pg 35 : konsep jahilliah yang terbiasa di zaman kita | Gitarputeh


Sunday, March 13, 2011

pg 35 : konsep jahilliah yang terbiasa di zaman kita

Assalamualaikum.



Pagi yang gelap kini sudah terang. Ehem ehem. Suara tak sedap macam katak. Haha. Pagi ahad yang cerah. Tak tahu apa plan pagi ni. Tak de aktiviti kud. Ha. Red pun duduk lah tepi tingkap perhatikan aktiviti para pelajar U berlegar legar di medan makan.


Ehem.


Dengar dengar sikit. Apa tu.?


 Psst psst. cik senah oi..



  
"ehem. Cik senah oi. Tengok lah tu. Anak kamu. Bergaya semacam. Nak keluar bandar dengan boypren lah tu."
"alah. Biasa lah tu."

"cik senah oi. Lagu ape yang anak kamu pasang tu.? Bising semacam aje."
"alah biasa lah tu, cik mun oi. Punk rock lah katakan"

"cik senah oi. Kenapa anak laki kamu ni pakai ketat ketat.? Kalah pakaian gurls cik senah oi."
"alah. Biasa lah tu, cik mun. Kan trend."




Okay, perasan tak dialog kat atas takde kena mengena dengan pendahuluan.? Memang sengaja pun. Cari perhatian aje. Tapi mintak maaf kat sape sape yang namanya senah dan munah. Memang sengaja nak guna nama korang. Yup. Memang sengaja.



Ehem.



Okay back to the topic, "biasa lah tu." memang selalu kita dengar. Dah lali sangat lah kan.? Tapi cuba perhatikan satu lagi dialog ni :



"cik senah oi. Anak kamu yang yang gurls gurls ni, memang free hair ke.?"
"biasa lah tu cik mun."
"biasa, kamu kata.? Cik senah.?"
"iye lah. biasa lah orang free hair"
"ehem. Perbuatan jahilliahdi Negara Islam ni kamu kata perkara biasa, cik senah.?"
"......."



Ha. Terdiam cik senah. Ehem. Korang pernah terfikir tak.? Negara kita sekarang dah anggap perkara jahilliah ni perkara biasa di zaman kita ni. Memang tamadun kita dah mengundur ke belakang eik.?


Amek lagi satu contoh, tamadun yang dulu kala (orang purba), baju nya memang lah tak cukup kain maklum lah. Belum ada revolusi dan tak ada tukang jahit baju dalam profesion kan.? Then, tamadun seterusnya, lahir para tukang jahit yang berkaliber. Molek aje baju dijahit. Baju melayu. Baju kurung. And macam macam lagi lah. Elok aje tutup aurat.


Tapi bila tengok zaman sekarang punya baju. trend. Sempit sempit baju, orang pakai. Tak cukup kain pun ada. Pelik. Zaman mengundur.? Trend.? Ehem. Think.


kita tak perasan benda yang biasa berlaku.



Okay. Maybe sebab peredaran semasa yang menjadi kebiasaan masyarakat kud yang menutup ilusi ni. Yelah. Cuba bayangkan. Orang biasa jalan guna kaki. Ada kita Tanya, "eh. Kenapa dia jalan guna kaki.?" . Tak ada, kan.? Melain kan bila orang jalan guna tangan. Mesti ada yang tanya, "eh. Kenapa dia jalan guna tangan.?"


Memang ini kes ni menjadi ilusi kat mata dan minda kita. Pergolakan tamadun dunia yang mengundur. Berapa orang aje yang perasan kan.? Zaman jahilliah dulu dah enter kita punya tamadun.?




Terima kasih sudi baca.




Sekian




.



8 comments:

fasy shane said...

I like this one..."kita tak perasan benda yang biasa berlaku"

and the picture.

Red said...

fasy : hee.. terima kasih. pic boleh cari kat tumblr. banyak pic pic y best best.

KUREKURE COMEL said...

naik muak tgk org berfesyen ntah ape2....



kdg2 pelik....kdg2 rasa malu utk mereka...


just bersederhana itu lg terbaik...

Red said...

betul.! kata orang too much is no good. :)

aqila hamid said...

sangat setuju dengan post ni.
manusia semakin hari semakin tak bertamadun. ape yang diorang nak sebanarnye pown kadang2 kita tak dapat nak detect. kesian. dunia semakin maju tapi manusia semakin kolot.

anyway, isu ni memang i suka sangat la kan. kalau u bole explore lebih mendalam, i rasa it'll be more interesting Mr. Red :)
congrats.

Red said...

aqila : hahaha. insyaallah. :D

miss husna said...

gud entry red..untuk ksedaran semua umat islam yg mkin lame makin terbiasa dgn bnda yg luar biasa bg kta sbenarnya..gud job!~

Red said...

nak jadi cikgu ustaz pulak boleh tak.? tapi still untuk student girls aje. wakaka. XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...