pg 28 : Perangai perempuan yang lelaki perlu tahu . part 1 | Gitarputeh


Thursday, February 24, 2011

pg 28 : Perangai perempuan yang lelaki perlu tahu . part 1

Assalamualaikum.



Lolipop


Situasi A
Adik bawa balik satu plastic gula gula. "Adik! Nak gula gula yang tu...nak yang kaler merah tu..nak yang tu..boleh lah..boleh lah dik..." . Si kakak merayu rayu untuk gula gula kegemarannya.





Situasi B
Bilik si lelaki bersepah. “ ikh! Kotornya bilik ni! Aiyoo!!eee.. pemalas betulah lelaki ni. Tengok lah. baju main campak je mana yang dia suka. Tengok tu, buku bukan nya reti nak kemas. Aduh.. ni seluar jeans ni dah berapa minggu tak basuh ni. Jangan jangan dah berbulan bulan tak basuh. Eee.! Geram nya.! Ahmad!!!! Mari sini!! Ni apasal tak reti nak kemas bilik ni.?!”




Situasi C
Si gadis nak cerita masalah kat boy dia, tapi boy dia mcm endah tak endah aje. “ ee.! Awak ni kan! Dengar lah apa yang saya nak cakap ni.! Ee.! Awak ni , jangan lah buat muka macam tu bila saya mengadu ni.! Menyampah lah.!".





Situasi D
Si gadis keluar bershopping dengan si boy. “ eh.! Apa yang awak amek tu.? Ee.! Mahal nya! Dah dah. Jangan nak mengada ngada beli yang ni. Kan banyak lagi pattern lain yang murah murah. Lagi pun, beli yang murah, patah, boleh beli yang baru. Sebab murah."




Lelaki cuma senyum.




" Lagi pun, awak tengok yang mahal ni. Dah lah tak lawa. Tak da corak. Kalau patah, sia sia aja. Awak nak beli yang sama mahal dengan macam ni kalau patah.? Dah. Tak payah membazir. Kita amik yang ni aja. Murah. Corak dia pun comel aja.” . Sambung si perempufan lagi.



Girls + Shopping = Heavenly



Okay. 4 situasi kat atas ni sering jugak lah yang berlaku. Bila situasi situasi kat atas ni berlaku, laki mesti pikir “ ee. Membebel aje dia ni. ”.  Yup, its true. Diorang suka membebel. Malah ada yang jadi kan hobi. But. Di sebalik diorang membebel tu, ada maksud di sebaliknya yang sometimes .. nope. Many times laki tak tahu.




Ehem.



Kat situasi A, mesti si lelaki fikir , “ ee.! Mengada nya. ” . Well, actually girls memang lah macam tu. Diorang ni, umur dah tua mana pun, perangai kebudak budakan nya (manja) still ada. Perangai menggedik ni memang tak akan hilang. Sebab hormon estrogen ada pada kaum hawa. Only. And I mean, only. Haha. But. Kalau lelaki yang buat buat menggedik tu makna nya memang nak makan terajang. HAHA.




Well, kalau lelaki tu cakap “ee.! Mengadanya.” , bukan lah maksud nya lelaki tu pangkah si kaum hawa. Memang nampak si boy ue macam pangkah si girl tapi hakikat nya laki cuma meng-ego kan diri nya. Tapi actually laki tu suka perangai girl yang macam tu. Sebab dah memang lumrah. Yup. Laki suka perangai perempuan.





bebel bebel bebel.



Kat situasi B pulak, ha. Ni part best sikit. Si lelaki berseronok tengok si girl pot pet pot pet. Just imagine. Perempuan membebel, lelaki just diam and senyum. Sweet, kan.?. Si kaum hawa ni, memang lah tak dapat kawal diri mereka bila membebel. Diorang kalau dah start membebel, kompom non-stop. Until diorang puas hati.



Ehem.




Yang si boy cuma menonton aje lah aksi perempuan dengan free. Untuk para kaum adam sekalian, jangan endah kan sangat perangai pelik (wajib ada) pada girl ni. Sebab kaum diorang ni jenis yang penuh dengan ketelitian. Kalau ada yang tak kena, mula lah. Even kadang kadang kalau tersalah garis dalam drawing pun boleh jadi hal.



Bila cerita tentang pasal geram dan membebel pulak, situasi C pun boleh jadi punca. Di mana girls tensen bila dia ngadu kat boy nya pastu si boy buat endah tak endah aje. Ya. Kaum wanita memang suka mengadukan masalah nya. Sebab lepas diorang cerita kat orang lain, diorang rasa ringan sikit beban diorang.





Sharing is caring



Okay. Bukan nya sang pujangga ni tak endah apa yang kaum girls ni mengadu. Just sometimes even benda kecik pun diorang nak mengadu. Tak paham betul. Tak macam kaum kacak ini, bila ada masalah, kami lebih suka berdiam sahaja. Tak cerita kat sapa sapa pun tak kisah. Ya, kami kuat. Haha.XD

 
Okay lah. To keep it balance,kepada kaum adam, korang kena lah faham yang kaum hawa ni memang jenis yang suka mengadu. So, tunjuk lah caring sikit. Kalau tak pandai tunjuk caring pun, just buat buat caring supaya si kaum hawa ni rasa lega dapat  luahkan apa yang dia rasa. For atleast.





Gambar perhiasan



Selain daripada hormon estrogen perempuan buat kan dia bersikap kebudak budakan, hormon tu jugak jadi kan diorang ni bersikap kedekut and cerewet bila bershopping. Tau nak barang yang murah aje. Pastu, kalau boleh, nak yang comel comel.




