pg 30 : fakta kita kutuk Allah tanpa sedari adalah tidak benar. | Gitarputeh


Wednesday, March 02, 2011

pg 30 : fakta kita kutuk Allah tanpa sedari adalah tidak benar.

Assalamuailaikum.


Cuaca menebal dengan kepanasan hari ini. Sebaldi ais pun belum tentu cukup buat mandi. Tapi tu bukannya apa yang red nak bincangkan.


Ehem.


“ Perasan kah anda kita mengutuk Allah tanpa sedari.?”
Memang tak leh blah enri yang bertajuk macam ni. Ehem.








Tak cukup jelas.? Meh klik sini.



Ah.? Malas klik.? Err.. ehm. Okay lah, Red taipkan balik isinya. Manja betul.
Ehem.
Lebih kurang macam ni lah isi entri tu.:



Korang pernah perasan tak, kadang kadang kita tak perasan yang kita tengah mengutuk
CiptaanNya. Maksudnya,cuba bayangkan kita berjalan jalan then terserempak dengan
Satu orang yang huduh outfit nya,then kita terlintas dalam hati, “ ikh. Buruknya dia”.

Selain itu, mesti kita bengang kan, mengajar some one yang lampi , then, tak pasal pasal
Hati kita cakap, “ ikh. Lembab betul lah dia ni.!”.

Then, kalau orang tu suka menyanyi, kebetulan pulak suara dia tak sedap, then suka suka hati kita je nak cakap, 
“ eh eh . dia ni. Suara macam katak. Lebih lebih pulak menyanyi. Grr."

Dan banyak lagi yang kita ter-kutuk tanpa kita sedari. Hmm. Jadi , sama sama lah kita
Mengelakkan nya lepas ni ya.


Salam.





Lebih kurang macam tu lah isi nya. Eh. Tak ada lah. isi enri ni tiada peng-edit-an tau. Tak edit.


Okay. Back to the topic.


Yup. Memang red cukup tak setuju dengan siapa yang sokong pendapat isi ni. SAYA BANGKANG.!
Ehem. Dah macam courts pulak. Tipu.


Ehem.


Okay.macam ni. Actually kita tak kutuk pun ciptaan Allah yang paling istimewa ni.

Well, as orang semua tahu, kita ni makhluk yang paling istimewa sebagai ciptaanNya. Nak dibandingkan dengan makhluk lain ciptaanNya, memang diorang out lah kan.


Cukup apa, kita dikurnia kan tangan, kaki, muka, hidung, mata and lain lain. Cuma ada segelintir yang tak berapa bertuah. Hanya segelintir. Bukan semua makhlukNya.
Lagi, apa yang buat kita lagi istimewa dari makhluk lain.?


Akal. 

Yup. Kita manusia sangat istimewa kerana semua dikurniakan akal fikiran. Tak ada seorang pun yang di-miss daripada dikurniakan akal olehNya. Kecuali orang gila.


Jadi. Ada akal, tapi tak di guna kan dengan betul. Contoh nya, kita lalu sebelah perempuan yang mak aih. Meleleh tengok. Howt. Piwit.!

piwitt..!! uh.!



Ehm. Dalam ramai ramai yang terpandang, mesti ada dua tiga orang yang dalam hati nya terlintas, “ikh dia ni. Pakaian banyak ada. Kenapa nak pakai sempit sempit kecik kicik macam ni.? Selekeh betul lah.”


Kita tak kutuk ciptaanNya. Tak kutuk. Tapi kita meng-judge cara perempuan (howt) tu yang tak reti guna akal yang di kurniakan. Kalau boleh semua nak didedah kan. Melainkan dia betul betul miskin , can’t afford for a single suitable clothes.



Sekali lagi red tekan kan, kita bukan kutuk ciptaanNya, tapi cara dia menggunakan akal.



Satu lagi contoh, misalnya kita ternampak ada orang berdua duaan macam nak berciom kat khalayak ramai. Then tak pasal pasal hati kita cakap, “ eh diorang ni. Bangang betul lah. Tau lah bercinta. Agak agak lah. tempat awam kud. Orang lain bercinta jugak. Kawal lah sikit nafsu tu.”




Yup. Kita just kutuk yang dia tak reti nak guna akal. Supaya kuat melawan bisikan syaitan. Tapi, ada akal, yet, tak reti nak bezakan : mana baik , mana buruk. Last last jadi boneka syaitan. Melompat lompat syaitan tengok. Monyet pun tak hepi macam tu.
bila monyet pun hairan.


Ehem.


Ada banyak lagi contoh yang boleh dipetik. Korang pandai pandai lah nilai sendiri ya. Yup. Memang sometimes memang ada yang betul betul kutuk + hina ciptaan Allah. Tapi tu, dah kira lain cerita lah. Itu dah masuk topik lain.


Ni, red just bincangkan apa yang some orang anggap benda tak sengaja kita fikir tu sebagai kutuk ciptaanNya. In fact kita tak kutuk pun. Just kita pangkah diorang yang tak reti guna akal dengan elok aje.



Terima kasih sudi baca.



Sekian


 .



 p/s : memang sengaja edit entri tu. tapi isi nya tetap sama. NO plagerism right.?.


6 comments:

KUREKURE COMEL said...

betul....tanpa disedari kn....

mcm kata hidung kemek la...pd hal sapa yg cipta kn...huhuhu..

tq sharing....

Red said...

owh tang terkata hdg kemek tu dah masuk lain story ye kak =D

maybe tak sengaja...

dhilla nazli said...

ahahahah...
peace =]

Red said...

dhilla : ni lah entri paling tenggelam :)

Siti Mashitah Saidin said...

masa kecik2 dulu, muka hitam tak cantek.. lalu tepi jalan org akan cakap : "eee.. hitamnya bdk tuh... eee tak canteknya budak tuh.. bla bla..."

mak suruh balas, yg bg nih Allah, so kalau diorg kutuk, kutuk Allah la... tp brp ramai yg tahu?

Red said...

mashitah : kecik kecik semua orang nakal. and ada yang belum matang. aznd tak boleh fikir secara matang. so, jangan simpan dalam hati :)

kalau tak percaya, laa ni dah besar panjang, cuba pi jumpa depa balik. mesti tak ada agenda kutuk mengutuk ni :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...