nya sekejap aje. 

Lepas perempuan ayat, kompom reda punya. Sebab tu lah perempuan diciptakan untuk lelaki. And sebab tu lah laki pun perlukan perempuan. And sebab tu jugak lah perempuan diciptakan sebagai kaum eww eww. Kemarahan lelaki cepat reda. Sebab lelaki lebih rasional secara fitrah.

Cuba bayangkan lelaki pujuk lelaki style eww eww. Pelik tak.? Geli.!

If we back to Islam way, marah tu api. Api tu marah. Padam api dengan air. Yup. Amek wuduk. Insyaallah berkesan. Kalau tak jalan jugak, amek air, baca zikrullah 40x, sapu kat muka si marah. Kalau takut nak sapu, simbah aje. Okay gurau. 



 Satu biji satu minit.



" Anger only last for 4 minutes. And the rest is emotional. "



Yup. Marah ni actually Cuma 4 minit aje. And yang selebihnya tu adalah emosi. Yup. Emosi. Sebab tu lah dah menjadi fitrah lelaki cepat reda bila marah. Sebab lelaki lebih rasional. Rasional tu buat kita boleh kawal emosi. Then, lepas reda, kompom laki pulak akan pujuk si perempuan. Tapi kalau si lelaki tu betul betul tak de respon lepas kena pujuk, itu dah kes lain.


Ehem.


Kalau orang tengah marah dalam keadaan berdiri, kasi dia duduk. Kalau marah time duduk, kasi dia berdiri. Marah jugak, tempeleng aje. Kidding. Kalau duduk, berdiri pun tak jalan, kasi dia berbaring. Kalau baring pun tak tenang tak tahu lah red nak cakap apa. Maybe lepas tidur okay lah tu kud. Tapi biasa nya orang marah lepas tidur baru rasional balik. Sebab otak dah cukup oksigen.


Ingat, marah : kita boleh kawal. Tak perlu lah menghadkan kita punya marah. Rasulullah pernah bersabda :


" kalau nak marah, carilah 72 sebab."






Terima kasih sudi baca.



Sekian

.



14 comments:

KUREKURE COMEL said...

kalau dah marah...tak pikir nak sabar dah..
hehehe....

mina pernah tgk couple gaduh....seram..huhuhu...

east said...

em..org yg jarang marah, lagi bahaya..bila dia dh marah, meletup wo..

rsnya, sy org camtu..jrg marah..ala , marah biasa2 tu ada.marah kat kucing sbb dorg tak makan nasi sedap yg sy buat..LOL..

tapi, sakit wo tahan marah yg nak meletup tu..so, i choose to lari dr tmpt kejadian..

Red said...

mina : takut kan takut kan.? huhu. kan red dah bagi beberapa cara reda kemarahan tu.. selamat beramal =)

Red said...

east : sama lah dengan red. memang jarang sekali marah.. tapi tu lah.. red kan laki.. so marah lelaki ni selalunya tak lama. =)

aqila hamid said...

good article Mr Red :)

Red said...

qila : u think so.? hehe.. bagi red ntah ape ape je.. hehe..red masih amature lagi lah.. :)

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

red..blog anda nice :)
wah rajin menulis:)
kalau laki marah LT suke biarje heheh:)
nnti ok kot...kot...
kabar baek:)

Red said...

lt : haha. mana ada nice. belog ni belog amatur sahaja.

♥ LT Gadis Senjakala ♥ said...

ok je....
pandai kamu membuat ia jadi menarik:)

Red said...

hehe. time kaseh.. :)

nak tips.? jum sembang sembang

Wafiy Suzly said...

suda bace,hehe

Red said...

bagus :)

hyemynameisrasyid said...

pergh.,kalau tgok awek cam dlm gambo tu mmg la bleh cool marak kita kn.,hehe
xde la.,gurau je.,
marah mmg boleh dikawal.,
yep.,amik wuduk.,tu penting

Red said...

rashid :

aku noobs lagi. letak gambar pakai bantai :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...