pg 6 : Elak Malas. Macamana Eik? | Gitarputeh


Saturday, February 19, 2011

pg 6 : Elak Malas. Macamana Eik?

Assalamuaikum.




Ergh. Pagi yang indah XD matahari pun dah meninggi. Dengan senyuman terukir di bibir red menaip. Okay Red kat sini bukan nya nak cerita tentang perasaan. =)



Well, hari ni Red nak cerita sikit tentang negative thought of people. Mesti korang pikir Red nak cerita tentang orang mengumpat kan? Well, tak.  Okay. Mesti korang pernah menghadapi situasi ni kan:



“ Aduh. Malas nya nak bangun pagi”

Apa susah? Korang set lah dalam otak nak bangun pagi start esok. Yang Red cadangkan kat sini, selalulah buat buat “kalau lah aku boleh bangun pagi esok” . Mesti secara auto nya otak korang terlintas idea cara nak bangun pagi selaju 70 km/h. Tipu.


Tak pun,korang just tekad nak buad kerja esok pagi. Contoh nya macam assignment drawing last minute. Kompom malam sebelum submit korang bersengkang mata siapkan kan kan kan? So. Just set untuk bangun pagi aje.



“Aduh. Malas nya nak buat assignment/kerja”

Ini lagi lah.cuba korang buat buat terlintas kat otak “kalau lah jawapan boleh keluar macam tu aje”. Nanti mesti otak korang automatik pikir, “ Eh. Kan ada google”.  HAHA. Apa yang penting Cuma tu je. Punca idea untuk mencetus ilham. (Dah mengarut sudah aku. :P).


Tak pun, time nak buat kerja/assignment, korang buat dengan gf or bf korang. Kompom tak bosan plus tak mengantuk. HAHA.



“Aduh. Malas nya nak solat”

Kalau part ni, Red memang tak bosan nak bagi cadangan kat korang. Memang lah selalu setans setans ni banyak . Setans orang pun banyak.(suka menghasud). Okay jangan terasa. Just pendapat terbuka. Okay.


Tang solat ni apa susah? Solat aje lah. Kan tuntutan wajib agama en? Okay lah. Misal nya korang kata masih ada sikap malas. Lagi lagi time subuh. Kalau tang malas ni senang je nak lawan. HOW? Dengan gerak gerak kan otot otot badan kita.


Kalau kat gym , senior tu kata, "jangan duduk” . Baru red faham, apa maksud dia. Yela. Kalau kita dah
start duduk, kita akan jadi malas.


Okay.Back to the topic. Kalau korang gerak gerak kan badan pun tak ada perubahan, cuba lah berjalan. Kalau nak advance lagi, ikut je sunnah Rassulullah. Gosok gigi sebelum solat. Red sure. Alang alang ada kat toilet tu mesti ambil wuduk punya lah. 




gambar untuk perhiasan sahaja.

Ehem.


Kalau korang perasan, majority topics kali ni Red guna kan point kalau lah aku.. . Ha. Tu lah point nya sebenarnya. “kalau lah” tu berfungsi sebagai perangsang idea. Contohnya semalam, time Red nak makan telur rebus. Sekali isi nya tak berapa masak lah.


So Red pun buat buat lah terlintas ayat “kalau lah aku boleh korek isi telur ni”. Terus idea untuk makan telur tu datang. 
V
V
V
Kupas separuh aja kulit telur and korek isi guna sudu.


Ha. Tak complicated pun rupanya. Macam tu jugak kadang kadang yang berlaku kat matematition. Diorang selalu fikir “ Kalaulah cara ni boleh solve question ni. Eh tak. Cara ni lagi tepat.” . Ha. Lebih kurang macam tu lah pemikiran diorang. Cuba lah yer.





Terima kasih sudi baca.






Sekian




.


p/s sebenarnya Red nak tujukan entri ni kat diri sendiri. Supaya jadi selalu rajin .


6 comments:

Ain Atika Zailani said...

nak menyimpul otak jap...hhuhu..macam mana tah nak hilang kan malas malas tuh,,,i pun kadang kadang malas..=(

Red said...

Ain : tak baca entri yea? haha.kantoi. kan red ceritakan tentang cara cara nak lawan rasa malas..

KUREKURE COMEL said...

tq info red...tu la kdg2 dah terbiasa...

conth mcm nk bgn awal...mmg dh bgn..tbe2...alamak
kalau nk bgn awal nk buat ape ye...hahaha...
sengal mina ni...

ape2 pun tq segala cdngn red ye...huhuhu....


p/s:nk rasa entry red dihargai..sila tgl link
kt entry mina ye...insyaallah mina slalu dtg cni.

Red said...

ala. tak pandai nak link kan.. ajar bule? email kat red eah.. cap_man92@yahoo.com al maklum lah. Red blogger baru. :)masih banyak yang tak tahu.. hehe.

KUREKURE COMEL said...

red dh tgal komen kt ctu ok je...hehehe...



p/s: sila buat comment red jd popup window ek..

Red said...

okay :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...