pg 3 : Some People Say Life Is About Sacrifice. | Gitarputeh


Monday, February 14, 2011

pg 3 : Some People Say Life Is About Sacrifice.


Assalamualaikum.


Life. Life. Life. Macam-macam kita dengar tentang life. Ada yang kata itu lah. Ada yang kata ini lah. Siap ada yang kata life is not fair. Haha. Apa pula bagi pendapat kaurang?


Okay lah. Bagi red lah kan. Life macam api jugak lah. Sebab correct usage, it warm us, wrong usage, it harm us. Ha. paham tak . paham tak? Maksud nya, kehidupan tu sama jugak lah dengan api : kita pandai mendidik, dia datang kan kebaikan, kalau salah didik, bala lah jawabnyer.


Ehem.


Well..secara purata nya,memang ada banyak orang nak bercerita tentang life.  Tapi yang red nak kongsi kat sini adalah tentang life is about you gain something,you loose something.


Lebih kurang tentang sacrifice jugak lah... ilham ni datang daripada seorang sahabat nih. Nama dia. Ehem. Tak pe lah. Tak perlulah red mentionkan kat sini. Well.. cerita sahabat ni lebih kurang macam ni lah..



Sometimes kita kena lepaskan apa yang kita tak nak lepaskan.


Dia ni seorang yang sangat annoying dalam kelas lah... dia suka kacau orang. Jual minyak. Tidur dalam kelas. Ponteng kelas. And etc lah. Tapi kan. Satu hari kan. Dia sedih muram aja. Red pun tegur lah dia.


"weh, kau ni pehal.?"

So dia cakap lah yang dia nak berubah. Dah tak nak kacau orang, dah tak nak tu. Tak nak ni and and so on lah. Aku pun bagi lah dia cadangan tentang cuba jadik pendiam.Yup. Dia nak berubah.


So, start esok, dia pun try jadi pendiam. And last last dia pun jadi pelajar yang baik. Yang orang respek. Yang orang pandang tinggi. And tu and ni and so on lah. So, sebagai result nya,kelas kitorang kurang seri lah. Dah tak happening macam dulu. Dah tak meriah.



papehal yang berlaku,terus melangkah,okay?


Kalau dulu, asal ada dia je,mesti havoc gila ah! Tak tipu punye..! bedek aje. Haha. Back to the topic, life is about you gain something,you loose something. Macam kita punya memori jugak lah. Nak belajar something, mesti aka nada perkara lama yang kita lupa.


Contoh lain? Okay. Red amek laptop sebagai contoh pulak. Laptop ni tak boleh simpan terlalu banyak file. Tak macam desktop. So, sometimes, kita kena delete something enn? And contoh lain,kaurang piker lah sendiri yer.


Jadi, kongklusi nya,memang sometimes life is about sacrifice. Apa pula pendapat kaurang tentang life?



terimakasih sudi baca.



Sekian


.



2 comments:

Bulan said...

past boleh dijadikan pengajaran utk present dan future

Red said...

betul betul.. :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...