pg 5 : There Is No Way Girls Matured Than Boys. | Gitarputeh


Thursday, February 17, 2011

pg 5 : There Is No Way Girls Matured Than Boys.

Assalamualaikum.


Pagi yang indah ditemani secawan neskafe. Buih buih menebal di keliling bibirku ketika menghirup seteguk air di gelas biru. Di dampingi juga dengan sebuku roti panjang yang dipotong-potong. Amboih! Pandai, naa che menipu. 


Ehem.


Ni nak cerita sikit tentang pendapat lecture red. Red memang bangkang seratus percent. Katanya, perempuan had meningginya cepat sebab perempuan ni cepat matang. Okay. Tak logik. Memang lah fakta nya perempuan ini cepat mencapai akil baligh nya lebih awal daripada si teruna. But, tak bermaksud perempuan cepat mencapai kematangan berbanding lelaki.



Yup. Memang kita boleh perhatikan yang dalam area umur sepuluh ke sebelas tahun, perempuan dah pandai rasa malu. Jadi sopan. Jaga suara. Kira dah boleh nampak ayu lah. But. The fact is, itu tak menunjukkan yang dia dah matang. Please aa.



Kaum laki memang kelihatan selalu main-main. Tapi hakikat nya, kitorang tak suka nak buat semua benda jadi serius kalau disebabkan benda remeh. Cuba korang kaum hawa yang comel molek ni fikir sejenak, Kalau lah tak ada kaum kami yang tampan, reti bahasa lagi funny ni, boleh berseri  ke hidup korang yang penuh  dengan ke'serius’an?  Haha. Kompom kompom dunia jadi muram aje.


Ehem.


Sesetengah antara kami bersifat suka main-main sebab nak hari nya menjadi berseri. Dalam diam terselindung kematangan yang penuh di dada. Haha.



See? Cuba kalau kaum hawa yang pandai, lagi bijaksana sekalian fikirkan. Korang maybe nampak matang sebab kaum hawa selalu buat benda dengan teliti. Bagi kaum kami, buat benda yang terlalu teliti ni sangat-out-to-date. Yela. Pernah tak dengar pepatah :



Take it to serius is no good.” 


Yup. Kalau ambil berat tentang benda tu terlalu serius, tak bagus. Tak bagus. Sebab apa? Sebab, kalau korang ambil benda terlalu serius dan teliti, maka, korang tak terfikir tentang persekitaran sekeliling. Which means, andaikan lah korang tumpukan pandangan kat satu pokok. 100% focus. Mesti korang dah tak nampak benda lain kan? Secara tak langsung, ia buat kan korang tak think out of the box. 
See? Ya. Memang red akui yang red tak boleh ubah kejadian alam which is , lelaki di berikan 9 akal manakala perempuan dibekal kan 1 akal . Jadi apa pun kita cuba, still tak akan ubah cara perempuan berfikir. Kecuali kalau perempuan tu dah mencecah umur 40 or something. Sebab sepanjang pemerhatian red, perempuan dewasa which is 40 something ni, baru nampak cara pemikiran yang matang nya. Seperti  : madam Latifah, Pn.Aini, Pn. Rohaida. 


Ehem.
 

Satu lagi. Nak tengok macamana perempuan punya pemikiran yang belum mencapai kematangan di kalangan remaja? Okay. Let see. Gadis. Wanita. Remaja. Selalunya hangat lah sangat dengan percintaan. Then. Bila bercinta bagai nak rak.



Terlalu fokus kat satu laki tu aje. Dia seorang je yang ada di hati. Tangan dengan henpon tak pernah lekang. Tang inbox masuk, lincah aje menaip. Sampai sometimes orang sekeliling pun terabai. Kesian kawan baik nya. Kalau kawan baik nya macam red, tak pe jugak. Sebab red ni, baik, flexible, boleh faham korang.


Ehem.


"Malam pertama pun nak nangis."


Ha. Bila tang malam pertama pula, dia lah yang terover-over menangis. Malam pertama apa? Malam pertama lepas putus cinta. Sampai 2-3 kotak tisu pun tak cukup. Sometimes habis cadar katil penuh dengan peta. Langsung tak rasional. Dia tak sempat nak fikir kat luar sana masih ada dunia yang cerah untuk dilalui. Ni tak . Nak tunggu orang nasihat jugak. personal kaunseling. Baru nak rasa better. Okay.  Red faham, kaum cantik manis ni yang perlu dibimbing.



See how we cannot put girls is matured faster than boys? Okay lah red nak minta maaf kalau ada tersinggung dengan entri kali ni.



Red hanya lah insan biasa. Hanya cuba nak betul kan sedikit pendapat. Kalian yang dikelas kan pada kaum hawa ni kan, semua di kurniakan dengan kecantikan serta kebijaksanaan, kan? Apa salah nya kalau kita bertolak ansur pada percanggahan pendapat ni ya. Ia hanya pendapat sahaja. 
 

Peace no war.



Terima kasih sudi baca.



Sekian



.


7 comments:

Bulan said...

betol2.girl matured than more.
tp kdg2 x jugak.ade je boy matured than girl ;)

Red said...

haha. then. nak sokong yang mana? win-win situation eah? XD good choices! XD

hnz said...

Wa'alaikumussalam,
Saya sangat bersetuju dengan entri anda. Perempuan serius dan lelaki tak serius umpama dalam equilibrium state.

Saya hanya ingin menegur, perkataan 'geez' dalam kotak polls anda sangat tidak sesuai kerana ia merupakan alteration of Jesus. Kamu tahu kan Jesus tuhan siapa. Harap tidak tersinggung dengan teguran saya.

Red said...

haha. tak ada lah. tak tersinggung pun.. time kaseh tegur. dah. dah tukar dah :)

Siti Mashitah Saidin said...

setuju. sbb sy tak matang!!! hahaha


btw, malam pertama tuh? ehem!
tuh sbb sakit la...! hahhaha... mengong~~~ T_T

Red said...

mashita : malam pertama putus cinta lah~ ^^

Tough Girl said...

haha...setuju sangat lahh tang msg smpi x igt kawan pmpn yg lain....rasa nk cmpk aje fon diorg...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...