pg 38 : kaitan Al-Quran dan Tsunami di Jepun | Gitarputeh


Wednesday, March 16, 2011

pg 38 : kaitan Al-Quran dan Tsunami di Jepun

Assalamualaikum.


Kali ni post red simple sikit. Tadi masa tengah usha usha blogger tegar red found something interesting. macam entri red yang sebelum ni , cakap cakap macam red tak nak amek port tentang nippon, kan.? 


Tapi isu yang di utarakan blogger tegar ni  sudah tarik perhatian red. Check this out. Tsunami di Jepun dan di dalam Al-Quran.


Ehem.


Dah tau dah korang malas klik. Biar red ulas sikit isi nya.


As korang already know, the disaster happens on  6 RabiulAkhir 1432 Hijah or 6/4/1432. Let see at tahun 6. 4. 1432. 
kita pecahkan kepada 14 || 32 .
 
Al-Quran juzud 14 ayat 4.

Sumber asal.



"Dan kami tidak membinasakan suatu negeri, melainkan sudah ada ketentuan yang tetap baginya"


-ayat 4 surah Al-Hijr



How's that.? mengancam tak reasearch blogger tegar ni.? Ehem. next, kita amek 1432 . 14 || 32.
 3 || 2 . Tengok kat number 3.


Take a look at kawasan yang jadi mangsa, kedudukan Jepun dan Wilayah Sendai pada kedudukan geografi bg ( Jepun : Latitiude 36, Longtitude 138

Take a look at the longtitude and latitude : 36, 138 :

3+6+1+3+8 = 21 
next,  2 + 1  = 3 
Proved that  3 is Nippon. ( I don't know what the hell is this) 


Nippon.


Let see. Kat Nippon memang banyak wilayah. But wilayah yang jadi mangsa adalah wilayah Sendai. Which is kat Latitiude 38'15 dan Longtitude 140'53.


So, lets check this out : 3+8+1+5+1+4+0+5+3 = 30
so next 3+0 = 3.
Proved that wilayah yang Allah maksud kan dengan angka 3 adalah Wilayah Sendai di Jepun. ( Aku dari tadi tak tahu apa kaitan semua benda ni dengan nombor 3)

Ada lagi.!
check this out.:
 Masa yang di laporkan oleh Jabatan Metrologi Rusia. Gempa bumi berlaku pada masa 1446 waktu Jepun..

So 1+4+4+6 =15
So next, 1+5 = 6
*proved that 6 membawa maksud masa yang akan berlaku gempa bumi. (Gegaran naik pelan pelan start dari sekitar pukul 6 UTC)


Next, 1432 kalau di pecahkan 14 || 32, lets take 14 dan di pecahkan 1 || 4 , then angka satu boleh di kelaskan sebagai permulaan hari. Means, dalam Islam Jumaat adalah hari pertama dalam minggu itu. So angka satu memberi maksud malapetaka itu akan berlaku pada hari Jumaat. (Angka 4 masih lagi diketahui apa maksud nya. who knows.? wallahualam.)



Di persilakan untuk share. To remind us back tentang segala perkara yang terkandung di dalam Al-Quran adalah benar buat selamanya. mahupun di dunia atau pun akhirat.


credit to blogger tegar. Eventhough dia pun tak tahu siapa yang buat artikel ni, still, red tak dapat nak pertikaikannya.




Terima kasih sudi baca.




Sekian



.


4 comments:

Miziey said...

assalam cik red, nice info tp sye musykil ckit mengenai hari pertama dalam islam tuh.. maaf, sebab sya x berapa nk tahu sangat.. so, nak tnya cik red btol ker hari pertama dalam islam adalah hari jumaat? bukan hari ahad eyh? sbb dalam bhsa arab ahad membawa maksud satu or pertama.
Mnta cik red jelaskan (sye sekadar nak tahu jer, xda mksd yg lain..)
TQ,

Red said...

actually ahad tu di anggap sebagai hari pertama sebab orang kata ahad ialah hari minggu.

pada kepercayaan portugis, minggu dikira hari pertama sebagai hari tuhan (domiggo). jadi, orang portugis menganggap hari kebangkitan tuhan mereka sebagai hari pertama. jelas.?

KUREKURE COMEL said...

perhhh...detail...betul ke ni red?
takut something la...huhuhu...

Red said...

mina : sort of. hehe.. XD

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...