Segmen ber-story : Sebutir sampah dan sebaris doa | Gitarputeh


Sunday, February 27, 2011

Segmen ber-story : Sebutir sampah dan sebaris doa

Assalamualaikum.

Iman adalah mutiara di dalam hati manusia , yang meyakini Allah “ , mesti semua orang pernah dengar lirik lagu ni kan? Daripada kumpulan nasyid Raihan.

Ehem.

Tapi topik yang Red nak bincangkan kat page kali ni bukan lah tentang iman yang tu. Tapi tentang someone yang nama nya Iman.

Alkisah ada seorang lelaki kacak ini nama nya iman. Dan kembarnya bernama Iman II. Iman ni, konon nya orang lagendakan dengan lelaki yang kacak lah. Tapi malang nya dia tak pandai aturkan hidup dia. Pfftt.
Iman II pulak sehderhana orang nya. Kalau nak di bandingkan dengan Iman, memang out lah. pandang sebelah mata pun perempuan tak nak. Kesian Iman II.
Iman boleh dikira top lah. kapel banyak. N as banyak kapel, putus pun banyak kali lah jugak.
Berbeza sekali dengan Iman II, sekali kapel pun tak pernah.


gambar perhiasan. 

Ada satu hari ni kat bustop, (Iman dan Iman II balik dari bandar ) . Seperti rutin bulanan Iman, gaduh ngan gf pada jam 2.30 p.m. pada hujung bulan. Si Iman II dok perhati je gelagat Iman tengah nak break up. Boleh dikatakan Iman II dah jemu jugak lah tengok rutin Iman tu.

“sllllrrrpppp” ,bunyi air kotak yang disedut Iman ketika ber-texting dengan si gadis. Ops. I mean bakal ex-gadis.

Punya lah bengang Iman kat awek dia, satu hirup je dah habis air kotak tu.(hebat). Lantas Iman pergi buang air kotak kat tong sampah sebelah pondok telepon. Masa dia buang air kotak tu, dia terpandang kat dinding pondok telepon tu.

“  My-ra 010-755xxx5 . I’m 19 “ .
“ Owh. Orang jual no. “ , Iman ambil no telepon tu.
“ Iman.! Kau amek no telepon tu.?! “, soal Iman II .
“ So.? “, Iman lawan balik.
“ Haih. Lantak kau lah. tak serik serik ke.? 15 tahun buat kerja macam ni.? “, Iman II cuba nasihat.
“ It’s none of your business. “,  Iman endah kan nasihat tu.


Dua minggu kendian Iman dengan mira pun kapel. Tapi sayang nya sudah menjadi rutin Iman break up lepas sebulan. Tapi kali ni lain sikit. Bukan sebulan. Tiga hari je kapel. Then putus.
Yup. Baru kapel and yet, baru putus.


si gadis yang baru jadi ex-gadis 


Lain cerita pula kat Iman II.
Hari-hari Iman II mengulang kan sebaris ayat yang sama pada setiap doa selepas solat nya.

“ Ya Allah, aku mohon pada mu ya Allah. Kau terimalah cinta ku terhadap mu ini, ya Allah. Sesungguh nya aku sudah mencintaimu setulus hati ku ini.

Yup. Iman II tak pernah miss sebaris ayat ni dalam setiap berdoanya. Unfortunately, suatu hari, Allah kurnia kan Iman II seorang hambanya yang solehah, sedap mata memandang. Muka ala ala Taylor Swift masuk Islam gitu. XD (peminat Taylor Swift) . dah lah tinggi. Hidung mancung. Mata putih bulat.  Kulitnya putih melepak. Bibirnya..umph! memang terbaek ah.
p/s : bak kata adik ipar (bakal) aku, barang baek punya tak leh jual. XD

Now, Iman II dan gadis itu sekarang telah pun telah selamat di ijab Kabul kan. Dan mereka hidup bahagia lepas semua ( happy ever after ).
Hidup si Iman pulak still macam dulu lagi. Kapel putus kapel putus. Sampai lah sekarang.

Ehem.

Korang rasa Iman tu orang yang macamana.?
Dia kembar si Iman II. Iman II kuat agamanya. Adakah Iman pun macam tu.? Agak agak lepas peristiwa Iman II kahwin, adakah Iman pun akan jadi seorang yang sabar dalam cinta supaya nak kekal kan sampai di jinjing pelamin.?


Terima kasih sudi baca.

Sekian

.

Sebutir sampah dan sebaris doa.


4 comments:

KUREKURE COMEL said...

kalau iman still perangai yg sama...tidak ada ape2 yg berubah...msh mcm tu jgk..


tp, kalau iman berubah jd mcm iman11...
insyaallah...iman akan dpt kebaikan mcm iman11...
huhuhu...

woot-woot said...

hoho ingatkan ending die tadi,iman satu berubah jadi baik,iman 2 due berubah jadi jahat...ngee..


nice story :)


iman tak dapat diwarisi..even bapak ulamak tapi tak semestinya anak die ustaz ^^


boleh ke islamkan babi ?

Red said...

actually entri ni nak tekan kan kat elok kita cinta kan Adllah.. hee.. =)

Red said...

*cintakan Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...