Ehem.




Kalau kami kaum adam, harga dan pattern bukan lah apa yang kami lihat. Biasa nya kitorang lebih kepada material nya. Supaya dia kukuh dan boleh tahan lama. Kalau setakat harga apa lah sangat. Duit boleh cari.




So kepada lelaki, kalau nak bershopping, tak payah bawak perempuan. Sebab perempuan ni dah biasa dengan barang nya yang murah (kasut pasar malam rm10) . So, diorang tak boleh bla tengok barang barang lelaki yang mahal mahal. (jelez tak dapat beli barang mahal) . lepas tu kata lelaki ni boros. Peh-lis. 





Saling memahami tu penting.? Yup.


Okay lah kongklusi nya, para lelaki sekalian, jangan heran kalau girl menggedik, kuat membebel, banyak mengadu, and cerewet/kedekut. Sebab itu memang lumrah. Dan kaum hawa pula, tak payahlah bersusah payah meng-improve perangan korang yang eww eww tu. Sebab lumrah nya lelaki suka dalam diam. Just tak tunjuk aje. (ego)










Terima kasih sudi baca.








Sekian








.


.



31 comments:

zati embong said...

situasi ke 4,

ckp cmni sng,"xkisahlah nk amek ape pun,sy bayar O.o"

aqila hamid said...

betol ke lelaki suka nak dengar pompuan membebel?
haha.
macam tak je.
ade yg buat muka bosan kowt..
pastu dorang akan mengeluh hahaha.

KUREKURE COMEL said...

hahaha...mina semua diatas...perhh...

pasal bebel kalo bilik kotor tu..mmg mina anti gle...dpt lak adik laki...mmg slalu kena sound la...hahaha

east said...

emm...tp kan, ada jgk laki yg tak suka brg mahal..bukan xsuka, kiranya,,,klu dia mcm nak, nak berminat..dia tgk harga, then dia ckp ''mahal ny''..jadi,dia x jadi beli..dia ikut kemampuan..carik yg hrga bpatutan..

Red said...

zati : wah.. manyak duit woo.. 0.o

Red said...

aqila : yup memang diorang mengeluh. tapi kalau suatu hari si girl dah tak membebel nanti si lelaki bosan n rindukan bebelan tu

Red said...

mina : haha. malang nya budak malas tu. mesti kena fire deengan mina. hahaha XD

Red said...

east : tapi majority barang laki takde yang murah.

cik grrr said...

hisk! macam2...

Red said...

cik grrr : just pendapat aje :)

misS FEeza macho ! said...

situasi A : saye salu wat gitu XD

situasi B : sye selalu dibebeli . kakak 3 orang lak masalah yg bebel adek ==" pempuan sampai 6org dlm siblings memang payah .panas tlinge =="

situasi c : ta penah langsung ,saye selalu belagak kacak =="

situasi D : asalkan guna duit dia .lantakkan dia XD

Red said...

hahaha. macamtu pulak XD

misS FEeza macho ! said...

begitulah ceritannye =="

Red said...

feeza : jap jap. nak tanye. perempuan belagak macho tu macamana.? muahahahah

i'm not me said...

setelah jenjalan kt cni,tergerak ati nk komen cni..hehe..nice entry..:)tergelak sorang2..
mcm tu rupa nye laki ni ek..mcm2..ish3..:p

Red said...

i'm not me : haha.. tergelak ek :P

i'm not me said...

hehe..a'ah..tu la org ckp betapa laen nye laki ngn pmpuan ni kn..

Red said...

yup. laki ngn pompuan memang berbeza. sebab tu red nak kahwin dengan perempuan. nak faham betul betul perempuan tu macamana :)

i'm not me said...

hahahahaha..sbb tu red nk kwen ngn pmpuan??haha..mcm2 laa..da red laki,mmg la kne kwen ngn pmpuan red ooii..hahaha

Red said...

Haha. WAjibbbbbbbbbb..... :P mesti perempuan ni banyak benda menarik untuk discover, kan.??? hehe

i'm not me said...

hahahaha..no komen..pndai2 red la..hahaha

Red said...

haha. red anggap jawapan tu sebagai satu 'ya' HAHA. XD

i'm not me said...

hahaha..taktau..taktau..hehe

Red said...

haha.. see.?? :P

nelly said...

nama pun perempuan ..
=p

Red said...

nelly : kan.? :P

yayanieqa said...

gedik or manja tu definisinya kdg2 sgt subjektif.
well bru lg la kat blog ni..nice blog..ada entry pasal gedik x..

sebab im one of mangsa kena cop mohor GEDIK dengan classmate(lelaki).
reaction kita depan lelaki or perempuan mesti la equalkn?
kalo x kang org kate hipokrit pula~haish..
ada je kawan yang sebijik peragai tetapi berbeza rupa(dia cantik, sy oversized)xde plak dianggap gedik[sedih2 T.T ]

nk tau sangat gedik bg lelaki camne.


after kena cop gedik

Red said...

yayanieqa :

gedik! haha.

hOney n' cLOver said...

yup..sngat geram bila kita bebel, laki wat dono jer..tapi tiba2 dia gelak sorang2...
bila pkir2 balik comel lak..wakakaka....<----gila jambu ayat...>.<

Red said...

hOney n' cLOver :

jambu.? hahaha XD

cik yuki said...

hehehe comel !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...